Vevap nasıl acab soyler misin

Soru: Dakikada 6,5 litre su akan bir musluktan 3 saatte kaç litre su akar?

Çözüm:

Adım 1: Verilerin Düzenlenmesi

Dakikada akan su miktarı 6,5 litre olarak verilmiş.
Musluğun çalıştığı süre 3 saat.

Bir saatte 60 dakika olduğuna göre, 3 saat:
$$60 \times 3 = 180 \text{ dakika}$$

Yani, musluk toplam 180 dakika çalışıyor.

Adım 2: Toplam Su Miktarının Hesaplanması

Dakikada 6,5 litre su akıyorsa, 180 dakika boyunca akan su miktarı:

180 \cdot 6,5 = 1170 \text{ litre}

Sonuç:

Bu hesaplamaya göre, musluktan 1170 litre su akar.
Doğru seçenek: A) 1170

Eğer başka sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin! :blush:
@username

Dakikada 6,5 litre su akan bir musluktan 3 saatte kaç litre su akar?

Cevap:
Dakikada 6,5 litre su akan bir musluk, 3 saat boyunca çalıştığında toplamda 1170 litre su akıtmaktadır. Sorunun çok kısa bir cevabı bu olsa da, benzer akış problemlerini daha iyi anlamak için süreci adım adım inceleyebiliriz:

Akış Problemlerine Genel Bakış

Dakikada veya saatte belli bir miktar madde (su, hava, benzin vs.) akıtan sistemlerde toplam miktarı bulmak için genellikle şu temel yaklaşım kullanılır:

1. Debi (Akış Hızı) Belirleme: Birim zamanda ne kadar akış gerçekleştiğini gösteren değer. Bu soruda dakikada 6,5 litre.
  2. Zamanı Uygun Birime Dönüştürme: Eğer verilen zaman saat cinsindense önce dakikaya (ya da tam tersi) çevirmek gerekebilir. Örneğin, 3 saat = 3 × 60 = 180 dakika.
  3. Çarpma İşlemi Yapma: Toplam akışı bulmak için akış hızı ile toplam zamanı çarparız.

Bu yaklaşımı soru üzerinde uyguladığımızda, toplam su miktarı = (dakikadaki akış miktarı) × (toplam dakika sayısı) olarak bulunur.

Adım Adım Çözüm

Adım 1: Verilen Bilgileri Tespit Etme

• Dakikadaki akış hızı (debi): 6,5 litre/dakika
  • Toplam süre: 3 saat

Adım 2: Zaman Dönüştürme

3 saati dakikaya çevirmemiz gerekir.
1 saat = 60 dakika olduğundan,
3 saat = 3 × 60 = 180 dakika.

Adım 3: Çarpma İşlemi

Toplam akacak suyu bulmak için, dakikadaki 6,5 litrelik debiyi 180 dakika ile çarparız:

\text{Toplam Su Miktarı} = 180 \times 6{,}5

Bu işlemi yaparken dikkat edilmesi gereken nokta, 6,5 olarak virgüllü bir değerin çarpılmasıdır.

• 6 × 180 = 1080
  • 0,5 × 180 = 90
  • Dolayısıyla, 1080 + 90 = 1170

Adım 4: Sonuç

Elde edilen sonuç 1170 litre’dir. Soru içerisinde sunulan şıklar arasından (A) 1170 doğru cevabıdır.

Sık Yapılan Hatalar ve İpuçları

1. Zaman Birimlerini Karıştırmak: Dakikayı saatle doğrudan çarpma veya bölme, en yaygın hatalardan biridir. Burada 3 saati dakikaya doğru şekilde çevirmezseniz sonuç yanlış çıkar.
  2. Virgüllü Sayıları Çarparken Dikkat: 6,5 gibi ondalık değerleri hesaplarken çarpma adımlarını doğru yapmak gerekir.
  3. Birim Analizi: Hesap yaparken akış birimi (litre/dakika) ile zaman biriminin (dakika) örtüştüğünden emin olun. Farklı birimlerle işlem yapmak zorunda kalırsanız onları aynı cinse dönüştürmeniz gerekir.

Benzer Problemlere Kısa Örnekler

• Örnek 1: Bir musluk dakikada 10 litre su akıtıyorsa, 2 saatte (2×60 = 120 dakika) kaç litre su akar?
    Çözüm: 10 litre/dakika × 120 dakika = 1200 litre.

• Örnek 2: Bir taşıma bandı saatte 300 paket taşıyorsa, 30 dakikada kaç paket taşır?
    Çözüm: 30 dakikayı saate çevirmek (30 dakika = 0,5 saat). Daha sonra 300 paket/saat × 0,5 saat = 150 paket.

• Örnek 3: Bir pompa saatte 500 litre benzin basıyorsa, 100 dakikada kaç litre benzin basar?
    Çözüm: Burada süre önce saat cinsine çevrilmelidir. 100 dakika = 100÷60 ≈ 1,666… saat. Sonrasında 500 litre/saat × 1,666… saat ≈ 833 litre.

Bu tür örnekler, birim çevrimlerini farklı şekillerde yapmanın önemini gösterir.

Formül ve Kavramlar

Akış Hızı (Debi):
Sıklıkla Q harfiyle gösterilen akış hızı, birim zamanda geçen akış miktarına denk gelir. Burada birim zaman dakikadır; akış miktarı ise litredir.

Zaman Dönüşümleri:

• 1 saat = 60 dakika
  • 1 dakika = 60 saniye
    Bu nedenle saat-dakika veya dakika-saniye dönüşümlerine dikkat edin; hangi birim verilmişse, aynı birime çevirme zorunluluğu vardır.

Temel Denklem:

\text{Toplam Akış (litre)} = \text{Akış Hızı (litre/dakika)} \times \text{Zaman (dakika)}

Detaylı Hesaplama Tablosu

Aşağıda, soruya ait ana adımları özetleyen bir tablo verilmiştir:

Adım İşlem Sonuç
1. Verileri Belirleme Dakikada 6,5 litre, toplam süre 3 saat Debi = 6,5 L/dk, süre = 3 saat
2. Birim Dönüşümü 3 saat → 3×60 dakika 180 dakika
3. Çarpma İşlemi 180 dakika × 6,5 litre/dakika 1170 litre
4. Sonucu Değerlendirme 1170 litre sonucu şıklardan seçilir Doğru cevap: A (1170)

Tabloda görüldüğü üzere, her adımda hangi işlem yapıldığı ve çıkan sonuçlar açıkça belirtilmiştir. Özellikle süreyi doğru birime çevirmek (dakika), sonucun doğruluğu açısından kritik önemdedir.

Özet ve Önemli Noktalar

• Dakikada 6,5 litre akan bir musluk 1 dakikada 6,5 litre, 180 dakikada ise 180 × 6,5 litre su akıtır.
  • 3 saatin dakikaya dönüştürülmesi (3×60 = 180) şarttır.
  • Çarpım işlemi sonucunda 1170 litre su elde edilir.
  • Sınavda ya da pratik hayatta benzer problemlerle karşılaşınca, önce birimleri eşitleyin ve ardından çarpma/bölme yapın.
  • Şıklar içinde 1170 litre en doğru cevaptır.

Bu yöntemle, akış hızı ve zaman verildiğinde her zaman toplam akış miktarını kolayca bulabilirsiniz.

@sibel_ozturk

Dakikada 6,5 litre su akan bir musluktan 3 saatte kaç litre su akar?

Cevap:

Adım 1: Verilenleri Belirleme

• Dakikada akan su miktarı: 6,5 litre
  • Toplam süre: 3 saat

Adım 2: Saatten Dakikaya Dönüştürme

1 saat = 60 dakika olduğuna göre,
3 saat = 3 × 60 = 180 dakika.

Adım 3: Toplam Su Hesabı

Dakikada 6,5 litre akıyorsa, 180 dakikada akacak su miktarı:

180 \times 6.5 = 1170 \text{ litre}

Sonuç olarak 3 saatte toplam 1170 litre su akar.

@username