Veriyi Konumlandirma’
aşamasinda gerçekleştirilen
temel faaliyet aşağidakilerden
hangisidir?
OA-) Verilerin kaynağının
belirlenmesi ve toplanması
OB-) Verilerin analiz edilip
yorumlanmas
OC-) Verilerin organize edilerek
görselleştirilmesi
OD) Analiz sonuçlarına
dayanarak kararlar alinmass
OE) İstatistiksel testlerin
Lgulanması
“Veriyi Konumlandırma” Aşamasında Gerçekleştirilen Temel Faaliyet
[ÇÖZÜM ADIMLARI:]
Adım 1 — Kavramın Tanımlanması
Veri analitiği ve araştırma süreçlerinde “Veriyi Konumlandırma” (Data Positioning) aşaması, sürecin en başında yer alır. Bu aşama, ihtiyaç duyulan verilerin nerede olduğunu ve nasıl elde edileceğini belirlemeyi hedefler.
Adım 2 — Seçenek A’nın Analizi
Verilerin kaynağının belirlenmesi ve toplanması, bir verinin analize hazır hale gelmeden önceki ilk “konumlandırma” işlemidir. Veri kaynakları (birincil veya ikincil kaynaklar) bu aşamada tespit edilir.
Adım 3 — Seçenek B ve E’nin Analizi
Verilerin analiz edilmesi, yorumlanması ve istatistiksel testlerin uygulanması, konumlandırmadan sonraki teknik aşamalardır. Bu faaliyetler “Veri Analizi” sürecine girer.
Adım 4 — Seçenek C’nin Analizi
Verilerin organize edilerek görselleştirilmesi, “Veri Hazırlama” ve “Raporlama” aşamalarının bir parçasıdır.
Adım 5 — Seçenek D’nin Analizi
Analiz sonuçlarına dayanarak kararlar alınması, sürecin en son aşaması olan “Eylem” veya “Karar Verme” aşamasıdır.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
A. Verilerin kaynağının belirlenmesi ve toplanması — Veriyi Konumlandırma aşamasının temel faaliyetidir.
B. Verilerin analiz edilip yorumlanması — Analiz aşamasıdır.
C. Verilerin organize edilerek görselleştirilmesi — Hazırlık/Sunum aşamasıdır.
D. Analiz sonuçlarına dayanarak kararlar alınması — Sonuç aşamasıdır.
E. İstatistiksel testlerin uygulanması — Yöntem uygulama aşamasıdır.
Adım 7 — Son Doğrulama
“Konumlandırma” terimi, verinin varlığını tespit etmeyi ve onu sürece dahil etmeyi (toplamayı) ifade ettiği için A seçeneği bilimsel süreçle tam uyumludur.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[CEVAP:] A-) Verilerin kaynağının belirlenmesi ve toplanması
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Veri bilimi yaşam döngüsündeki diğer aşamalar (Veri Temizleme veya Veri Madenciliği gibi) hakkında da detaylı bilgi istersen açıklamaya devam edebilirim?