Veri olkuryazarliğr döngüsünde
Veriyi Derleme" aşamasinda
hangi işlemler gerçekleştirilir?
OA)Veri toplama yönternlerinin
belirlenmesi
OB-) Verilerin kaynağının ve
içeriğinin değerlendirilmesi
OC-) Analiz sonuçlarının stratejik
kararlara dönüştürülmesi
OD) Veriler arasindaki ilişkilerin
görselleştirilmesi
OE-) Yeni veri toplama
stratejilerinin geliştirilmesi
Veri Okuryazarlığı Döngüsünde Veriyi Derleme Aşaması
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Veri Okuryazarlığı Döngüsünü Anlamak
Veri okuryazarlığı döngüsü; soruyu tanımlama, veriyi toplama/derleme, veriyi analiz etme ve sonuçları yorumlama aşamalarından oluşur. “Veriyi Derleme” aşaması, ham verinin kullanılabilir hale getirilmeden önceki kritik kontrol noktasıdır.
Adım 2 — Seçenek A’nın Analizi
Veri toplama yöntemlerinin belirlenmesi, derleme aşamasından önce, yani planlama ve hazırlık safhasında gerçekleştirilir. Bu nedenle A seçeneği yanlıştır.
Adım 3 — Seçenek B’nin Analizi
Veriyi derleme (data curation/compilation) aşamasında, elde edilen verilerin güvenilirliği, kaynağının doğruluğu ve içeriğinin ihtiyaca uygun olup olmadığı incelenir. Bu aşama, verinin temizlenmesi ve yapılandırılması sürecini kapsar. Bu nedenle B seçeneği doğrudur.
Adım 4 — Seçenek C, D ve E’nin Analizi
- C Seçeneği: Kararlara dönüştürme, analizden sonraki “Karar Verme” aşamasıdır.
- D Seçeneği: Görselleştirme, “Veriyi Analiz Etme” veya “Yorumlama” aşamasına aittir.
- E Seçeneği: Yeni strateji geliştirme, döngünün tamamlanmasından sonraki geri bildirim sürecidir.
Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
A. Yöntem Belirleme — Planlama aşamasıdır.
B. Kaynak ve İçerik Değerlendirme — Derleme (Curation) aşamasıdır.
C. Stratejik Karar — Sonuç aşamasıdır.
D. Görselleştirme — Analiz/Sunum aşamasıdır.
E. Yeni Strateji — Geliştirme aşamasıdır.
Adım 6 — Final Doğrulama
Veri derleme süreci; verinin keşfedilmesi, seçilmesi, organize edilmesi ve doğrulanmasını içerir. Verilerin kaynağının ve içeriğinin değerlendirilmesi bu sürecin tam merkezinde yer alır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: B-) Verilerin kaynağının ve içeriğinin değerlendirilmesi
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Veri okuryazarlığı döngüsünün diğer aşamaları (örneğin Veri Görselleştirme teknikleri) hakkında daha detaylı bilgi edinmek ister misin?