Veri okuryazarliği becerilerinin
temel amaci aşağidakilerden
hangisidir?
OA)Sadece verilerin toplanması
OB-) Verileri yorumlanarak
stratejik kararlar alma sürecinin
desteklenmesi
OC) Verilerin gôrsel hale
getirilmes
OD) Yalnizca istatistiksel analiz
yapilmas
OE)Veri kaynaklarinin
kisitlanarak kullandmas
Veri Okuryazarlığı Becerilerinin Temel Amacı Nedir?
[ÇÖZÜM ADIMLARI:]
Adım 1 — Seçenek A’nın Analizi
Verilerin sadece toplanması, veri okuryazarlığının başlangıç aşaması bile değildir; bu bir teknik işlemdir. Okuryazarlık, toplanan verinin ne anlama geldiğini anlamayı gerektirir. Bu nedenle “Sadece” ifadesi bu seçeneği yanlış kılar.
Adım 2 — Seçenek B’nin Analizi
Veri okuryazarlığı, veriyi okuma, anlama, analiz etme ve bu veriyi kullanarak anlamlı sonuçlar çıkarma becerisidir. Bu becerinin nihai hedefi, eldeki verileri anlamlandırarak (yorumlayarak) doğru ve stratejik kararlar alınmasını sağlamaktır. Bu seçenek, kavramın kapsamlı tanımını ve amacını tam olarak yansıtmaktadır.
Adım 3 — Seçenek C’nin Analizi
Verilerin görsel hale getirilmesi (veri görselleştirme), veri okuryazarlığının kullandığı bir araçtır, ancak temel amacı değildir. Görselleştirme, veriyi daha kolay yorumlamak için yapılır.
Adım 4 — Seçenek D’nin Analizi
İstatistiksel analiz yapmak, veri okuryazarlığının bir parçasıdır. Ancak “Yalnızca” ifadesi bu seçeneği kısıtlı kılar. Okuryazarlık, analizin ötesine geçip bu bilgiyi karar alma süreçlerinde kullanmayı hedefler.
Adım 5 — Seçenek E’nin Analizi
Veri kaynaklarının kısıtlanması, veri okuryazarlığının ruhuna aykırıdır. Aksine, veri okuryazarlığı farklı ve çeşitli kaynaklardan gelen bilgiyi etkin bir şekilde kullanmayı teşvik eder.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
A. Sadece veri toplama (Yetersiz)
B. Verileri yorumlayarak stratejik karar alma (Doğru ve Kapsamlı)
C. Sadece görselleştirme (Araçtır, amaç değil)
D. Yalnızca istatistiksel analiz (Kısıtlı)
E. Kaynakların kısıtlanması (Hatalı yaklaşım)
Adım 7 — Son Doğrulama
Veri okuryazarlığı; veriden değer üretme ve bu değeri iş veya günlük yaşam süreçlerinde “bilgiye dayalı karar verme” (informed decision-making) mekanizmasına dönüştürme sanatıdır. Bu da doğrudan B seçeneğindeki “stratejik karar alma” vurgusuyla örtüşür.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[CEVAP:] OB-) Verileri yorumlanarak stratejik kararlar alma sürecinin desteklenmesi
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Veri okuryazarlığının diğer bileşenleri (veri temizleme veya veri etiği gibi) hakkında daha detaylı bilgi vermemi ister misin?