Vengeç Dönencesi
Ekvator
olak Dönencesi
A) 21 Haziran’da K veya M ülkesinde
Bir käglH, bu yt gezeceği Glkeleri seçerken en uzun gündzün yanarara o ve
lori seçecektir. Dünya zerinde bulunan bas ikeler K,Lve M harfarga t
riteniştir.
Buna göre käşifin, Dünya üzerindeki konumiart belirtilen K, L ve Mütkelerinde bulunmasi gereken tarihter aşagıdak-
lerin hangisinde doğru veriimiştir?
C) 21 Araltk’ta M Gtkesinde
tari
8) 21 Martte K ütkesinde
D) 23 Eylufde K veyaL Glikesinde
Kâşifin En Uzun Gündüzün Yaşandığı Ülke ve Tarihleri Belirlemesi
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — K, L ve M Ülkelerinin Bulundukları Yarım Küreleri Belirleme
- K Ülkesi: Yengeç Dönencesi tarafında, yani Kuzey Yarım Küre’de yer alır.
- L Ülkesi: Ekvator çizgisi üzerindedir.
- M Ülkesi: Oğlak Dönencesi tarafında, yani Güney Yarım Küre’de yer alır.
Adım 2 — En Uzun Gündüz Tarihlerini Hatırlama
- Kuzey Yarım Küre (K): En uzun gündüz (yaz gün dönümü) 21 Haziran tarihinde yaşanır.
- Güney Yarım Küre (M): En uzun gündüz (yaz gün dönümü) 21 Aralık tarihinde yaşanır.
- Ekvator (L): Yıl boyunca gece ve gündüz süreleri daima 12 saat gündüz, 12 saat gece olarak eşittir; en uzun gündüz durumu yaşanmaz.
- 21 Mart ve 23 Eylül (Ekinoks): Dünya genelinde gece ve gündüz süreleri eşittir (12 saat gece, 12 saat gündüz).
Adım 3 — Seçeneklerin Analizi
- A Seçeneği (21 Haziran’da K veya M ülkesinde): 21 Haziran’da K ülkesinde en uzun gündüz yaşanır fakat M ülkesinde (Güney Yarım Küre) en uzun gece yaşanır. Bu nedenle ifade yanlıştır.
- B Seçeneği (21 Mart’ta K ülkesinde): 21 Mart ekinoks tarihidir ve K ülkesinde gece-gündüz eşitliği (12 saat gündüz) yaşanır; en uzun gündüz değildir. Bu nedenle ifade yanlıştır.
- C Seçeneği (21 Aralık’ta M ülkesinde): 21 Aralık tarihi Güney Yarım Küre için yaz başlangıcıdır ve M ülkesinde yılın en uzun gündüzü yaşanır. Bu ifade doğrudur.
- D Seçeneği (23 Eylül’de K veya L ülkesinde): 23 Eylül ekinoks tarihidir ve gece-gündüz eşitliği yaşanır. Bu nedenle ifade yanlıştır.
Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması
A. 21 Haziran’da K veya M ülkesinde — M ülkesinde en uzun gece yaşandığı için yanlıştır.
B. 21 Mart’ta K ülkesinde — Ekinoks tarihi olduğu için gece ve gündüz eşittir, yanlıştır.
C. 21 Aralık’ta M ülkesinde — Güney Yarım Küre’de 21 Aralık’ta en uzun gündüz yaşandığı için DOĞRUDUR.
D. 23 Eylül’de K veya L ülkesinde — Ekinoks tarihi olduğu için gece ve gündüz eşittir, yanlıştır.
Adım 5 — Son Doğrulama
Kâşif en uzun gündüzün yaşandığı konumu aradığı için 21 Aralık tarihinde Güney Yarım Küre’deki M ülkesine gitmelidir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: C şıkkı (21 Aralık’ta M ülkesinde)
Mevsimlerin oluşumu ve gün dönümü tarihleriyle ilgili benzer bir pekiştirme sorusu çözmemi ister misin?
Bana bu cevabı anlaşılır bir şekilde adım adım açıkla doğru olsun.
Kâşifin En Uzun Gündüz Yaşanan Tarih ve Ülkeyi Seçmesi
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Ülkelerin Hangi Yarım Kürede Olduğunu Belirleme
- K Ülkesi: Yengeç Dönencesi üzerinde yer alır, yani Kuzey Yarım Küre’dedir.
- L Ülkesi: Ekvator çizgisi üzerindedir.
- M Ülkesi: Oğlak Dönencesi üzerinde yer alır, yani Güney Yarım Küre’dedir.
Adım 2 — Özel Tarihlerde Gündüz Süreleri Kuralı
- 21 Haziran (Yaz Gün Dönümü): Güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne dik düşer. Bu tarihte Kuzey Yarım Küre’de (K ülkesi) en uzun gündüz yaşanır. Güney Yarım Küre’de ise en uzun gece yaşanır.
- 21 Aralık (Kış Gün Dönümü): Güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne dik düşer. Bu tarihte Güney Yarım Küre’de (M ülkesi) en uzun gündüz yaşanır. Kuzey Yarım Küre’de ise en uzun gece yaşanır.
- 21 Mart ve 23 Eylül (Ekinoks): Dünya genelinde gece ve gündüz süreleri birbirine eşittir (12 saat gündüz, 12 saat gece).
- Ekvator (L ülkesi): Yılın 365 günü boyunca gece ve gündüz süresi daima eşittir (12 saat gündüz, 12 saat gece); hiçbir zaman “en uzun gündüz” yaşanmaz.
Adım 3 — A Seçeneğinin Analizi
- A) 21 Haziran’da K veya M ülkesinde: 21 Haziran’da K ülkesinde en uzun gündüz yaşanır; ancak M ülkesi Güney Yarım Küre’de olduğu için 21 Haziran’da en uzun geceyi yaşar. Bu nedenle bu seçenek hatalıdır.
Adım 4 — B Seçeneğinin Analizi
- B) 21 Mart’ta K ülkesinde: 21 Mart ekinoks tarihidir. Bu tarihte K ülkesinde gündüz süresi 12 saattir ve geceye eşittir, yılın en uzun gündüzü değildir. Bu nedenle bu seçenek hatalıdır.
Adım 5 — C Seçeneğinin Analizi
- C) 21 Aralık’ta M ülkesinde: 21 Aralık tarihinde Güney Yarım Küre’de yaz mevsimi başlar ve Oğlak Dönencesi üzerindeki M ülkesinde yılın en uzun gündüzü yaşanır. Kâşifin aradığı kural tam olarak sağlanır. Bu ifade doğrudur.
Adım 6 — D Seçeneğinin Analizi
- D) 23 Eylül’de K veya L ülkesinde: 23 Eylül tüm Dünya’da gece-gündüz eşitliğinin (ekinoks) yaşandığı tarihtir. En uzun gündüz yaşanmaz. Bu nedenle bu seçenek hatalıdır.
Adım 7 — Seçenek Karşılaştırması
A. 21 Haziran’da K veya M ülkesinde — M ülkesinde en uzun gece yaşanır.
B. 21 Mart’ta K ülkesinde — Gece-gündüz eşitliği (12 saat) vardır.
C. 21 Aralık’ta M ülkesinde — M ülkesinde yılın en uzun gündüzü yaşanır (DOĞRU).
D. 23 Eylül’de K veya L ülkesinde — Gece-gündüz eşitliği (12 saat) vardır.
Adım 8 — Son Doğrulama
Kâşif en uzun gündüzün yaşandığı yeri hedeflediğine göre, 21 Aralık tarihinde Güney Yarım Küre’de yer alan M ülkesine gitmelidir.
CEVAP: C şıkkı (21 Aralık’ta M ülkesinde)
Mevsimlerin başlangıç tarihleri ve gölge boyu değişimleri ile ilgili benzer bir LGS tarzı soru çözmemi ister misin?