Vegundiz ile yaz ve kas mevsirnlerinin olusumurun deneysel olarak gzanienmes için Gades al foneta ve Ds lanilarakmevsim

B)
vegundiz ile yaz ve kas mevsirnlerinin olusumurun deneysel olarak gzanienmes için Gades al foneta ve Ds
lanilarakmevsim baglangrg taihlerlni gôsteren agagidaki düzenekter olugturuuyor
B-S
D-P
C-R
A-T
Ekvator
Buna göre olugturulan düzenekierde yaz gũndüza ile kiş gecesinin yaşandiğı noktatar aşağıdakilerin hangjsinde dogra
belirtilnigtir?
Yaz-G0ndüz

1. Düzenek
    Kiş-Gece
  2. Düzenek
    Esator

Gece-Gündüz ve Mevsim Oluşumu Deneyinde Yaz Gündüzü ve Kış Gecesinin Tespiti

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — 1. Düzeneğin İncelenmesi (21 Haziran Konumu)

• Mevsim Durumu: Dünya’nın dönme ekseni sağa doğru eğiktir ve Kuzey Kutup Noktası ışık kaynağına (el fenerine) dönüktür. Bu durumda Kuzey Yarım Küre’de Yaz, Güney Yarım Küre’de Kış mevsimi yaşanır.
  • Gece / Gündüz Durumu: El fenerine bakan aydınlık taraf Gündüz, arkada kalan karanlık taraf Gecedir.
    • A Noktası: Kuzey Yarım Küre (Yaz) — Karanlık (Gece) \rightarrow Yaz Gecesi
    • B Noktası: Kuzey Yarım Küre (Yaz) — Aydınlık (Gündüz) \rightarrow Yaz Gündüzü
    • C Noktası: Güney Yarım Küre (Kış) — Karanlık (Gece) \rightarrow Kış Gecesi
    • D Noktası: Güney Yarım Küre (Kış) — Aydınlık (Gündüz) \rightarrow Kış Gündüzü

Adım 2 — 2. Düzeneğin İncelenmesi (21 Aralık Konumu)

• Mevsim Durumu: El feneri soldadır ve Dünya’nın eksen eğikliği nedeniyle Güney Kutup Noktası ışık kaynağına daha yakındır. Bu durumda Güney Yarım Küre’de Yaz, Kuzey Yarım Küre’de Kış mevsimi yaşanır.
  • Gece / Gündüz Durumu: El fenerine bakan sol taraf Gündüz, sağ taraf Gecedir.
    • P Noktası: Kuzey Yarım Küre (Kış) — Aydınlık (Gündüz) \rightarrow Kış Gündüzü
    • R Noktası: Kuzey Yarım Küre (Kış) — Karanlık (Gece) \rightarrow Kış Gecesi
    • S Noktası: Güney Yarım Küre (Yaz) — Aydınlık (Gündüz) \rightarrow Yaz Gündüzü
    • T Noktası: Güney Yarım Küre (Yaz) — Karanlık (Gece) \rightarrow Yaz Gecesi

Adım 3 — İstenen Durumların Eşleştirilmesi

• Yaz – Gündüz: 1. Düzenekte B, 2. Düzenekte S noktalarıdır (\text{B} - \text{S}).
  • Kış – Gece: 1. Düzenekte C, 2. Düzenekte R noktalarıdır (\text{C} - \text{R}).

Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: A. Yaz–Gündüz: B – S | Kış–Gece: C – R — Her iki düzenek için de doğru mevsim ve aydınlanma bölgeleri verilmiştir.
:cross_mark: B. Yaz–Gündüz: D – P | Kış–Gece: A – T — D (Kış gündüzü) ve P (Kış gündüzü) yanlış eşleştirilmiştir.
:cross_mark: C. Yaz–Gündüz: C – R | Kış–Gece: B – S — Yaz gündüzü ile kış gecesi durumları tam ters verilmiştir.
:cross_mark: D. Yaz–Gündüz: A – T | Kış–Gece: D – P — A ve T yaz gecesi, D ve P kış gündüzüdür.

Adım 5 — Son Doğrulama
Işık alan yüzeyler daima gündüzü, almayan yüzeyler geceyi; Güneş ışınlarını daha dik alan yarım küre ise yaz mevsimini temsil eder. Buna göre Yaz-Gündüz \text{B}-\text{S}, Kış-Gece \text{C}-\text{R} olmalıdır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: A şıkkı (Yaz–Gündüz: B – S / Kış–Gece: C – R)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

21 Mart ve 23 Eylül (ekinoks) tarihlerindeki aydınlanma çemberi ve gece-gündüz süreleri ile ilgili benzer bir örnek soru çözmemi ister misin?