vasıta sözcüğünün eş anlamlısı nedir
Vasıta sözcüğünün eş anlamlısı nedir?
Cevap:
Türkçe’de “vasıta” kelimesi, genellikle bir amaca ulaşmada kullanılan araç, gereç veya araç anlamına gelir. Bu kelimenin eş anlamlıları veya yakın anlamlı sözcükleri şunlardır:
| Vasıta | Eş Anlamlıları / Yakın Anlamlılar | Kullanım Alanı Örneği |
|---|---|---|
| Araç | En yaygın eş anlamlısıdır. | Yolculuk için bir araç kullandım. |
| Gereç | Özellikle iş yapmak için kullanılan aletler için. | Bu iş için gerekli gereçleri aldım. |
| Vasıl (Nadir) | Daha çok ulaşmak, erişmek anlamında kullanılır. | Amaca vasıl olmak. |
| Aracı | Gönüllü veya zorunlu olarak kullanılan şey. | Dosyayı başkasına aracı olarak iletti. |
| Araç gereç | Genel ifade. | Çalışmaya başlamadan önce tüm araç gereçleri hazırlayın. |
Açıklama:
- Vasıta, hem somut anlamda (örneğin araçlar, taşıtlar) hem de soyut anlamda (örneğin bir amaca ulaşmada kullanılan yöntemler) kullanılabilir.
- Günlük dilde “araç” kelimesi, en sık kullanılan eş anlamlısıdır.
- Resmi veya teknik metinlerde ise bağlama göre “gereç” veya “aracı” gibi kelimeler tercih edilebilir.
Özet Tablosu
| Kelime | Anlamı | Örnek Cümle |
|---|---|---|
| Vasıta | Amaca ulaşmada kullanılan şey, araç | Bu, işimizi görmesi için bir vasıtadır. |
| Araç | Taşıt veya yardımcı olan alet/edat | Binek aracı yolda kaldı. |
| Gereç | İş yapmak için kullanılan alet veya malzeme | Tamir için gereken gereçleri aldı. |
| Aracı | İletişim veya iş için kullanılan kişi/şey | Bu işlemi bir aracı ile hallettim. |
Sonuç olarak, “vasıta” kelimesinin en yaygın eş anlamlısı **“araç”**tır. Ancak bağlama göre “gereç”, “aracı” gibi diğer kelimeler de uygun olabilir.