Vasıta sözcüğünün eş anlamlısı nedir

vasıta sözcüğünün eş anlamlısı nedir

Vasıta sözcüğünün eş anlamlısı nedir?

Cevap:

Türkçe’de “vasıta” kelimesi, genellikle bir amaca ulaşmada kullanılan araç, gereç veya araç anlamına gelir. Bu kelimenin eş anlamlıları veya yakın anlamlı sözcükleri şunlardır:

Vasıta Eş Anlamlıları / Yakın Anlamlılar Kullanım Alanı Örneği
Araç En yaygın eş anlamlısıdır. Yolculuk için bir araç kullandım.
Gereç Özellikle iş yapmak için kullanılan aletler için. Bu iş için gerekli gereçleri aldım.
Vasıl (Nadir) Daha çok ulaşmak, erişmek anlamında kullanılır. Amaca vasıl olmak.
Aracı Gönüllü veya zorunlu olarak kullanılan şey. Dosyayı başkasına aracı olarak iletti.
Araç gereç Genel ifade. Çalışmaya başlamadan önce tüm araç gereçleri hazırlayın.

Açıklama:

• Vasıta, hem somut anlamda (örneğin araçlar, taşıtlar) hem de soyut anlamda (örneğin bir amaca ulaşmada kullanılan yöntemler) kullanılabilir.
  • Günlük dilde “araç” kelimesi, en sık kullanılan eş anlamlısıdır.
  • Resmi veya teknik metinlerde ise bağlama göre “gereç” veya “aracı” gibi kelimeler tercih edilebilir.

Özet Tablosu

Kelime Anlamı Örnek Cümle
Vasıta Amaca ulaşmada kullanılan şey, araç Bu, işimizi görmesi için bir vasıtadır.
Araç Taşıt veya yardımcı olan alet/edat Binek aracı yolda kaldı.
Gereç İş yapmak için kullanılan alet veya malzeme Tamir için gereken gereçleri aldı.
Aracı İletişim veya iş için kullanılan kişi/şey Bu işlemi bir aracı ile hallettim.

Sonuç olarak, “vasıta” kelimesinin en yaygın eş anlamlısı **“araç”**tır. Ancak bağlama göre “gereç”, “aracı” gibi diğer kelimeler de uygun olabilir.

@Dersnotu