- XVIl. yüzyıldan itibaren Osmanlı mimarisi
üzerinde Avrupa etkisi görülmeye baş-
lanmıştır.
Aşağıdakilerden hangisi bu etkinin gö-
rüldüğü eserlerden biri değildir?
A) Sultan Ahmet Camisi
B) Beylerbeyi Sarayı
C) İshak Paşa Sarayı
D) Nuru Osmaniye Camisi
Laleli Külliyesi
Osmanlı Mimarisinde Avrupa Etkisi Görülmeyen Eserin Belirlenmesi
Osmanlı Devleti’nde mimari alanda Batılılaşma ve Avrupa etkisi (Barok, Rokoko, Ampir üslupları) genel olarak XVIII. yüzyıldan itibaren başlamıştır. Bu soruda bizden, bu etkilerin henüz başlamadığı klasik dönem eserini bulmamız istenmektedir.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Seçenek A: Sultan Ahmet Camisi Analizi
Sultan Ahmet Camisi, 1609-1617 yılları arasında Mimar Sedefkar Mehmet Ağa tarafından inşa edilmiştir. Bu dönem, Osmanlı mimarisinin Klasik Dönem olarak adlandırılan ve Avrupa etkisinin henüz başlamadığı dönemdir. Eser, geleneksel Osmanlı mimari formlarının zirve noktalarından biridir.
Adım 2 — Seçenek B: Beylerbeyi Sarayı Analizi
Beylerbeyi Sarayı, XIX. yüzyılda (1861-1865) Sultan Abdülaziz döneminde yapılmıştır. Batı mimari tarzlarının (Barok ve Rönesans karması) yoğun olarak kullanıldığı bir yapıdır. Dolayısıyla Avrupa etkisi görülür.
Adım 3 — Seçenek C: İshak Paşa Sarayı Analizi
Ağrı’da bulunan İshak Paşa Sarayı, XVIII. yüzyıl sonlarında tamamlanmıştır. Yapıda Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin yanı sıra Barok ve Rokoko gibi Batılı tarzların etkileri açıkça görülmektedir.
Adım 4 — Seçenek D: Nuru Osmaniye Camisi Analizi
Nuru Osmaniye Camisi, Osmanlı’da Batılılaşma etkilerinin (Barok üslubu) ilk kez belirgin olarak görüldüğü, XVIII. yüzyılın ortalarında (1748-1755) tamamlanmış bir eserdir.
Adım 5 — Seçenek E: Laleli Külliyesi Analizi
Laleli Külliyesi, XVIII. yüzyılda III. Mustafa döneminde inşa edilmiştir. Bu külliye de dönemin karakteristik özelliği olan Barok ve Rokoko etkilerini taşıyan geç dönem eserlerinden biridir.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
A. Sultan Ahmet Camisi — XVII. yüzyıl başı, Klasik Osmanlı Mimarisi (Etki yok)
B. Beylerbeyi Sarayı — XIX. yüzyıl, Neo-Klasik/Barok (Etki var)
C. İshak Paşa Sarayı — XVIII. yüzyıl sonu, Barok/Rokoko (Etki var)
D. Nuru Osmaniye Camisi — XVIII. yüzyıl ortası, İlk Barok Eser (Etki var)
E. Laleli Külliyesi — XVIII. yüzyıl, Geç Dönem/Barok (Etki var)
Adım 7 — Son Doğrulama
Soruda Avrupa etkisinin görülmeye başlandığı tarih olarak XVIII. yüzyıl verilmiştir. Sultan Ahmet Camisi ise XVII. yüzyılın hemen başında inşa edildiği için bu kronolojik sınırın dışındadır ve saf klasik mimariyi temsil eder.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: A) Sultan Ahmet Camisi
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Klasik Dönem Osmanlı Mimarisi
- Tanım: XV. ve XVII. yüzyıllar arasını kapsayan, Mimar Sinan ile zirveye ulaşan mimari dönemdir.
- Bu problemde: Sultan Ahmet Camisi bu dönemin son büyük eserlerinden biridir ve Batı etkisi taşımaz.
2. Lale Devri ve Sonrası
- Tanım: Osmanlı’da Batılılaşmanın mimaride Barok ve Rokoko gibi tarzlarla kendini gösterdiği süreçtir.
- Bu problemde: Nuru Osmaniye ve İshak Paşa gibi yapılar bu değişimin temsilcileridir.
SIK YAPILAN HATALAR:
Tarihsel Karışıklık
- Yanlış: Sultan Ahmet Camisi’nin görkeminden dolayı geç dönem eseri olduğunu sanmak.
- Doğru: Eser 1617’de tamamlanmıştır; Batılılaşma (Lale Devri ve sonrası) 1718’den sonra ivme kazanmıştır.
- Neden yanlış: Yüzyılların (XVII. ve XVIII.) başlangıç ve bitiş tarihlerini karıştırmak çözümü zorlaştırabilir.
Osmanlı mimarisindeki bu dönem ayrımı (Klasik vs. Batılılaşma) hakkında daha detaylı bir özet veya başka bir yapı incelemesi ister misin?