II numaralı cümleyle ilgili olarak ne söylenebilir?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — II. cümlenin anlamını belirleyelim
II. cümlede uykusuzluğun;
- enerji seviyesini,
- ruh hâlini,
- sağlığı,
- iş performansını,
- yaşam kalitesini
olumsuz etkilediği söyleniyor.
Bu cümle, I. cümlede verilen uykusuzluk durumunun sonuçlarını anlatır.
Adım 2 — Seçenekleri değerlendirelim
A. I. cümlede yer alan açıklamayı karşılaştırmalı ele almaktadır.
Bu cümlede karşılaştırma yoktur.
B. I. cümlede ortaya konulan durumun koşulunu belirtmektedir.
Koşul anlamı yoktur.
C. I. cümlede anlatılan durumun sebep olduğu olumsuzluklar bildirilmektedir.
Evet, uykusuzluğun neden olduğu olumsuz sonuçlar anlatılmaktadır.
D. I. cümlede belirtilen durumun gerekçesini açıklamaktadır.
Burada gerekçe değil, sonuç veriliyor.
E. I. cümlede hakkında bilgi verilen durumla ilgili olasılıklardan söz edilmektedir.
Olasılık değil, kesin sonuç bildiriliyor.
Adım 3 — Son doğrulama
II. cümle, uykusuzluğun yol açtığı zararları sıraladığı için neden-sonuç ilişkisi kurulmuştur.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: C
AÇIKLAMA: II. cümlede, I. cümlede verilen uykusuzluk durumunun sebep olduğu olumsuz etkiler anlatılmaktadır. Bu nedenle doğru seçenek C’dir.
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Neden-sonuç ilişkisi
- Tanım: Bir durumun başka bir duruma yol açmasıdır.
- Bu problemde: Uykusuzluk, olumsuz sonuçlara neden olmaktadır.
2. Sonuç bildiren cümle
- Tanım: Bir durumun ortaya çıkardığı sonucu anlatan cümledir.
- Bu problemde: II. cümle uykusuzluğun etkilerini bildirir.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! 
Yukarıda Verilen II Numaralı Cümle ile İlgili Doğru Yorum
Çözüm Adımları:
Adım 1 — Cümleleri Anlama
- I. cümlede insomnia yani uykusuzluğun uykuya dalmayı ve uykuda kalmayı zorlaştırdığı, erken uyanmaya ve yeniden uykuya dönememeye neden olduğu, yani uykusuzluğun sebepleri ve etkileri anlatılmaktadır.
- II. cümlede ise uykusuzluğun sadece enerji ve ruh halini değil, aynı zamanda sağlık, iş performansı ve yaşam kalitesini de azaltan olumsuz etkilerinden bahsedilmektedir.
Adım 2 — Seçenekleri İnceleme
- A şıkkı: “I. cümlede yer alan açıklamayı karşılaştırmalı ele almaktadır.” — II. cümle karşılaştırma içermemektedir, sadece uykusuzluğun etkilerini belirtmektedir. Bu yanlış.
- B şıkkı: “I. cümlede ortaya konulan durumun koşulunu belirtmektedir.” — II. cümle koşul belirtmez, etkileri sıralar. Bu yanlış.
- C şıkkı: “I. cümlede anlatılan durumun sebep olduğu olumsuzluklar bildirilmektedir.” — II. cümle, I. cümlede belirtilen uykusuzluğun olumsuz etkilerini sıralamaktadır. Bu doğru.
- D şıkkı: “I. cümlede belirtilen durumun gerekçesini açıklamaktadır.” — II. cümle gerekçe değil, etki belirtir. Yanlış.
- E şıkkı: “I. cümlede hakkında bilgi verilen durumla ilgili olasılıklardan söz edilmektedir.” — II. cümle olasılıklardan değil kesin gerçeklerden bahsetmektedir. Yanlış.
Adım 3 — Sonuç
C şıkkı doğru cevaptır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: C) I. cümlede anlatılan durumun sebep olduğu olumsuzluklar bildirilmektedir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
İpucu: Bir cümlede sebep belirtilmişse, onu takip eden cümlede genellikle sebebin sonuçları ya da etkileri anlatılır. Bu tür sorularda neden-sonuç ilişkisine dikkat etmek çok önemlidir.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme!