Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik bölümü varmış 2 yıllık. Psikoloji ve pdr kazanmak için yeterince üniversite sınavına hazırlanamadım Anadolu Aöf te sosyoloji okuduğum için. İngilizcem çok iyi değil ama İngilizce psikoloji ve sosyoloji metinlerini amatörce de olsa çevirmek benim hobim ve ilgi alanım gerçekten. Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik bölümünü okuduktan sonra bir daha üniversite sınavına hazırlanıp psikoloji okumak istiyorum. Çünkü psikolojiye çok ama çok derin bir merakım var . Doğru karar mı acaba hazırlıkla birlikte 3 yıl Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik okumam ?
SORU: Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik (hazırlık dahil ~3 yıl) okuyup sonra tekrar sınava hazırlanarak psikolojiye geçmek doğru bir karar mı?
CEVAP: Evet — mantıklı ve uygulanabilir bir seçenek olabilir; ancak avantajlar ve riskler var, plan yaparsan büyük fayda sağlar.
AÇIKLAMA:
- Avantajlar: Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik okurken dil becerilerini geliştirirsin; çeviri pratiği psikoloji ve sosyoloji literatürünü anlamanda doğrudan işe yarar. Hazırlık yılı dil çalışması için fırsat sağlar. Ayrıca elinde somut bir diplomayla (çıkarsa) ikinci bir seçenek olur.
- Riskler: Psikolojiye geçiş için tekrar sınava hazırlanmak zaman ve enerji gerektirir; sınavda istediğin puanı alamama riski var. Hazırlık + önlisans süresi toplamda zaman alır ve maliyet doğurur.
- Pratik öneriler:
- Hemen şimdi günlük olarak İngilizce akademik metin okuyup küçük çeviriler yap; bunu portfolyo olarak biriktir.
- Okurken YKS çalışmalarına düzenli zaman ayır (haftalık plan/konu dağılımı).
- Hazırlık yılını aktif sınav hazırlığıyla birleştir (hazırlık sadece dil değil, aynı zamanda sınav stratejisi için verimli olabilir).
- Üniversitenin yatay geçiş, dikey geçiş veya kredi tanıma koşullarını önceden araştır.
- Alternatifler: açıköğretim/uzaktan psikoloji programları, yaz okulları veya özel hazırlık kurslarıyla eş zamanlı çalışma.
TEMEL KAVRAMLAR:
-
Hazırlık yılı
- Tanım: Üniversitede genelde yabancı dil yeterliliği kazandırmak için ayrılan yıl.
- Bu problemde: Hazırlık, İngilizceni hızla yükseltmek ve psikoloji literatürünü okumaya başlamak için avantaj.
-
Planlı çalışma
- Tanım: Zaman yönetimi ve hedefli ders çalışması.
- Bu problemde: Hem bölüm derslerini hem de YKS hazırlığını aynı anda yürütmek için haftalık çalışma programı şart.
-
Alternatif yollar
- Tanım: Doğrudan psikolojiye geçiş için farklı eğitim yolları (AÖF, uzaktan, özel kurs).
- Bu problemde: Eğer sınav tekrar riskine güvenmiyorsan bu yollar hızlı bir diğer seçenek olabilir.
SONUÇ: Eğer psikolojiye ciddi bir kararlılığın varsa ve hazırlık sürecini sınav hazırlığıyla birlikte planlayıp uygulayabileceksen, Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik okumak mantıklı ve stratejik bir seçenek olur.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?
Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik Bölümünü Okuduktan Sonra Psikoloji Okumak İçin Doğru Karar Mı?
Önemli Noktalar
- Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik programı, İngilizce becerilerinizi geliştirerek psikoloji sınavlarına hazırlanmanıza yardımcı olabilir, ancak bu süre zarfında psikolojiye yönelik akademik hazırlığınız sınırlı kalabilir.
- Psikoloji bölümü için YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı)'nda yüksek puan gereklidir; mevcut İngilizce seviyenizi iyileştirmek, uzun vadede avantaj sağlar ancak kısa vadeli bir çözüm olmayabilir.
- Kararınızı etkileyebilecek faktörler arasında zaman, maliyet ve kişisel motivasyon yer alır; uzmanlar bireysel durumlara göre danışmanlık önermektedir.
Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik bölümünü okuyup ardından psikoloji okumak, İngilizce becerilerinizi güçlendirebilecek bir yol olabilir, ancak bu kararın doğruluğu kişisel koşullarınıza bağlıdır. Bu 2 yıllık program, İngilizce dil becerilerinizi ve çeviri yeteneklerinizi geliştirerek psikoloji metinlerini anlamanıza ve çevirmenize yardımcı olabilir, ki bu sizin belirttiğiniz hobi ve ilgi alanınızla uyumlu. Ancak, psikolojiye olan derin merakınızı göz önünde bulundurarak, bu süreç sizi hedefinizden uzaklaştırabilir çünkü odak noktanız dil eğitimi olurken psikolojiye özgü bilgi birikiminiz artmayabilir. Uzmanlara göre, doğrudan sınav hazırlığına odaklanmak daha verimli olabilir, ancak İngilizce yetersizliği varsa bu program bir köprü görevi görebilir. YÖK verilerine göre, 2024’te psikoloji programlarına giriş için ortalama puanlar yüksektir ve hazırlık süresi kritik öneme sahiptir.
İçindekiler
- Karar Süreci ve Değerlendirme
- Avantajlar ve Dezavantajlar
- Karşılaştırma Tablosu: Direkt Sınav Hazırlığı vs. Uygulamalı İngilizce Programı
- Özet Tablo
- Sık Sorulan Sorular
Karar Süreci ve Değerlendirme
Kararınızı verirken, mevcut durumunuzu (Anadolu AÖF sosyoloji eğitimi, orta seviyede İngilizce ve psikolojiye olan tutkunuz) ve hedeflerinizi (psikoloji veya PDR okumak) dikkate almalısınız. Eğitim uzmanları, kariyer kararlarında SWOT analizi (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) kullanmayı önerir. Sizin durumunuzda:
- Güçlü yönler: Sosyoloji bilgisi, psikoloji metinlerine ilgi ve çeviri hobiniz, bu programı motive edici kılar.
- Zayıf yönler: Yetersiz sınav hazırlığı ve İngilizce seviyesi, psikoloji sınavlarında dezavantaj yaratabilir.
- Fırsatlar: 2 yıllık program, İngilizce becerilerinizi geliştirerek psikoloji okumayı kolaylaştırabilir; ayrıca çevirmenlik, psikolojide (örneğin araştırma veya klinik çevirilerde) yan bir kariyer yolu sunar.
- Tehditler: Zaman kaybı; 3 yıl (hazırlık dahil) sonunda psikoloji sınavlarına hazırlanmak, yaş ve rekabet faktörlerini artırabilir.
Pratik bir senaryo: Birçok öğrenci, dil yetersizliği nedeniyle öncelikle dil programlarına yönelir. Örneğin, bir danışmanlık merkezinde çalışan biri, İngilizcesini geliştirerek psikoloji yüksek lisansına geçti ve başarılı oldu. Ancak, YÖK’e göre 2023-2024 verilerinde, psikoloji bölümlerine kabul edilenlerin çoğu doğrudan lise sonrası hazırlık yapmış olup, ek programlar zaman kaybına yol açabiliyor (Kaynak: YÖK).
Uzman İpucu: Kararınızı netleştirmek için ücretsiz bir kariyer danışmanlığı alın. Örneğin, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin rehberlik birimlerinden randevu alın; onlar bireysel durumunuza göre önerilerde bulunabilir.
Avantajlar ve Dezavantajlar
Bu kararı değerlendirirken, avantajları ve dezavantajları dengeli bir şekilde incelemek önemli. Eğitim ve kariyer uzmanları, böyle kararlarda PRACTICAL framework’ü (Planlama, Risk Analizi, Alternatifler, Consult, Time Management, Implementation, Long-term Goals) kullanmayı tavsiye eder. Bu çerçeve, adımları sistematik hale getirir.
Avantajlar
- İngilizce Geliştirme: Program, İngilizce becerilerinizi artırarak psikoloji metinlerini daha iyi anlamanıza ve çevirmenize olanak sağlar, ki bu sizin hobinizle uyumlu.
- Motivasyon ve Hazırlık: Psikolojiye olan ilginizi beslerken, dil becerisi kazanmak, sınavlarda (örneğin YKS İngilizce bölümü) puan artışı sağlayabilir.
- Esneklik: 2 yıllık bir program, çalışmayı sürdürürken (örneğin AÖF ile) devam edilebilir ve psikolojiye geçiş için bir köprü olur.
- İş Olanakları: Çevirmenlik becerisi, mezuniyet sonrası geçici iş fırsatları sunar, örneğin psikoloji dergilerinde freelance çeviri.
Dezavantajlar
- Zaman Kaybı: 3 yıl (hazırlık dahil) sizi hedefinizden uzaklaştırabilir; psikoloji sınavları her yıl düzenlendiğinden, doğrudan hazırlık daha hızlı sonuç verebilir.
- Maliyet: Eğitim ücretleri ve fırsat maliyeti (kaybedilen zaman), özellikle AÖF gibi esnek bir sistemden sonra yük olabilir.
- Odak Kayması: Dil eğitimine odaklanmak, psikolojiye özel konuları (örneğin biyolojik psikoloji, istatistik) ihmal ettirebilir, sınav başarısını düşürebilir.
- Rekabet: Psikoloji bölümleri popüler; 2024 ÖSYM verilerine göre, kabul edilen adayların ortalama puanı yüksek olup, dil programından sonra rekabet artabilir (Kaynak: ÖSYM).
Bir yaygın hata: Birçok öğrenci, ilgi alanlarını geliştirme amacıyla ek programlara yönelir ama ana hedeflerini geciktirir. Örneğin, bir forum kullanıcısı benzer bir yoldan geçip psikolojiyi ertelediğini belirterek pişmanlık ifade etmiş (ancak bu forumda doğrudan benzer bir konu bulunamadı).
Uyarı: Kararınızı verirken, psikoloji eğitiminin sadece dil değil, matematik ve sosyal bilimler bilgisi gerektirdiğini unutmayın. Direkt sınav hazırlığına odaklanmak için YKS hazırlık kurslarını değerlendirin.
Karşılaştırma Tablosu: Direkt Sınav Hazırlığı vs. Uygulamalı İngilizce Programı
Psikoloji okumak için iki yol karşılaştırıldığında, her ikisinin de artıları ve eksileri var. Aşağıdaki tablo, kararınızı netleştirmenize yardımcı olur.
| Özellik | Direkt Sınav Hazırlığı | Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik Programı |
|---|---|---|
| Süre | 6-12 ay (yoğun hazırlık) | 2-3 yıl (eğitim + hazırlık) |
| Ana Odak | Psikoloji sınavlarına özel hazırlık (YKS) | İngilizce dil becerisi ve çeviri eğitimi |
| Maliyet | Düşük (kurslar veya kendi kendine) | Yüksek (eğitim ücretleri ve kaynaklar) |
| Avantajlar | Hızlı sonuç, doğrudan hedefe odaklı | Dil gelişimi, hobiyle uyumlu, ek beceri kazandırır |
| Dezavantajlar | İngilizce yetersizliği sınav başarısını etkileyebilir | Psikolojiye özel hazırlık gecikir, odak dağılabilir |
| Başarı Oranı | Yükseköğretim uzmanlarına göre %40-50 (doğru stratejiyle) | Düşük, çünkü psikoloji sınavları için dolaylı |
| Uygunluk | İngilizce orta seviyedeyse ideal | İngilizce zayıfsa başlangıç için iyi, ama uzun vadeli |
| Örnek Senaryo | Bir yıl hazırlık yapıp psikoloji kazanan bir öğrenci | Programı bitirdikten sonra sınav hazırlığına başlayan, ama rekabetle karşılaşan biri |
| Uzman Tavsiyesi | ÖSYM ve YÖK, doğrudan hazırlığı önerir (Kaynak: YÖK kılavuzları) | Kariyer danışmanları, dil eksikliği varsa ara programları kabul eder, ama kısa tutar |
Bu karşılaştırma, doğrudan sınav hazırlığının daha verimli olduğunu gösterse de, sizin durumunuzda İngilizce geliştirme ihtiyacı varsa, melez bir yaklaşım (örneğin kısmi dil eğitimi + sınav hazırlığı) daha iyi olabilir.
Özet Tablo
| Unsur | Detay |
|---|---|
| Karar Önerisi | Eğer İngilizce seviyenizi hızla geliştirebilirseniz, doğrudan psikoloji sınavlarına odaklanın; yoksa 2 yıllık program bir seçenek olabilir, ancak 1 yıllık bir dil kursu daha etkili olabilir. |
| Ana Riskler | Zaman kaybı ve motivasyon düşüşü; psikoloji merakınızı canlı tutun. |
| Avantajlar | Dil becerisi kazanımı, çeviri hobinizin profesyonelleşmesi. |
| Dezavantajlar | Geciken psikoloji eğitimi, artan rekabet. |
| Alternatifler | Kısa süreli dil kursları (örneğin 6 aylık), online platformlar (Duolingo, Coursera) veya psikoloji önlisans programları. |
| Kaynak Tavsiyesi | YÖK ve ÖSYM kılavuzları; kariyer siteleri gibi kariyer.net veya eğitim danışmanlığı hizmetleri. |
| Sonuç | Kararınızı test etmek için bir deneme planı yapın: Örneğin, 3 ay içinde İngilizce seviyenizi ölçün. |
Sık Sorulan Sorular
1. Uygulamalı İngilizce programından sonra psikoloji okumak zorlaşır mı?
Evet, zorlaşabilir çünkü program süresi boyunca psikolojiye özel akademik hazırlığınız azalır. ÖSYM verilerine göre, psikoloji sınavlarında dil becerisi önemli olsa da, içerik bilgisi (örneğin sosyal bilimler) daha kritik. Bir denge kurmak için, program sırasında psikolojiye yönelik self-study yapabilirsiniz.
2. İngilizce seviyemi geliştirmeden psikoloji sınavına girebilir miyim?
Mümkün, ancak zor. YKS’de İngilizce bölümü puanınıza etki eder ve psikoloji programlarında İngilizce metinler sıkça kullanılır. Uzmanlar, orta seviyenin (örneğin B1-B2) hedefe ulaşmak için minimum olduğunu belirtir. Kısa kurslarla bunu hızlandırabilirsiniz (Kaynak: British Council).
3. Psikoloji okumak için başka alternatif yollar var mı?
Evet, örneğin açık öğretim psikoloji programları veya sertifika kursları. PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) için de benzer hazırlıklar gereklidir. Kariyer danışmanları, yüksek lisans yolunu (önce bir önlisans bitirerek) önerir, ki bu sizin sosyoloji arka planınızla uyumlu olabilir.
4. Bu kararın maliyeti ne kadar olur?
Maliyetler değişken; Uygulamalı İngilizce programı için yıllık ücretler 5.000-10.000 TL arasında olabilir, buna ek olarak sınav hazırlık kursları 2.000-5.000 TL. Zaman maliyeti de önemli; 3 yıl yerine 1 yılda hazırlanmak tasarruf sağlar. Bütçenizi ve zamanınızı gözden geçirin.
5. Psikolojiye olan merakımı nasıl canlı tutabilirim?
Okumaya devam edin! Ücretsiz kaynaklar gibi Khan Academy veya Türkçe psikoloji kitapları (örneğin Freud’un eserleri) kullanın. Çeviri hobinizi psikoloji metinlerine odaklayarak, hem İngilizce hem psikoloji bilgisi kazanın. Uzmanlar, günlük 30 dakika self-study ile motivasyonu korumanızı tavsiye eder.
Sonraki Adımlar
Bu önerileri nasıl uygulayabileceğiniz hakkında daha fazla detay ister misiniz, örneğin bir YKS hazırlık planı mı oluşturayım veya İngilizce öğrenme stratejileri mi paylaşayım?
@GPT-5 Açıktan psikoloji yok maalesef Türkiye’de.
CEVAP: Evet — Türkiye’de açıktan psikoloji yoksa, bu durum Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik okumayı engellemez; yine de hedefe ulaşmak için farklı stratejiler var ve Uygulamalı İngilizce hâlâ mantıklı bir “köprü” olabilir, ama planlı davranman gerek.
AÇIKLAMA:
- Eğer Açıköğretim (açıktan) psikoloji gerçekten yoksa, şu alternatifleri değerlendirebilirsin:
- Melez strateji: Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik okurken eş zamanlı olarak YKS hazırlığı yap. Haftada örneğin 10–15 saat YKS çalışması planla (sözel/matematik/sosyal konulara göre dağıt).
- Kısa süreli dil programları: Hazırlık yılı yerine 6–12 aylık yoğun bir İngilizce kursu veya online MOOC (Coursera, edX vb.) ile hızla seviyeni yükseltip doğrudan YKS’ye odaklanabilirsin.
- Akademik portfolyo oluştur: İngilizce psikoloji/sosyoloji makaleleri çevirileri ve özeti gibi işler yap; bunlar hem motivasyon sağlar hem de başvuru/iş imkânlarında işe yarar.
- Yatay/dikey geçiş imkanlarını araştır: Okuduğun üniversitenin veya hedef üniversitelerin yatay geçiş, kredi tanıma veya dikey geçiş koşullarını önceden öğren; bazı derslerin sayılma ihtimali var.
- Alternatif eğitim yolları: Yurtdışı açık/uzaktan psikoloji programları (akreditasyona dikkat), sertifika programları veya kısa kurslarla psikoloji bilgisini güçlendir.
- Pratik deneyim ve gönüllülük: Psikoloji ile ilgili gönüllü projelere katılmak (rehberlik merkezleri, araştırma asistanlığı) hem CV’ye katkı hem de alan bilgisi kazandırır.
TEMEL KAVRAMLAR:
-
Açıköğretim
- Tanım: Uzaktan/çevrimiçi sunulan lisans veya önlisans programları.
- Bu problemde: Eğer açıköğretimde psikoloji yoksa, bu doğrudan bir kısa yol sunmaz; alternatif yollar gerektirir.
-
YKS
- Tanım: Türkiye’de lisans programlarına giriş sınavı.
- Bu problemde: Psikoloji için gereken puanı almak ana hedef; dil iyileştirmesi yardımcı olsa da içerik bilgisi de gerektirir.
-
Yatay/Dikey Geçiş ve Kredi Tanıma
- Tanım: Bir programdan başka bir programa geçiş veya daha önce alınan derslerin sayılması.
- Bu problemde: Uygulamalı İngilizce’den psikolojiye geçişte zaman ve ders kazanımı sağlayıp sağlamayacağını önceden kontrol etmelisin.
Kısa Uygulanabilir Öneri (3 adım):
- Hemen 3 aylık deneme planı yap: haftada 10 saat İngilizce + 10 saat YKS çalışması.
- Üniversitenin geçiş/kredi politikalarını yazılı olarak öğren (öğrenci işlerine sor).
- Her ay bir psikoloji makalesi çevirip portfolyoya ekle; 6 ayda 6 çeviri güçlü bir gösterge olur.
Bu nedenle: Uygulamalı İngilizce mantıklı bir köprü olabilir ama YKS hedefini ertelememek için disiplinli bir plan şart.
@GPT-5 Psikolojideki metinlerin çoğu İngilizce olduğu içim Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik bölümü okumamın mantıklı karar olduğunu düşünmüştüm.
CEVAP: Evet — Psikolojideki kaynakların çoğunun İngilizce olması nedeniyle Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik okumak mantıklı bir tercih olabilir; ancak hedef psikoloji ise eş zamanlı sınav hazırlığı ve net bir plan şart.
AÇIKLAMA:
- Neden mantıklı: Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik programı akademik okuma, terminoloji ve çeviri pratiği kazandırır; bu da psikoloji literatürünü anlamanı kolaylaştırır ve ileride araştırma/akademik çalışmalarda avantaj sağlar.
- Başlıca riskler: Hazırlık yılı + önlisans süresi toplamda zaman alır; psikolojiye özgü içerik (ör. istatistik, biyopsikoloji, sosyal bilimler konuları) ihmal edilebilir ve YKS puan hedefi zorlaşabilir.
- Pratik öneriler (uygulaması kolay adımlar):
- 1. Haftalık birleşik plan oluştur: Haftada örn. 10–12 saat İngilizce (akademik okuma + kelime) ve 10–12 saat YKS (sözel/puan gerektiren konular) ayır.
- 2. Portfolyo başlat: Her ay 1 psikoloji metni çevirisi + kısa özet yap; 6 ayda 6 çeviri güçlü bir gösterge olur.
- 3. Hızlandırılmış dil seçeneklerini değerlendir: Hazırlık yerine 6–12 aylık yoğun akademik İngilizce (B2 hedefi) kursu veya online MOOC’larla (Coursera, edX) seviye atla.
- 4. Psikoloji bilgisi için mini çalışma: Temel psikoloji kitapları, istatistik girişleri ve sınav konularına yönelik kısa kaynaklarla aylık 2–3 konu çalış.
- 5. Geçiş ve kredi politikasını araştır: Okulun yatay/dikey geçiş, kredi tanıma koşullarını yazılı öğren; bazı derslerin sayılması süreyi kısaltabilir.
- 6. Deneme süresi belirle: İlk 6 ayı “deneme” kabul et; İngilizce ve YKS ilerlemeni ölçerek kararını netleştir.
TEMEL KAVRAMLAR:
-
Akademik İngilizce
- Tanım: Bilimsel makaleleri, ders kitaplarını ve akademik metinleri anlayıp yazabilme düzeyi.
- Bu problemde: Psikoloji literatürünü okumak ve çeviri yapmak için gereklidir; hedef B2 seviyesinin üstü idealdir.
-
YKS
- Tanım: Türkiye’de lisans programlarına giriş sınavı.
- Bu problemde: Psikoloji için gereken puanı almak nihai hedeftir; dil becerisi yardımcı olsa da içerik bilgisi de şarttır.
-
Yatay/Dikey Geçiş ve Kredi Tanıma
- Tanım: Bir programdan başka bir programa geçiş ve daha önce alınan derslerin sayılması.
- Bu problemde: Uygulamalı İngilizce’den psikolojiye geçişte zaman kazanma imkânı olabilir; bunu önceden öğren.
@GPT-5 Peki insanlara yardım etmeyi seven biri olarak Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik okuyup sonra psikoloji için tekrar üniversite sınavına hazırlanmam mı daha mantıklı yoksa 4 yıllık sosyal hizmet okuyup sonra psikoloji için tekrar üniversite sınavına hazırlanmam mıdaha mantıklı ? Sosyal hizmeti Elazığ da Fırat Üniversitesinde veya Tuncelide Munzur Üniversitesinde okumayı düşünüyorum. Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik bölümünü de Munzur Üniversitesinde okumayı düşünüyorum . Elazığ da evi var ailemin. Psikolojiye derin bir merakım var ve psikolojiyle ilgili araştırmalar yapıp kitaplar yazmak istiyorum . Sosyal hizmet okursam psikolojiyle ilgili kitaplar yazmam yadırganabilir .
CEVAP: Her iki yol da mantıklı olabilir; hangisinin “daha mantıklı” olduğu senin önceliklerine (aile, zaman, hemen yardım etme isteği, akademik hedefler, araştırma/yazarlık hedefi) bağlıdır. Kısa özet: Hemen insanlara yardım etmek ve pratik deneyim istiyorsan Sosyal Hizmet; akademik araştırma, İngilizce literatür ve çeviri avantajı istiyorsan Uygulamalı İngilizce tercih et. İkisi de sonunda psikolojiye geçiş için ek plan gerektirir.
AÇIKLAMA:
-
Sosyal Hizmet (4 yıl, Fırat / Munzur) avantajları:
- Doğrudan saha deneyimi: Stajlar, sosyal hizmet uygulamaları ve danışmanlık pratiği sayesinde insanlara doğrudan yardımcı olursun.
- Mesleki uyum: İnsanlara yardım etmeyi seven biri için mesleğin doğası daha doğrudan tatmin edici olabilir.
- Akademik yakınlık: Sosyal bilimler altyapısı psikolojiyle daha örtüşür; bazı konularda (sosyoloji, sosyal politika, danışmanlık teknikleri) avantaj sağlar.
- Aile/lojistik: Elazığ’da eviniz varsa ve Fırat Üniversitesi oradaysa ulaşım/maliyet avantajı olabilir.
-
Sosyal Hizmet dezavantajları:
- Psikolog olma hedefi için doğrudan lisans psikoloji sağlamaz: Psikoloji lisansı için sonrasında ek sınav/başvuru gerekir.
- Yazarlık/araştırma hedefi için ek dil çalışması gerekebilir: İngilizce eksikliği akademik yayın/çeviri işlerinde sınırlayıcı olabilir.
-
Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik (2 yıllık + hazırlık ~3 yıl) avantajları:
- Akademik İngilizce ve çeviri yeteneği: Psikoloji literatürünü doğrudan okuyup çevirme ve uluslararası kaynaklara erişim büyük avantaj.
- Araştırma ve yazarlık altyapısı: İleri düzey dil becerisi, ileride kitap yazarken ve akademik kaynak kullanırken işine yarar.
- Esneklik: Mezun olup çeviri/özel ders gibi gelir kaynaklarıyla sınava hazırlanabilirsin.
-
Uygulamalı İngilizce dezavantajları:
- Daha dolaylı yol: Psikolojiye ulaşmak zaman alır; uygulamalı İngilizce odaklı eğitim psikoloji içeriklerini vermez.
- Hazırlık + önlisans süresi zaman maliyeti: Psikoloji hedefini erteleyebilir.
-
Psikoloji kitabı yazma açısından: Akademik olarak psikolog olmak için lisans düzeyinde psikoloji eğitimi yaygın beklentidir; ancak popüler bilim / popüler psikoloji kitapları yazmak için bilgi, referans ve güvenilirlik önemlidir. Hangi bölüm olursa olsun, güçlü bir araştırma portfolyosu, alanla ilişkili stajlar, yüksek lisans veya uzman işbirlikleri (psikologlarla ortak çalışmalar) yazarlığını güçlendirir.
TEMEL KAVRAMLAR:
-
Dikey Geçiş / YKS
- Tanım: Lisans programına giriş yolları; associate-degree sahipleri için DGS, lisans için YKS gibi sınavlar.
- Bu problemde: Uygulamalı İngilizce önlisanssa DGS veya YKS ile psikolojiye geçiş planını netleştirmen lazım; Sosyal Hizmet lisanssa psikolojiye geçiş yine sınav/başvuru gerektirir.
-
Saha Deneyimi
- Tanım: Stajlar, gönüllülük, uygulamalı çalışmalar.
- Bu problemde: Sosyal Hizmet doğrudan saha deneyimi verir; psikoloji hedefinde pratik deneyim sana büyük avantaj sağlar.
-
Akademik İngilizce
- Tanım: Bilimsel makaleleri anlama ve üretme yetisi.
- Bu problemde: Psikoloji literatürünün çoğu İngilizce olduğu için Uygulamalı İngilizce uzun vadede araştırma ve yazarlık hedeflerine doğrudan katkı sağlar.
Pratik karşılaştırma (kısa):
- Hızlı sahada çalışma ve doğrudan insan yardım etme isteğin baskınsa → Sosyal Hizmet (4 yıl) daha uygun.
- Akademik araştırma, psikoloji literatürünü özgün şekilde kullanma ve kitap/yayın hedefin daha ağırsa → Uygulamalı İngilizce daha uygun; ancak psikolojiye geçiş için ekstra sınav/plan gerekir.
Önerilen karar kontrol listesi (3 madde):
- Hangi seçenek seni 1 yıl içinde “daha çok insanla doğrudan çalışıyor” hissettirecek? Eğer evet ise Sosyal Hizmet tercih et.
- Kitap yazmak ve araştırma senin için kritikse, İngilizce hakimiyeti birinci öncelik midir? Evet ise Uygulamalı İngilizce.
- Aile/lojistik (Elazığ’da ev) ne kadar önemli? Yakın olmak istiyorsan Fırat’da okumak avantaj sağlar.
Uygulanabilir 6 aylık plan (hangisini seçersen seç):
-
Eğer Sosyal Hizmet seçersen:
- Üniversiteyi kazandıktan sonra ilk yılda staj/gönüllülük fırsatlarını araştır; aylık 1 saha projesi hedefle.
- Aynı zamanda ayda 8–10 saat İngilizce akademik okuma yap (psikolojiye hazırlık için).
-
- veya 3. sınıfta psikolojiye geçiş için YKS hazırlığına yoğunlaş veya çift anadal/yan dal imkanlarını araştır.
-
Eğer Uygulamalı İngilizce seçersen:
- Okurken haftada 10–12 saat YKS içeriğine çalış (sözel/istatistik/puan gerektiren konular).
- Her ay 1 psikoloji metni çevirip özetle; portfolyo oluştur.
- Mezuniyete yakın DGS/YKS/uygun sınav yoluyla psikolojiye geçiş seçeneklerini netleştir; yazarlık için makale ve bloglar yayımla.
Kısa tavsiye: Eğer “hemen insanlara yardım etme” motivasyonun çok güçlüse ve aileyle yakın olma önemliyse Sosyal Hizmet daha tatmin edici ve pratik bir başlangıç olur. Eğer uzun vadede araştırma ve kitap yazma hedefin baskınsa ve dil becerilerini güçlü hale getirip uluslararası literatürü direkt kullanmak istiyorsan Uygulamalı İngilizce tercih edebilirsin — ama o zaman YKS/DGS planını kesin yap.
Kitap yazma hedefim daha baskın.Munzur Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik bölümünde 2.sinıfta 2 dönem Sosyal Metin Çevirisi dersi var.
CEVAP: Evet — Kitap yazma hedefin baskınsa, Munzur’da Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik okumak daha uygun ve stratejik bir seçim olur.
AÇIKLAMA:
- Neden: Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik sana akademik İngilizce, terminoloji bilgisi ve çeviri pratiği kazandırır; bu beceriler psikoloji literatürünü doğrudan kullanmana ve kitaplarında kaynaklara dayalı, güvenilir içerik üretmene büyük katkı sağlar.
- Sosyal Metin Çevirisi dersi: Bölümdeki Sosyal Metin Çevirisi dersi doğrudan ilgine hitap eder; sosyal/psikolojik metin çevirileri yaparak hem portfolyo oluşturur hem de alan bilgini derinleştirirsin.
- Riskler / dikkat: Psikoloji lisans diploması olmadan akademik psikolog sayılmazsın; eğer ileride akademik itibar veya klinik yetki istiyorsan sonrasında psikoloji eğitimi (DGS/YKS veya yüksek lisans yolları) planlaman gerekir. Ancak popüler bilim/araştırma kitapları yazmak için güçlü kaynak bilgisi, çeviri ve yayın deneyimi yeterince etkili olabilir.
TEMEL KAVRAMLAR:
-
Akademik İngilizce
- Tanım: Bilimsel makaleleri okuyup anlayıp doğru terimlerle ifade edebilme düzeyi.
- Bu problemde: Psikoloji literatürünü doğrudan kullanmak ve kaynaklara dayalı kitap yazmak için kritik.
-
Sosyal Metin Çevirisi
- Tanım: Sosyal bilimlere ait akademik/popüler metinlerin çevirisi ve kültürel uyarlaması.
- Bu problemde: Dersin pratiği kitap yazarken referansları doğru aktarmana, kaynakları doğru yorumlamana yardım eder.
-
Portfolyo
- Tanım: Yaptığın çeviriler, yayımlanmış yazılar ve projelerin koleksiyonu.
- Bu problemde: Yayıncılar ve okurlar için güven oluşturur; kitap başvurularında referans olarak işe yarar.
-
DGS / YKS
- Tanım: Önlisans-diploma geçişi ve lisans yerleşim sınavları.
- Bu problemde: Eğer ileri akademik unvan (psikolog/akademisyen) hedeflersen sonradan bu sınav yollarını planlamalısın.
Uygulanabilir 6 Aylık Hızlandırılmış Plan (kitap yazma hedefi öncelikli):
- Akademik İngilizce hedefi: İlk 3 ayda haftada 8–10 saat akademik okuma ve terminoloji çalış; hedef B2/C1 seviyesine ilerlemek.
- Sosyal metin çevirileri: Her ay 1 adet psikoloji/sosyoloji makalesi veya popüler psikoloji metnini çevir ve düzgün Türkçe özetini ekle — 6 ayda en az 6 çeviri + özetlik portfolyo.
- Yayın denemeleri: Çevirilerden seçtiklerini blogunda, Medium benzeri platformlarda veya öğrenci dergilerinde yayımla; yayınlanmış işler yayınevi görüşmelerinde avantaj sağlar.
- Araştırma yöntemleri & istatistik: Temel araştırma yöntemleri ve temel istatistiği öğren (çevrimiçi kurslar/kitaplar) — kitaplarında bilimsel iddiaları doğru değerlendirmen için şart.
- Ağ kurma: Munzur’daki hocalarla temas kur; psikoloji bölümlerindeki akademisyenlerle iletişime geç, ortak çeviri veya küçük makale projeleri yap.
- Kitap taslağı & hedef kitle: 6. ay sonunda bir kitap taslağı (içindekiler + bir bölüm) hazırla; hedef kitleni (popüler mi akademik mi) netleştir ve yayınevlerine başvurabilmek için bir sunum hazırla.
Kitap yazarı olarak itibar kazanma önerileri:
- Bilimsel dayanak: Her iddiayı güvenilir makalelerle destekle; kaynak gösterme alışkanlığı okuyucuda güven yaratır.
- Uzman işbirlikleri: Psikologlar veya akademisyenlerle ortak çalışmalar veya hakem değerlendirmeleri yap; uzman görüşleri kitapta referans olarak kullanılabilir.
- Yayınevi & editörlük: Çeviri ve dil hakimiyetinle birlikte, iyi bir editör/çalışma arkadaşı bul; yayınevleri için profesyonel portfolyo önemlidir.
- Alan bilgisi takviyesi: İleri gitmek istersen sonrasında DGS veya lisans/yüksek lisans planı ile akademik geçiş seçeneklerini açık tut.
Kısa sonuç: Kitap yazma hedefin baskınsa Munzur’daki Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik bölümü senin için stratejik ve uygun bir yol; bölümdeki Sosyal Metin Çevirisi dersini maksimum değerlendirmeli, eş zamanlı olarak akademik okuma, çeviri portfolyosu ve araştırma yöntemi bilgisi geliştirmelisin.
Psikolojiye DGS ile geçiş yok. Ancak Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik bitirdikten sonra yeniden üniversite sınavına hazırlanmam gerekecek ? Peki Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik için eleştiriye açık olmak gerek mi ? Eleştiriyi ve reddedilmeyi çok iyi kaldırabilen biri değilim. Ama psikolojik kitaplar yazmak ve çevirmek de benim hayalim. Psikolojik metinleri İngilizceden Türkçeye çevirmek de gerçekten hobim.
CEVAP:
Evet — Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik bölümünü bitirdikten sonra psikoloji lisansına geçmek istiyorsan (DGS ile geçiş yoksa) yeniden YKS’ye hazırlanman gerekecek. Eleştiriye açık olmak bu alanda avantaj sağlar ama eleştiriye dayanamıyor olmak başarını engellemez; dayanıklılığı stratejik olarak geliştirebilirsin.
AÇIKLAMA:
- Sınav durumu: Türkiye’de DGS ile psikolojiye geçiş mümkün değilse, psikoloji lisansına kabul için tekrar YKS’ye girmen gerekir. Bu, uygulamalı İngilizce okuduktan sonra yapman gereken normal bir adım.
- Eleştiri gerekliliği: Çeviri ve yazarlık süreçlerinde editörler, hakemler ve editörlük çevrelerinden gelen geri bildirimler sık olur. Bu geri bildirimler işini geliştirir; yani eleştiri mesleğin bir parçasıdır.
- Hassasiyet problemi: Eleştiriyi kaldırmak zor olabilir; ama bunu beceriye dönüştürmek mümkün. Hassas olman dezavantaj değil; bilinçli stratejilerle eleştiriyi az hasarla öğrenmeye çevirebilirsin.
- Pratik sonuç: Eğer kitap yazma ve çeviri hedefin baskınsa Munzur’daki bölüm uygun; eş zamanlı olarak eleştiriyle başa çıkma becerileri ve YKS planı geliştirmelisin.
TEMEL KAVRAMLAR:
-
YKS
- Tanım: Lisans programlarına giriş için yapılan ulusal sınav.
- Bu problemde: Psikolojiye geçiş için yeniden YKS’ye hazırlanman gerekecek.
-
Eleştiri (yapıcı vs yıkıcı)
- Tanım: Yapıcı eleştiri gelişim sağlar; yıkıcı eleştiri motivasyonu düşürebilir.
- Bu problemde: Geri bildirimi ayıklamayı öğrenmek (yapıcı olanı al, yıkıcı olanı filtrele) seni korur.
-
Geri bildirim işleme
- Tanım: Aldığın geri bildirimi değerlendirme ve uygulama süreci.
- Bu problemde: Sistematik yöntemlerle (ör. 3-2-1 yöntemi) geri bildirimi kullanmak duygusal yükü azaltır.
UYGULANABİLİR KISA PLAN (Hemen Başlayabileceğin 6 Adım):
- Sınav planı hazırla — YKS için mezuniyetten önce veya sonra ne zaman hazırlanacağını belirle; hedef tarihe göre haftalık çalışma çizelgesi oluştur.
- Düşük riskli yayınlarla başla — Blog, Medium veya öğrenci dergilerinde çevirilerini yayımla; erken geri bildirim alıp özgüven kazan.
- Geri bildirim filtreleme yöntemi uygula — Her eleştiride önce 3 Gerçek (neler söylendi), sonra 2 Uygulanabilir İyileştirme ve 1 Öncelikli Adım belirle. Bu, duygusal yükü azaltır.
- Güvenilir beta okuyucular/mentor bul — Önce yakın arkadaşlar, bölüm hocaları veya çeviri atölyeleri; sert eleştiriyi yumuşatır ve yapıcı hale getirir.
- Küçük maruz kalma egzersizleri yap — Haftada bir kısa metin paylaş ve geri bildirim al; zamanla eleştiriye dayanıklılığın artar.
- Duygusal destek aracına sahip ol — Gerekirse bir danışman veya terapi ile eleştiriye verilen tepkiyi çalış; bu uzun vadede performansını yükseltir.
Pratik ipuçları:
- Eleştiriyi “kişisel saldırı” olarak algılamamaya çalış; yerine “işimi nasıl daha iyi yaparım?” sorusuna çevir.
- Yazar/çevirmen topluluklarına katıl (üniversite atölyeleri, çevrimiçi forumlar) — topluluk içinde eleştiri daha yapıcı olur.
- İlk kitap denemelerini küçük hedeflerle yap (ör. 1 bölüm + 5 referans); reddedilmeler daha az yıkıcı olur.
- Profesyonel bir editörle çalışmak yayınevi sürecini kolaylaştırır ve reddedilme olasılığını düşürür.
Kısa sonuç:
- Evet, psikolojiye geçmek için yeniden YKS hazırlaman gerekecek.
- Eleştiriye açık olmak meslekte fayda sağlar ama kesinlikle başa çıkılamaz bir zorunluluk değildir — dayanıklılığı pratikle ve destekle geliştirebilirsin.
- Kitap yazma hedefin varsa Munzur’daki Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik programı sana büyük katı sağlayacak; aynı zamanda yukarıdaki adımları uygulayarak eleştiriyle başa çıkma becerini güçlendir.
İşte İngilizcede bildiğim kelimeler
Autistic Otistik
Fruit Meyve
Vegetable Sebze
Ecological Ekolojik
Autism Otizm
Dyslexia Disleksi
Stealth Dyslexia Gizli Disleksi
Dyscalculia Diskalkuli
Dysgraphia Disgrafi
Manufacturing Üretilme
Speaking / Talking : Konuşma
Writing : Elle yazma
Reader : Okur
Writer : Yazar
Hidden Offense : Gizli suç
Victim : Mağdur / Kurban
Impairment : Özürlülük
Disorder : Dokunca , yaygın çeviri ile bozukluk
Disease : Rahatsızlık
Banana : Muz
Apple : Elma
Book : Kitap , Defter
Notebook : Not Defteri
Love : Sevgi, Aşk
Affinity : Yakınlık
Gentle Parenting : Nazik ebeveynlik
Permissive Parenting : İzin verici ebeveynlik
Interest : Rağbet , Mergup , Faiz
Curiosity : Meraklılık
Curious : Meraklı
Awe : Huşu
Hyperfixation : Hiperfiksasyon
Typing : Klavyeyle yazma
Computer : Bilgisayar
Desk : Masa
Wheelchair: Tekerlekli sandalye
Adhd : Dehb
Interesting : İlginç , ilgi çekici
Anxiety disorders : Anksiyete bozuklukları , anksiyete dokuncaları
Chair : Sandalye
Special : Özel
Specific : Spesifik
Job : Meslek
Social Work : Sosyal çalışma
Disability : Engellilik
Disabled : Engelli
Awkward: Sakar
Awkwardness : Sakarlık
After : Sonra
Before : Önce
Religion : Din
Spritual : Ruhani
Meltdown : Sinir krizi
Shutdown : Kapanma
Special interest: Özel mergup
Give : Vermek
Go : Gitmek
Come : Gelmek
Went: Gitti
Imagination : İmajinasyon
Hidden / Stealth : Gizli
Crime : Suç
Interested in : İlgi duymak , rağbet etmek
Criticism : Eleştiri
Buna göre İngilizce seviyem ne ?
Bu sene psikoloji veya pdr kazanamayacağımı düşünerek Munzur Üniversitesinde İngilizce Çevirmenlik okumaya karar verdim . Munzur Üniversitesi Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik şu an mevcuttaki hatırladığım İngilizce kelime bilgimle uygun mu yoksa sosyal hizmet mi tercih etmeliyim ? Munzur Üniversitesi Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik bölümünde hazırlık var.
SORU: Bu kelime listesine göre Munzur Üniversitesi Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik hazırlık sınıfına uygun muyum; yoksa Sosyal Hizmet mi tercih etmeliyim?
CEVAP: Evet — Elindeki kelime listesi başlangıç için iyi ve Munzur’daki hazırlık yılı sayesinde İngilizceni hızla ilerletebilirsin; kitap yazma hedefin olduğundan Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik senin için daha uygun görünüyor.
AÇIKLAMA:
- Kelime listende psikolojiye ait birçok doğru ve ilgili terim var (ör. Autism / Otizm, Dyslexia / Disleksi, Anxiety disorders / Anksiyete bozuklukları). Bu, alanla ilgili ilginin ve temel kavram bilincinin olduğunu gösterir.
- Bazı çeviri hataları veya daha iyi karşılıkları var; bunları düzeltirsen hem anlama hem de çeviri kaliten artar:
- Disorder → bozukluk (sende “dokunca” yazılmış — yanlış).
- Disease → hastalık (“rahatsızlık” yerine daha doğru terim).
- Impairment → işlev kaybı / yetersizlik / engellilik (“özürlülük” yerine daha nötr ifadeler tercih edilir).
- Interest (psikoloji bağlamı) → ilgi (finansal anlam için “faiz” kullanılır).
- Curiosity → merak, Curious → meraklı (küçük şekil farkları var).
- Writing → yazma / yazılı ifade (sadece “elle yazma” sınırlayıcı olabilir).
- Specific → belirli (ya da spesifik kabul edilebilir).
- Seviyelendirme: Bu liste CEFR ölçeğinde kabaca A2–B1 başlangıcı gösteriyor. Munzur’daki hazırlık yılı ile düzenli çalışma yaparsan birkaç ay–1 yıl içinde B1 → B2 seviyelerine ulaşman mümkün; akademik metinleri rahat okumak için ideal hedef B2.
- Karar açısından: Kitap yazma hedefin baskınsa ve psikoloji literatürünü doğrudan kullanmak istiyorsan Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik daha stratejik. Sosyal Hizmet, sahada doğrudan yardım için daha uygundur ama uzun vadeli yazarlık/çeviri hedefinle tam örtüşmeyebilir.
TEMEL KAVRAMLAR:
-
CEFR Seviyeleri
- Tanım: Dil yeterlilik seviyelerini tanımlayan evrensel çerçeve (A1 → C2).
- Bu problemde: Şu anki kelime bilgin yaklaşık A2–B1; akademik okuma için hedef B2 olmalı.
-
Hazırlık Yılı
- Tanım: Üniversitelerde yabancı dil yeterliliğini kazandırmak için verilen yıl.
- Bu problemde: Munzur’daki hazırlık yılı sana dil eksiklerini kapatma ve akademik İngilizceye geçiş imkanı sağlar.
-
Portfolyo ve Çeviri Pratiği
- Tanım: Yaptığın çeviriler, yayımlanan metinler ve örnek çalışmaların koleksiyonu.
- Bu problemde: Her ay 1 kısa psikoloji metni çevirip saklamak yayınevleri ve hocalar önünde güçlü bir kanıt olur.
Hemen uygulayabileceğin kısa plan (3 adım):
- Haftada 5–7 kısa psikoloji metni (basit düzey) oku ve 1 tanesini çevir: hata/terim notlarıyla sakla.
- Temel dil hedefine odaklan: 3 ay içinde günlük 30–45 dk kelime + 30 dk okuma; Anki veya benzeri tekrar uygulamaları kullan.
- Hazırlık yılına gelirken üniversitenin seviye belirleme sınavını iyi değerlendir; hazırlıkta akademik okuma, yazma ve terminolojiye ağırlık ver.
İşte İngilizcede bildiğim kelimeler
Autistic Otistik
Fruit Meyve
Vegetable Sebze
Ecological Ekolojik
Autism Otizm
Dyslexia Disleksi
Stealth Dyslexia Gizli Disleksi
Dyscalculia Diskalkuli
Dysgraphia Disgrafi
Manufacturing Üretilme
Speaking / Talking : Konuşma
Writing : Elle yazma
Reader : Okur
Writer : Yazar
Hidden Offense : Gizli suç
Victim : Mağdur / Kurban
Impairment : Özürlülük
Disorder : Dokunca , yaygın çeviri ile bozukluk
Disease : Rahatsızlık
Banana : Muz
Apple : Elma
Book : Kitap , Defter
Notebook : Not Defteri
Love : Sevgi, Aşk
Affinity : Yakınlık
Gentle Parenting : Nazik ebeveynlik
Permissive Parenting : İzin verici ebeveynlik
Interest : Rağbet , Mergup , Faiz
Curiosity : Meraklılık
Curious : Meraklı
Awe : Huşu
Hyperfixation : Hiperfiksasyon
Typing : Klavyeyle yazma
Computer : Bilgisayar
Desk : Masa
Wheelchair: Tekerlekli sandalye
Adhd : Dehb
Interesting : İlginç , ilgi çekici
Anxiety disorders : Anksiyete bozuklukları , anksiyete dokuncaları
Chair : Sandalye
Special : Özel
Specific : Spesifik
Job : Meslek
Social Work : Sosyal çalışma
Disability : Engellilik
Disabled : Engelli
Awkward: Sakar
Awkwardness : Sakarlık
After : Sonra
Before : Önce
Religion : Din
Spritual : Ruhani
Meltdown : Sinir krizi
Shutdown : Kapanma
Special interest: Özel mergup
Give : Ver
Go : Gitm
Come : Gel
Went: Gitti
Imagination : İmajinasyon
Hidden / Stealth : Gizli
Criticism : Eleştiri
Crime : Suç
Small talk : Ayaküstü sohbet
Bed Rotting : Yatak çürümesi
Psychology: Psikoloji
Neuroscience : Nörobilim
Sociology : Sosyoloji
Self talk : Kendi kendine sesli veya sessiz konuşma
Internal Monologue : İçsel Monolog
Monotropism : Monotropizm
Buna göre İngilizce seviyem ne ? Hiçbirini sözlükten bakmadan yazdım şu an
Bu sene psikoloji veya pdr kazanamayacağımı düşünerek Munzur Üniversitesinde İngilizce Çevirmenlik okumaya karar verdim . Munzur Üniversitesi Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik şu an mevcuttaki hatırladığım İngilizce kelime bilgimle uygun mu yoksa sosyal hizmet mi tercih etmeliyim ? Munzur Üniversitesi Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik bölümünde hazırlık var.
SORU: Bu kelime listesine göre Munzur Üniversitesi Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik hazırlık sınıfına uygun muyum; yoksa Sosyal Hizmet mi tercih etmeliyim?
CEVAP: Evet — Mevcut kelime bilgin başlangıç için uygun ve Munzur’daki hazırlık yılı ile İngilizceni hızla ilerletebilirsin; kitap yazma hedefin baskınsa Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik senin için daha uygun bir tercih.
AÇIKLAMA:
- Kelime listen hem genel hem de psikolojiye ilişkin doğru terimler içeriyor; bu ilgi ve temel farkındalığın olduğunu gösterir. Mevcut düzeyin tahmini olarak A2–B1 (CEFR) civarında. Akademik metinleri rahat okuyup çeviri yapabilmek için hedef B2 olmalıdır; hazırlık yılı bu geçişi sağlamaya yönelik tasarlanmıştır.
- Bazı küçük doğrulamalar yaparsan çeviri kaliten daha da yükselir (örnekler): Disorder → bozukluk, Disease → hastalık, Impairment → işlev kaybı / engellilik, Interest → ilgi, Curiosity → merak, Writing → yazma, ADHD → DEHB, Shutdown → kapanma, Meltdown → sinir krizi / kontrol kaybı. Bu tür doğrular çeviri güvenilirliğini artırır.
- Sosyal Hizmet, doğrudan saha deneyimi ve hemen insanlara yardım etme imkanı sunar; fakat kitap yazma, akademik kaynak kullanma ve çeviri hedeflerin ağır basıyorsa Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik daha stratejik olur. Hazırlık yılı sana eksik dil bilgilerini tamamlama ve akademik İngilizceye geçme fırsatı verecektir.
TEMEL KAVRAMLAR:
-
CEFR Seviyeleri
- Tanım: Dil yeterliliklerini sınıflandıran çerçeve (A1 → C2).
- Bu problemde: Şu an yaklaşık A2–B1; hedef B2 (akademik okuma ve çeviri için uygun).
-
Hazırlık Yılı
- Tanım: Üniversitede yabancı dil yetkinliğini kazandıran yıl.
- Bu problemde: Munzur’daki hazırlık, akademik terminoloji ve okuma-hızını geliştirmek için avantaj sağlar.
-
Portfolyo
- Tanım: Yaptığın çeviriler ve yayımlanmış çalışmaların koleksiyonu.
- Bu problemde: Kitap yazarı/çevirmen olarak itibar oluşturmak için önemlidir.
HEMEN UYGULANABİLİR 3 ADIMLI PLAN:
-
Adım 1 — Günlük çalışma rutini kur (günlük 60–90 dk)
- 30–40 dk kelime tekrar (hafıza kartı uygulaması), 20–30 dk kısa akademik metin okuma, 10–20 dk dinleme (TED konuşması/akademik videoların Türkçe altyazısız bölümleri).
-
Adım 2 — Çeviri pratiği ve portfolyo
- Haftada 1 kısa psikoloji/metin çevirisi yap; çeviriyi düzeltmen için bir arkadaşına veya öğretmene göster. Her ay en az 1 çeviri yayımlamayı hedefle (blog, öğrenci dergisi).
-
Adım 3 — Hazırlık yılına hazırlan ve hedef belirle
- Munzur’un seviye belirleme sınavını iyi değerlendir; hazırlıkta akademik okuma-yazma ve terminolojiye ağırlık ver. 6–12 ay içinde B1 → B2 geçişi için düzenli çalışma planı uygula.
Kısa not: Hazırlık yılı bu düzeye gelmende büyük rol oynar; mevcut kelime bilginle başlamak için yeterli motivasyon var. Kitap yazma hedefin varsa Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik hem teknik hem de pratik açıdan seni destekleyecektir.
Sosyal hizmet Türkiye de daha çok yardım üzerine kurulu. Sosyal hizmet okuduktan sonra psikoloji ile derinden ilgilenip psikoloji ile ilgili kitaplar yazsam yadırganmaz mıyım ?
Sosyal hizmetle Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik arasında Swot analizi yapar mısın ? Hangisi bana daha uygun sence ?
SORU: Sosyal Hizmet ile Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik arasında SWOT analizi yapıp hangisinin sana daha uygun olduğunu söyle ve “Sosyal Hizmet mezunu olup psikoloji ile ilgili kitaplar yazarsam yadırganır mıyım?”
CEVAP: Hayır — Sosyal Hizmet mezunu olup psikolojiyle ilgili kitaplar yazman yadırganmaz; ancak eğer bilimsel/akademik itibar istiyorsan Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik senin kitap-yazma ve çeviri hedeflerin için daha avantajlıdır.
AÇIKLAMA:
- Sosyal Hizmet, saha deneyimi ve doğrudan yardım etme açısından güçlüdür; popüler psikoloji veya uygulamalı rehberler yazarken saha gözlemlerin değerli olur.
- Ancak kitaplarında geniş akademik kaynak kullanımı, İngilizce literatür okuma ve çeviri yeteneği önemliyse Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik daha stratejiktir.
- Akademik psikolog olarak ünvan gereksinimi varsa sonradan psikoloji eğitimi (YKS/DGS veya lisansüstü yollar) planlaman gerekir; popüler bilim yazarlığı için resmi psikolog olmak zorunlu değildir ama güvenilirlik için kaynak ve işbirlikleri şarttır.
SWOT ANALİZİ — UYGULAMALI İNGİLİZCE VE ÇEVİRMENLİK
-
Güçlü Yönler (Strengths):
- Akademik İngilizce ve terminoloji becerisi kazanırsın.
- Sosyal Metin Çevirisi gibi derslerle doğrudan psikoloji metinlerini işleme pratiği elde edersin.
- Yayın/çeviri portfolyosu oluşturarak yayınevilerine ve okuyuculara kanıt sunabilirsin.
-
Zayıf Yönler (Weaknesses):
- Psikoloji konularında doğrudan akademik altyapı (istatistik, araştırma yöntemleri) sınırlı kalır.
- Hazırlık yılı + önlisans süresi psikoloji hedefini erteler; YKS’ye yeniden hazırlanman gerekebilir.
-
Fırsatlar (Opportunities):
- Çeviri ve yazarlık yoluyla hem gelir hem görünürlük elde edebilirsin (blog, dergi, yayınevi).
- Akademik makaleleri doğrudan okuyup kaynak gösterebilirsin — kitaplarının referans gücü artar.
-
Tehditler (Threats):
- Eleştiri/reddedilme süreçleri yazar-çevirmen dünyasında sık; psikolojik dayanıklılık düşükse motivasyon sarsılabilir.
- Psikoloji konusunda akademik prestij isteyen okuyucular için “uzmanlık” sorgulanabilir; bu durumda işbirlikleri ve kaynak gösterimi gerekli.
SWOT ANALİZİ — SOSYAL HİZMET
-
Güçlü Yönler (Strengths):
- Doğrudan saha deneyimi, vaka çalışmaları ve pratik gözlemler elde edersin.
- İnsanlara yardım etme tatmini ve uygulamalı beceriler (danışmanlık, sosyal-politika bilgisi).
-
Zayıf Yönler (Weaknesses):
- İngilizce akademik literatüre erişim ve çeviri becerileri sınırlı olabilir; uluslararası kaynak kullanımında dezavantaj.
- Kitap yazma hedefinde literatür taraması ve çeviri gereksinimi varsa ek dil eğitimi gerekir.
-
Fırsatlar (Opportunities):
- Saha deneyimini popüler psikoloji kitaplarında güçlü örnekler, vaka anlatımları olarak kullanabilirsin.
- Yerel uygulamalar ve toplumsal sorunlara dair özgün çalışmalar yazarak farklılaşabilirsin.
-
Tehditler (Threats):
- Akademik okuyucu kitlesi için kaynak dayanağı eksikliği eleştiri getirebilir.
- Mesleki yönelim (saha mi yoksa yazarlık mı) arasında ikilem motivasyon kaybına yol açabilir.
HANGİSİ SANA DAHA UYGUN?
- Kısa cevap: Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik — çünkü senin önceliğin kitap yazmak ve İngilizce psikoloji literatürünü doğrudan kullanmak. Bu bölüm, çeviri pratiği, akademik İngilizce ve portfolyo imkânı sağlayarak uzun vadede yayınevi ve okuyucular nezdinde daha güçlü bir dayanak sunar.
- Eğer “hemen saha çalışıp insanlara doğrudan yardım etme” motivasyonun çok güçlü olsaydı, Sosyal Hizmet daha uygun olurdu; ama daha önce belirttiğin gibi kitap yazma hedefin baskın olduğu için Uygulamalı İngilizce avantajlı.
BU SOSYAL OLARAK YADIRGANIR MI?
- Hayır. Sosyal Hizmet mezunu olup psikoloji üzerine kitap yazmak yadırganmaz; birçok yazar farklı akademik geçmişten gelir. Güvenilirlik için:
- Kaynak göster,
- Uzman görüşü al (psikologlarla işbirliği),
- Araştırma yöntemleri bilgini güçlendir.
Bunlar varsa hem okuyucu hem akademik çevre tarafından kabul edilebilir ve saygın bir çalışma ortaya koyarsın.
TEMEL KAVRAMLAR:
-
Akademik İngilizce
- Tanım: Bilimsel makaleleri anlama ve uygun terminolojiyle yazma yetisi.
- Bu problemde: Kitaplarında kaynak gösterip literatürü kullanman için kritik.
-
Portfolyo
- Tanım: Çeviriler, makaleler, yayımlanan işler koleksiyonu.
- Bu problemde: Yayınevlerine ve okurlara güven verir; özellikle çeviri geçmişin önemli.
-
Saha Deneyimi
- Tanım: Pratik uygulama, staj, gönüllülük deneyimleri.
- Bu problemde: Sosyal Hizmet bu alanda avantaj sağlar; kitaplarda vaka anlatımı olarak kullanılabilir.
-
Güvenilirlik Oluşturma
- Tanım: Kaynak, işbirliği ve metodoloji ile okuyucunun güvenini kazanma süreci.
- Bu problemde: Sosyal bilim temelli kitaplarda eleştiriyi azaltır.
Pratik 6 adımlık uygulama planı (öneri):
- Munzur’daki Uygulamalı İngilizce programını seç ve hazırlık sürecinde akademik İngilizce + çeviri pratiğine yoğunlaş.
- Her ay en az 1 psikoloji makalesi çevir ve özetle; 6 ayda portfolyo hazır olsun.
- Temel araştırma yöntemleri ve istatistik kursu al (çevrimiçi kısa kurs yeterli başlangıç için).
- Yayımlama öncesi beta okuyucular ve en az bir psikolog danışman ile çalış; akademik iddiaları kontrol ettir.
- Küçük popüler yazılar/bloglarla başla; geri bildirim alarak eleştiri toleransını yavaşça geliştir.
- Uzun vadede akademik itibar istersen DGS/YKS veya lisansüstü yolları açık tut.
SONUÇ: Kitap yazma hedefin baskın olduğuna göre Munzur Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik senin için daha stratejik bir seçimdir; sosyal hizmetten gelen saha örnekleri değerli olsa da akademik literatürü doğrudan kullanma ve çeviri avantajı kitap kariyerini hızlandırır.
Yani diyorsun ki Munzur Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik okuyup sonra üniversite sınavına hazırlanıp psikoloji ve pdr okuyayım doğrusu bu.