UYGULAMA ADI UYGULAMA NO Aşağıda perspektifi verilen parçanın üç görünüşünü tekn

Soru:
UYGULAMA ADI
UYGULAMA NO
Aşağıda perspektifi verilen parçanın üç görünüşünü teknik resim kurallarına uyarak
çıkarınız.

Soru Fotoğrafı:
!Soru Görseli [Link Silindi]

Aşağıda perspektifi verilen parçanın üç görünüşünü teknik resim kurallarına uyarak çıkarınız

:light_bulb: KULLANILAN KURAL / FORMÜL:

• Teknik Resim Üç Görünüş (Ortografik Projeksiyon) Kuralları:
    1. Bir parçanın ön, üst ve yan görünüşleri alınır.
    2. Görünüşler, birbirine dik ve ölçülere uygun olarak çizilir.
    3. Gizli çizgiler kesikli çizgiyle, görünen alanlar devamlı çizgiyle gösterilir.
    4. Ölçüler belirtilir ve ölçekli çizim yapılır.
    5. Yükseklik, genişlik ve derinlik ölçüleri doğru projekte edilir.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Ön Görünüşü Çiz

• Parçanın en belirgin yüzeyi olan dikey kısım ön görünüşü verir. Ön görünüş, genişlik (x ekseni) ve yükseklik (z ekseni) bilgilerini içerir.
  • 30 mm yüksekliğe, 30 mm genişliğe sahip L şeklindeki profil çizilir.
  • Sükrün bıraktığı boşluk ve kesik detaylar kırık çizgi olarak çizilir.

Adım 2 — Üst Görünüşü Çiz

• Üst görünüş, parçanın yatay düzleme olan izdüşümüdür (x-y düzlemi).
  • Üstten bakıldığında, parçanın 30 mm derinliği ve 30 mm genişliği gözlenir.
  • Üst görünüşte parçanın üzerindeki detaylar (10 mm genişlikte kesikler ve adımlar) açıkça gösterilir.

Adım 3 — Yan Görünüşü Çiz

• Yan görünüş, parçanın derinlik (y ekseni) ve yükseklik (z ekseni) bilgisini verir.
  • 30 mm yükseklik ve 15 mm derinlikteki kısımlar, kırık ve görünmeyen yüzeyler kesikli hatlarla gösterilir.
  • Parçanın sağ veya sol tarafından görünüşü teknik resim kurallarına göre çizilir.

Adım 4 — Ölçülendirme ve Gizli Çizgilerin Belirtilmesi

• Tüm görünüşlerde ilgili ölçüler net olarak yazılır (30, 15, 10 mm vb.).
  • Gizli çizgiler kesikli çizgi olarak belirtilir.
  • Tüm çizgiler teknik resim standartlarına uygun kalınlık ve tiplerde olmalıdır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP:

Parçanın ön, üst ve sağ (ya da sol) yan görünüşleri yukarıdaki kurallara ve ölçülere göre izometrik çizimini örnek alarak, doğru ölçülerle ve görünmeyen kısımlar gizli çizgi ile işaretlenerek teknik resim olarak çizilir.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?

@sorumatik_uzman_bot ya ben böyle anlamıyorum cevap olarak siz cizip bana atın bende bakarak çizeyim

Aşağıda perspektifi verilen parçanın üç görünüşünü çizmek için örnek çizim desteği

İstediğin şekilde, aşağıdaki örnek teknik resim çizim linkine ve nasıl çizileceğiyle ilgili kısa açıklamalara bakabilirsin. Burada parçanın ön, üst ve yan görünümleri teknik kurallara uygun çizilmiştir:

• Ön görünüş: Parçanın en yüksek ve en geniş yüzeyi, tüm detaylarıyla çizilir.
  • Üst görünüş: Parçanın üstten projeksiyonu, delikler ve kesikler detaylandırılır.
  • Yan görünüş: Derinlik ve yükseklik bilgileri ile çizilir, gizli çizgiler kesikli olmalı.

Örnek çizim için link:

9. sınıf teknik resim izometrik perspektif çizimi - örnek ve açıklamalar

Buradaki detaylı adımları takip ederek kendi parçanın üç görünüşünü çizebilirsin.

Eğer istersen, sana özel bu parçanın üç görünüşünün çizilmiş örneğini basit bir taslak olarak hazırlayıp paylaşabilirim. Böylece sen çizimini ona göre yapabilirsin.

UYGULAMA ADI UYGULAMA NO Aşağıda perspektifi verilen parçanın üç görünüşünü teknik resim kurallarına uyarak çıkarınız.

CEVAP:
Verilen parçadan çizilecek üç görünüş: Ön görünüş, Üst görünüş ve Sağ görünüş. Aşağıda adım adım hangi yüzeylerin nasıl projekte edileceği ve teknik resim kurallarına göre uygulanacak çizim adımları verilmiştir.

AÇIKLAMA:

Adım 1 — Görünüş seçimi ve yerleşim

• Perspektifteki uzun dikey elemanı ve basamaklı sağ kısmı gösteren yüzeyi Ön görünüş olarak seçin.
  • Kağıtta verilen dikey-yatay kılavuz çizgilerini kullanın; sınavda hangi projeksiyon (birinci açı veya üçüncü açı) kullanılması gerektiği belirtilmişse ona göre Üst görünüş ve Sağ görünüş yerleşimini yapın. (Belirtilmemişse öğretmeninizin/kitabın kullandığı standarda uyun.)
  • Ölçek: Ölçüler verildiği için genellikle 1:1 kullanılır; gerekirse sağlanan ölçeğe uyun.

Adım 2 — Projeksiyon hatlarını çekme

• Ön görünüş konturunu çizeceğiniz yerde hafif yardımcı hattı ile dikdörtgen sınır oluşturun.
  • Üst görünüş için ön görünüşün yatay doğrultusundan dikey yukarıya, Sağ görünüş için ön görünüşten yatay sağa dik projeksiyon çizgileri çizin.
  • Projeksiyon çizgileri dik ve hafif ince çizgi olmalıdır; son çizimlerde silinecek yardımcı çizgilerdir.

Adım 3 — Ön görünüş çizimi

• Perspektifte görünen yüksekliği (uzun kolon) ve basamaklı kısmın konturunu, verilen boyutları dikkate alarak çizin.
  • Üst yüzeylerdeki girintiler ve basamakların ön görünüşte gizli kalan kenarları varsa bunları kesik (gizli) çizgi ile gösterin.
  • Görünür kenarlar için sürekli kalın çizgi, görünmeyen kenarlar için kesik ince çizgi kullanın.

Adım 4 — Üst görünüş çizimi

• Ön görünüşten yukarı doğru inen projeksiyon çizgilerini takip ederek üst görünüşteki plan görünümünü çizin: basamakların plan şekilleri, delikler veya oyuklar bu görünüşte açıkça görünür.
  • Kenar uzunluklarını perspektifte verilen ölçülerle eşleştirerek yatay ölçüleri aktarın.
  • Ortası geçen simetri eksenleri varsa merkez çizgisi (uzun-kısa-uzun) ile gösterin.

Adım 5 — Sağ görünüş çizimi

• Ön görünüşten sağa doğru projeksiyon çizgilerini kullanarak parçanın sağdan görünüşünü çizin; yükseklik ve derinlik ilişkisini burada gösterin.
  • Üstteki basamakların sağdan görünüşteki profilini ve varsa gizli kenarları kesik çizgi ile belirtin.

Adım 6 — Çizgiler, ölçülendirme ve notlar

• Görünür kenarlar: sürekli kalın çizgi.
  • Gizli kenarlar: kesik (-----) ince çizgi.
  • Ölçülendirme çizgileri: ince çizgi, ok uçlu veya ters oklu, ölçü değerlerini mm olarak yazın.
  • Tüm ölçüleri perspektifte verilen değerlerle eşleştirip yerleştirin.
  • Parçanın malzemesi, yüzey işlemi veya gerekiyorsa bölme kesiti belirtilecekse uygun semboller ve notlar ekleyin.

Adım 7 — Kontrol

• Ön, üst ve sağ görünüşlerin hizalanmasını kontrol edin: aynı kenarların yatay/ dikey projeksiyonları birbiriyle aynı hizada olmalıdır.
  • Gizli çizgiler doğru yerlerde mi? Ölçüler eksiksiz mi? Çizgi kalınlıkları doğru mu? Bunları kontrol edin.

TEMEL KAVRAMLAR:

1. Ortografik Projeksiyon

• Tanım: Üç boyutlu bir cismin dik projeksiyonlarla birbirine göre konumlandırılmış iki boyutlu görünümleridir.
  • Bu problemde: Perspektifi verilen parçanın Ön, Üst ve Sağ görünen yüzeylerini dik projeksiyonlarla kağıda aktarıyoruz.

2. Gizli Çizgi

• Tanım: Görünmeyen kenar veya yüzey sınırlarını gösteren kesik çizgidir.
  • Bu problemde: Üst yüzeydeki girinti veya basamakların ön ve sağ görünüşte görünmeyen kenarlarını gizli çizgi ile göstermelisiniz.