İngilizce öğrenirken sıklıkla karşılaşılan yapılar arasında “used to” ifadesi de yer almaktadır. Bu ifade, geçmişte yapılmış olan ancak artık devam etmeyen eylemlerden bahsederken kullanılır. Bu makalemizde, “used to” ifadesinin kullanımını ve konu anlatımını detaylı bir şekilde ele alacağız.
Konu Başlıkları
- Used To Nedir?
- Used To Kullanımı
- A. Olumlu Cümlelerde Kullanımı
- B. Olumsuz Cümlelerde Kullanımı
- C. Soru Cümlelerinde Kullanımı
- Used To ile Be Used To Arasındaki Farklar
- İngilizcede Alışkanlıkların Anlatımı
- Used To ile Geçmiş Zaman Yapısı Arasındaki Farklar
- Örnek Cümleler
- Used To Ifadesiyle Sık Yapılan Hatalar
- Used To İfadesinin Kısaltması: 'd
- Used To İfadesi İle İlgili Sık Sorulan Sorular
- Sonuç
1. Used To Nedir?
“Used to”, Türkçe olarak “eskiden yapardım” veya “alışkındım” gibi anlamlara gelir. Bu ifade, geçmişte düzenli olarak yapılmış olan ancak artık yapılmayan eylemleri anlatmak için kullanılır. “Used to” yapısı, İngilizce dilbilgisi açısından geçmiş zaman yapısı olarak kabul edilir.
2. Used To Kullanımı
A. Olumlu Cümlelerde Kullanımı
“Used to” ifadesi, olumlu cümlelerde şu şekilde kullanılır:
Örnek: I used to smoke. (Eskiden sigara içerdim.)
B. Olumsuz Cümlelerde Kullanımı
Olumsuz cümlelerde ise “used to” ifadesinin kullanımı şu şekildedir:
Örnek: I didn’t use to smoke. (Eskiden sigara içmezdim.)
C. Soru Cümlelerinde Kullanımı
Soru cümlelerinde de “used to” ifadesi kullanılabilir. Bu durumda cümle şu şekilde oluşur:
Örnek: Did you use to smoke? (Eskiden sigara içer miydin?)
3. Used To ile Be Used To Arasındaki Farklar
“Used to” ifadesi, İngilizcede alışkanlıkların anlatımı için kullanılırken “be used to” ifadesi ise bir eylemin olağan veya sıradan olduğunu belirtmek için kullanılır. Örneğin:
- I am used to waking up early. (Erken kalkmaya alışığım.)
- I used to wake up early. (Eskiden erken kalkardım.)
4. İngilizcede Alışkanlıkların Anlatımı
İngilizcede alışkanlıkların anlatımı için “used to” ifadesinin yanı sıra “would” ve “be accustomed to” ifadeleri de kullanılabilir. Örnek olarak:
- I would ride my bike every day. (Her gün bisikletimle gezerdim.)
- I am accustomed to speaking in public. (Halk önünde konuşmaya alışığım.)
5. Used To ile Geçmiş Zaman Yapısı Arasındaki Farklar
“Used to” ifadesi, geçmişte düzenli olarak yapılmış ancak artık devam etmeyen eylemleri anlatmak için kullanılırken, geçmiş zaman yapısı sadece geçmişte olan bir eylemin anlatımı için kullanılır.
Örnek: I used to live in New York. (Eskiden New York’ta yaşırdım .) vs. I lived in New York for five years. (Beş yıl boyunca New York’ta yaşadım.)
6. Örnek Cümleler
- I used to play basketball when I was younger. (Eskiden daha gençken basketbol oynardım.)
- She didn’t use to like sushi, but now she loves it. (Sushi’yi eskiden sevmezdi, ama şimdi çok seviyor.)
- Did you use to live in this neighborhood? (Bu mahallede eskiden mi yaşıyordunuz?)
7. Used To Ifadesiyle Sık Yapılan Hatalar
“Used to” ifadesi, sıklıkla “use to” şeklinde yanlış kullanılır. Bu nedenle özellikle yazılı iletişimde doğru yazımına dikkat edilmelidir.
8. Used To İfadesinin Kısaltması: 'd
Konuşma dilinde “used to” ifadesinin kısaltması olarak “'d” kullanılır. Örneğin: I’d go to the movies every weekend. (Her hafta sonu sinemaya giderdim.)
9. Used To İfadesi İle İlgili Sık Sorulan Sorular
Q: “Used to” yapısını kullanırken hangi zaman zarfları kullanılabilir?
A: “Used to” ifadesi, geçmişte düzenli olarak yapılmış olan ancak artık devam etmeyen bir eylemden bahsederken kullanılır. Bu nedenle, “used to” yapısı genellikle “when”, “while”, “as a child” gibi zaman zarflarıyla birlikte kullanılır.
Örnek: When I was in college, I used to play football every Saturday. (Üniversitedeyken her cumartesi futbol oynardım.)
Q: Geçmişte sadece bir kez yapılmış olan bir eylemden bahsederken “used to” ifadesi kullanılabilir mi?
A: Hayır, “used to” ifadesi sadece geçmişte düzenli olarak yapılmış olan ancak artık devam etmeyen eylemler için kullanılır. Geçmişte sadece bir kez yapılmış olan eylemler için ise “did” ve “didn’t” yardımcı fiilleri kullanılır.
10. Sonuç
“Used to” ifadesi, İngilizce öğrenirken sıklıkla karşılaşılan yapılar arasında yer almaktadır. Bu ifade, geçmişte düzenli olarak yapılmış olan ancak artık devam etmeyen eylemleri anlatmak için kullanılır. Olumlu, olumsuz ve soru cümlelerinde farklı şekillerde kullanılabilen “used to” yapısı, İngilizcede alışkanlıkların anlatımı için de kullanılabilir.