unutmak zıt anlamlısı nedir
Unutmak zıt anlamlısı nedir?
Cevap:
Türkçede “unutmak” kelimesinin anlamı, daha önce öğrenilen veya yaşanan bilgileri, olayları hafızadan silmek veya hatırlamamak demektir. “Unutmak” kelimesinin tam tersi, yani zıt anlamlısı, hatırlamak kelimesidir.
Unutmak ve Zıt Anlamlısı: Hatırlamak
| Kelime | Anlamı | Türü |
|---|---|---|
| Unutmak | Önceden bilinen bir şeyi hafızadan silmek, akıldan çıkarmak | Fiil |
| Hatırlamak | Hafızada olan bir şeyi yeniden anımsamak, akla getirmek | Fiil |
Açıklama
- Unutmak: Bir bilgiyi, deneyimi ya da olayı akılda tutamamak, bellekteki izinin silinmesi veya zayıflaması durumudur. Örneğin; “Ders çalışırken bazı konuları unuttum.”
- Hatırlamak: Hafızada var olan bilgiyi yeniden anımsamak veya tekrar hatırda tutmak anlamına gelir. Örneğin; “Geçen yazdıklarımı hatırlıyorum.”
Örnek Cümlelerle Kullanımı
| Kelime | Örnek Cümle | Anlamı |
|---|---|---|
| Unutmak | Anahtarımı evde unuttum, geri dönmem gerekiyor. | Bir şeyi akılda tutamamak ya da hafızadan silmek |
| Hatırlamak | Tatildeki güzel anıları hep hatırlarım. | Hafızadaki bilgileri yeniden anımsamak |
Özet
- Unutmak ve hatırlamak kelimeleri birbirinin zıt anlamlısıdır.
- “Unutmak”, bilgiyi akıldan çıkarmak iken, “hatırlamak” bilgiyi tekrar hatırlamaktır.
Eğer başka kelimelerin zıt anlamlarını veya Türkçe dilbilgisi ile ilgili başka konuları öğrenmek isterseniz her zaman yardımcı olmaya hazırım.