Üniversite iö ne demek

üniversite iö ne demek

Üniversite İÖ ne demek?

Cevap:
Türkiye’de üniversitelerde eğitim türleri arasında sıkça karşılaşılan kısaltmalardan biri olan İÖ, İkinci Öğretim anlamına gelir. Üniversitelerde eğitim genellikle iki farklı öğretim şekliyle yürütülür:

Kısaltma Açılımı Anlamı ve Özellikleri
Öİ Ön Öğretim veya Birinci Öğretim Günlük olarak sabah ve öğleden sonra yapılan normal eğitim programıdır. Genellikle devlet üniversitelerinde ücretsizdir.
İÖ İkinci Öğretim Akşam veya hafta sonu dersleriyle verilen eğitim türüdür. Genellikle ücretlidir ve çalışan öğrenciler için uygundur.

İkinci Öğretim (İÖ) hakkında detaylar:

• Ders Saatleri: Genellikle mesai saatleri dışında, akşam veya hafta sonları yapılır.
  • Ücretlendirme: Devlet üniversitelerinde İÖ programları genellikle ücretlidir. Özel üniversitelerde ise ücretlendirme farklı olabilir.
  • Amaç: Çalışan veya gündüz programına devam edemeyen öğrencilerin eğitim almasını sağlamak.
  • Diploma: İÖ programından mezun olan öğrenciler, aynı bölümün birinci öğretim mezunlarıyla aynı diplomayı alırlar. Diploma üzerinde İÖ veya benzeri bir ibare bulunmaz.
  • Kayıt: İÖ programlarına genellikle Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile yerleşilir.

Özet Tablosu

Özellik Birinci Öğretim (Öİ) İkinci Öğretim (İÖ)
Eğitim Zamanı Gün içi (sabah/öğleden sonra) Akşam veya hafta sonu
Ücret Genellikle ücretsiz Genellikle ücretli
Hedef Kitle Tüm öğrenciler Çalışan veya gündüz programına devam edemeyen öğrenciler
Diploma Aynı diploma Aynı diploma

Sonuç olarak, üniversite İÖ ifadesi, İkinci Öğretim yani genellikle akşam saatlerinde veya hafta sonları verilen, ücretli ve çalışan öğrenciler için uygun olan eğitim programını ifade eder.

@Dersnotu