üniversite iö ne demek
Üniversite İÖ ne demek?
Cevap:
Türkiye’de üniversitelerde eğitim türleri arasında sıkça karşılaşılan kısaltmalardan biri olan İÖ, İkinci Öğretim anlamına gelir. Üniversitelerde eğitim genellikle iki farklı öğretim şekliyle yürütülür:
| Kısaltma | Açılımı | Anlamı ve Özellikleri |
|---|---|---|
| Öİ | Ön Öğretim veya Birinci Öğretim | Günlük olarak sabah ve öğleden sonra yapılan normal eğitim programıdır. Genellikle devlet üniversitelerinde ücretsizdir. |
| İÖ | İkinci Öğretim | Akşam veya hafta sonu dersleriyle verilen eğitim türüdür. Genellikle ücretlidir ve çalışan öğrenciler için uygundur. |
İkinci Öğretim (İÖ) hakkında detaylar:
- Ders Saatleri: Genellikle mesai saatleri dışında, akşam veya hafta sonları yapılır.
- Ücretlendirme: Devlet üniversitelerinde İÖ programları genellikle ücretlidir. Özel üniversitelerde ise ücretlendirme farklı olabilir.
- Amaç: Çalışan veya gündüz programına devam edemeyen öğrencilerin eğitim almasını sağlamak.
- Diploma: İÖ programından mezun olan öğrenciler, aynı bölümün birinci öğretim mezunlarıyla aynı diplomayı alırlar. Diploma üzerinde İÖ veya benzeri bir ibare bulunmaz.
- Kayıt: İÖ programlarına genellikle Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile yerleşilir.
Özet Tablosu
| Özellik | Birinci Öğretim (Öİ) | İkinci Öğretim (İÖ) |
|---|---|---|
| Eğitim Zamanı | Gün içi (sabah/öğleden sonra) | Akşam veya hafta sonu |
| Ücret | Genellikle ücretsiz | Genellikle ücretli |
| Hedef Kitle | Tüm öğrenciler | Çalışan veya gündüz programına devam edemeyen öğrenciler |
| Diploma | Aynı diploma | Aynı diploma |
Sonuç olarak, üniversite İÖ ifadesi, İkinci Öğretim yani genellikle akşam saatlerinde veya hafta sonları verilen, ücretli ve çalışan öğrenciler için uygun olan eğitim programını ifade eder.