ÜIkemizde uygulanmakta olan öğretim programiarı temel
eserlerin ingelenmesi, tèmel yaşam becerilerinin öğretimi
ve disiplipí katı bir eğitime dayanmakta iken bunun yerine
öğrencjerin hazırbulunuşluklarını dikkate alan, ilgi ve
htiyaclarnı temele alarak program üyelerinin belirlendiği
yent bir program anlayışına geçilmiştir.
Bu anlayış değişikliği aşağıdaki eğitim temellerinden
hangisi ile en fazla ilişkilidir?
A) Felsefi temel
B) Psikolojik temel
C) Toplumsal temel
D) Tarihsel temel
E) Siyasi temel
Öğretim Programlarında Anlayış Değişikliği ve Eğitim Temelleri
Soruda, Türkiye’de öğretim programlarının geleneksel, konu merkezli ve disiplin odaklı bir yapıdan; öğrencilerin hazırbulunuşluk, ilgi ve ihtiyaçlarını merkeze alan yeni bir anlayışa geçişi vurgulanmaktadır. Bu değişimin hangi eğitim temeliyle ilişkili olduğu sorulmaktadır.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Seçenek A: Felsefi Temel Analizi
Eğitimin felsefi temeli, uzak ve genel hedeflerin belirlenmesi, programın içsel tutarlılığı ve hangi eğitim felsefesinin (Daimicilik, Esasicilik, İlerlemecilik, Yeniden Kurmacılık) benimseneceği ile ilgilenir. Soruda vurgulanan “ilgi ve ihtiyaç” kavramı İlerlemecilik felsefesiyle ilgili olsa da, bu kavramların doğrudan “belirleyicisi” olan temel farklıdır.
Adım 2 — Seçenek B: Psikolojik Temel Analizi
Eğitimin psikolojik temeli; öğrenci özelliklerini, hazırbulunuşluk düzeylerini, bireysel farkları, ilgi ve ihtiyaçları dikkate alır. Programın hedeflerinin öğrenci seviyesine uygun olup olmadığını belirleyen, “öğrenciye görelik” ilkesini savunan temel budur. Soruda geçen “hazırbulunuşluk, ilgi ve ihtiyaç” ifadeleri doğrudan psikolojik temelin çalışma alanıdır.
Adım 3 — Seçenek C: Toplumsal Temel Analizi
Toplumsal temel, eğitimin toplumun beklentilerine, kültürüne ve toplumsal ihtiyaçlara uygunluğunu inceler. Soruda bireyin (öğrencinin) psikolojik durumu ön planda olduğu için bu seçenek ikincil kalır.
Adım 4 — Seçenek D: Tarihsel Temel Analizi
Geçmişteki eğitim uygulamalarını ve programların gelişim sürecini inceler. Anlayış değişikliğinin özüyle (öğrenci odaklılık) doğrudan ilgili değildir.
Adım 5 — Seçenek E: Siyasi Temel Analizi
Anayasa, yasalar ve hükümet programları gibi yasal ve siyasi belirleyicileri kapsar.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
B. Psikolojik Temel — Öğrencinin hazırbulunuşluğu, ilgi ve ihtiyaçları bu temelin ana odağıdır.
A. Felsefi Temel — Hedeflerin tutarlılığı ve aday hedeflerin süzülmesiyle ilgilidir.
C. Toplumsal Temel — Toplumun ve kültürün ihtiyaçlarıyla ilgilidir.
Adım 7 — Son Doğrulama
Program geliştirmede hedeflerin “ulaşılabilirliği” ve “öğrenci düzeyine uygunluğu” psikolojik temelin en önemli kriteridir. Soruda açıkça belirtilen öğrenci odaklı değişim unsurları psikolojik temeli işaret eder.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: B) Psikolojik temel
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Psikolojik Temel
- Tanım: Öğretim programlarının öğrencinin gelişim özelliklerine, öğrenme kuramlarına ve bireysel farklılıklarına dayandırılmasıdır.
- Bu problemde: Hazırbulunuşluk ve ilgi-ihtiyaçların merkeze alınması, öğretimin “psikolojik” bir süreç olduğunu gösterir.
2. Öğrenciye Görelik İlkesi
- Tanım: Eğitimin öğrencinin yaşına, zekasına ve hazırbulunuşluğuna uygun şekilde planlanmasıdır. Psikolojik temelin en güçlü uygulamasıdır.
SIK YAPILAN HATALAR:
Felsefi Temel ile Karıştırmak
- Yanlış: “Program anlayışı değişmişse bu bir felsefe değişimidir, o halde cevap felsefi temeldir.”
- Doğru: Evet, anlayış değişikliği felsefidir ancak soruda bu değişikliğin dayanağı olan içerik (hazırbulunuşluk, ilgi, ihtiyaç) sorulmaktadır. Bu anahtar kelimeler doğrudan psikolojik temele aittir.
Bu konudaki eğitim felsefeleri (İlerlemecilik vs. Esasicilik) arasındaki farkları daha detaylı incelememi ister misin?