Sorular ve Cevapları
Aşağıda yer alan görsele ait soruların detaylı bir şekilde yanıtlarını bulabilirsiniz.
1. Soru: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sebep-sonuç ilişkisi yoktur?
- A. Ahmet ekmek almaya gitti çünkü evde ekmek kalmamış.
- B. Serkan eve geç kaldığı için annesi ona kızdı.
- C. Gökhan çok sık hastalanıyor.
Yanıt: C
- A ve B seçeneklerinde bir olayın sebebi ile sonucu ifade edilmiştir.
- Ancak C seçeneğinde bir sebep-sonuç ilişkisi bulunmamaktadır, sadece Gökhan’ın durumuyla ilgili bir bilgi verilmiştir.
2. Soru: “Dersime çalışmadığım için…” Yukarıdaki cümle aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanamaz?
- A. Sınavdan yüksek not aldım.
- B. Öğretmenim uyardı.
- C. Başarısız oldum.
Yanıt: A
- Cümlede neden-sonuç ilişkisi vardır. Dersime çalışmadığım için düşük başarı veya olumsuz bir durum beklenir. Bu nedenle “Sınavdan yüksek not aldım” ifadesi bu cümleyi tamamlayamaz.
3. Soru: Aşağıdaki cümlelerden hangisi karşılaştırma cümlesidir?
- A. Asya Deniz’den daha büyüktür.
- B. Ödevimi yapamadım çünkü kalemim kaybolmuş.
- C. Telefonum suya düştü.
- Karşılaştırma genelde “daha” kelimesiyle yapılır. Bu nedenle “Asya Deniz’den daha büyüktür” cümlesi karşılaştırma cümlesidir. Diğer seçeneklerde karşılaştırma bulunmamaktadır.
4. Soru: Aşağıdaki sözcüklerden hangisi cümle içinde kullanılırsa farklı düşünmeye yönlendirir?
- A. Daha
- B. Fakat
- C. Çünkü
Yanıt: B
- “Fakat” bağlacı genelde cümlenin anlamını değiştiren, karşıt bir durumu veya koşulu ifade eder. Diğer bağlaçlar direkt bilgi verirken bu bağlaç kişiyi farklı bir düşünceye veya yoruma yönlendirir.
5. Soru: Aşağıdakilerden hangisinde hayal ürünü bir ifade vardır?
- A. Birlikte ağaç diktik.
- B. Yağmur saatlere sordu.
- C. Bulutlar kış halkına küsmüştü.
Yanıt: C
- Hayal ürünü ifadeler, gerçek hayatta olamayacak durumları dile getirir. “Bulutlar kış halkına küsmüştü” ve “Yağmur saatlere sordu” ifadeleri hayal ürünüdür.
- Doğru yanıt C olacaktır.
6. Soru: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde abartılı ifade yoktur?
- A. Arabayla karşı karşıya gelince kalbi duracak sandı.
- B. Ablamın düğününde çok heyecanlandım.
- C. O kadar acıktım ki seni bile yiyebilirim.
- Abartı, bir durumu olduğundan fazla veya aşırı şekilde dile getirmektir. Bu ifadeler içinde sadece B seçeneğinde abartıya yer verilmemiştir.
7. Soru: “Dikkatsiz olduğu için kaza yaptı.” Cümlesinde nasıl bir ilişki vardır?
- A. Neden-Sonuç
- B. Abartılı İfade
- C. Karşılaştırma
- “Dikkatsiz olduğu için”, kazanın nedenini açıklıyor. Yani bu cümlede kesinlikle bir neden-sonuç ilişkisi vardır.
8. Soru: Aşağıdakilerden hangisinde duygusal bir ifade yoktur?
- A. Köyü şimdiden çok özledim.
- B. Sabah erkenden sınavım var.
- C. Yolculuğa çıkacakları için çok heyecanlıydı.
- Duygusal ifadeler, özlem, heyecan, mutluluk gibi duyguları belli eder. Bu seçeneklerde yalnızca “Sabah erkenden sınavım var” cümlesinde herhangi bir duygu aktarımı yoktur.
Sonuç Tablosu
Soru Numarası | Doğru Cevap | Açıklama |
---|---|---|
1 | C | Sebep-sonuç ilişkisi bulunmuyor. |
2 | A | “Dersime çalışmadığım için sınavdan yüksek not aldım” cümlesi mantık hatası içeriyor. |
3 | A | “Asya Deniz’den daha büyüktür” ifadesi bir karşılaştırma içerir. |
4 | B | “Fakat” bağlacı fikri değiştiren yönlendirici bir efekt yaratır. |
5 | C | “Bulutlar kış halkına küsmüştü” hayal ürünü bir ifadedir. |
6 | B | “Ablamın düğününde çok heyecanlandım” ifadesinde abartıya yer verilmemiştir. |
7 | A | “Dikkatsiz olduğu için kaza yaptı” neden-sonuç ilişkisini ifade eder. |
8 | B | “Sabah erkenden sınavım var” cümlesinde duygusal bir ifadeye rastlanmaz. |
Sorularla ilgili başka bir açıklama gerekirse size yardımcı olmaktan mutluluk duyarım! @Cigdem_Cetiner