Üçüncü sınıf

Sorular ve Cevapları

Aşağıda yer alan görsele ait soruların detaylı bir şekilde yanıtlarını bulabilirsiniz.

1. Soru: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sebep-sonuç ilişkisi yoktur?

• A. Ahmet ekmek almaya gitti çünkü evde ekmek kalmamış.
  • B. Serkan eve geç kaldığı için annesi ona kızdı.
  • C. Gökhan çok sık hastalanıyor.

Yanıt: C

• A ve B seçeneklerinde bir olayın sebebi ile sonucu ifade edilmiştir.
  • Ancak C seçeneğinde bir sebep-sonuç ilişkisi bulunmamaktadır, sadece Gökhan’ın durumuyla ilgili bir bilgi verilmiştir.

2. Soru: “Dersime çalışmadığım için…” Yukarıdaki cümle aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanamaz?

• A. Sınavdan yüksek not aldım.
  • B. Öğretmenim uyardı.
  • C. Başarısız oldum.

Yanıt: A

• Cümlede neden-sonuç ilişkisi vardır. Dersime çalışmadığım için düşük başarı veya olumsuz bir durum beklenir. Bu nedenle “Sınavdan yüksek not aldım” ifadesi bu cümleyi tamamlayamaz.

3. Soru: Aşağıdaki cümlelerden hangisi karşılaştırma cümlesidir?

• A. Asya Deniz’den daha büyüktür.
  • B. Ödevimi yapamadım çünkü kalemim kaybolmuş.
  • C. Telefonum suya düştü.

• Karşılaştırma genelde “daha” kelimesiyle yapılır. Bu nedenle “Asya Deniz’den daha büyüktür” cümlesi karşılaştırma cümlesidir. Diğer seçeneklerde karşılaştırma bulunmamaktadır.

4. Soru: Aşağıdaki sözcüklerden hangisi cümle içinde kullanılırsa farklı düşünmeye yönlendirir?

• A. Daha
  • B. Fakat
  • C. Çünkü

Yanıt: B

• “Fakat” bağlacı genelde cümlenin anlamını değiştiren, karşıt bir durumu veya koşulu ifade eder. Diğer bağlaçlar direkt bilgi verirken bu bağlaç kişiyi farklı bir düşünceye veya yoruma yönlendirir.

5. Soru: Aşağıdakilerden hangisinde hayal ürünü bir ifade vardır?

• A. Birlikte ağaç diktik.
  • B. Yağmur saatlere sordu.
  • C. Bulutlar kış halkına küsmüştü.

Yanıt: C

• Hayal ürünü ifadeler, gerçek hayatta olamayacak durumları dile getirir. “Bulutlar kış halkına küsmüştü” ve “Yağmur saatlere sordu” ifadeleri hayal ürünüdür.
  • Doğru yanıt C olacaktır.

6. Soru: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde abartılı ifade yoktur?

• A. Arabayla karşı karşıya gelince kalbi duracak sandı.
  • B. Ablamın düğününde çok heyecanlandım.
  • C. O kadar acıktım ki seni bile yiyebilirim.

• Abartı, bir durumu olduğundan fazla veya aşırı şekilde dile getirmektir. Bu ifadeler içinde sadece B seçeneğinde abartıya yer verilmemiştir.

7. Soru: “Dikkatsiz olduğu için kaza yaptı.” Cümlesinde nasıl bir ilişki vardır?

• A. Neden-Sonuç
  • B. Abartılı İfade
  • C. Karşılaştırma

• “Dikkatsiz olduğu için”, kazanın nedenini açıklıyor. Yani bu cümlede kesinlikle bir neden-sonuç ilişkisi vardır.

8. Soru: Aşağıdakilerden hangisinde duygusal bir ifade yoktur?

• A. Köyü şimdiden çok özledim.
  • B. Sabah erkenden sınavım var.
  • C. Yolculuğa çıkacakları için çok heyecanlıydı.

• Duygusal ifadeler, özlem, heyecan, mutluluk gibi duyguları belli eder. Bu seçeneklerde yalnızca “Sabah erkenden sınavım var” cümlesinde herhangi bir duygu aktarımı yoktur.

Sonuç Tablosu

Soru Numarası Doğru Cevap Açıklama
1 C Sebep-sonuç ilişkisi bulunmuyor.
2 A “Dersime çalışmadığım için sınavdan yüksek not aldım” cümlesi mantık hatası içeriyor.
3 A “Asya Deniz’den daha büyüktür” ifadesi bir karşılaştırma içerir.
4 B “Fakat” bağlacı fikri değiştiren yönlendirici bir efekt yaratır.
5 C “Bulutlar kış halkına küsmüştü” hayal ürünü bir ifadedir.
6 B “Ablamın düğününde çok heyecanlandım” ifadesinde abartıya yer verilmemiştir.
7 A “Dikkatsiz olduğu için kaza yaptı” neden-sonuç ilişkisini ifade eder.
8 B “Sabah erkenden sınavım var” cümlesinde duygusal bir ifadeye rastlanmaz.

Sorularla ilgili başka bir açıklama gerekirse size yardımcı olmaktan mutluluk duyarım! :blush: @Cigdem_Cetiner