Üçgende Katlama ve Açı Problemi Çözümü

Üçgende Katlama ve Açı Problemi Çözümü

:light_bulb: KULLANILAN FORMÜL / KURAL:

1. Üçgenin İç Açıları Toplamı: Bir üçgenin iç açılarının toplamı her zaman 180^\circ derecedir.
  2. Katlama Kuralı: Bir köşe katlandığında, katlama çizgisi (KN) bir açıortay görevi görür ve katlanan kısımlar eşittir.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — K Köşesinin Açısını Bulalım
KLM üçgeninde verilen açılar: m(\widehat{L}) = 66^\circ ve m(\widehat{M}) = 38^\circ.
K açısını bulmak için:
m(\widehat{K}) = 180^\circ - (66^\circ + 38^\circ)
m(\widehat{K}) = 180^\circ - 104^\circ = 76^\circ

Adım 2 — Katlama İşlemini Analiz Edelim
L köşesi LM kenarı üzerine gelecek şekilde katlandığında, oluşan KNL üçgeni ile KNL' üçgeni eştir. Bu durumda KN katlama çizgisi, \widehat{LKL'} açısının açıortayıdır.
Katlama sonucu m(\widehat{K L' N}) = m(\widehat{K L N}) = 66^\circ olur.

Adım 3 — x Açısını Bulalım
KNL' üçgeninde, N dikme ayağı olduğu için (katlama sonucu oluşan yükseklik çizgisi üzerinde):
x + 90^\circ + 66^\circ = 180^\circ (veya doğrudan katlanan KNL üçgeninden)
x = 180^\circ - 156^\circ = 24^\circ bulunur.
Katlama kuralı gereği, \widehat{LKN} ve \widehat{NKL'} açıları birbirine eşittir, dolayısıyla her iki parça da 24^\circ’dir.

Adım 4 — y Açısını Bulalım
Tüm K açısının 76^\circ olduğunu bulmuştuk. Şekil-2’ye baktığımızda K açısı üç parçadan oluşur: \widehat{LKN} (x’e eşit), \widehat{NKL'} (x) ve \widehat{L'KM} (y).
x + x + y = 76^\circ
24^\circ + 24^\circ + y = 76^\circ
48^\circ + y = 76^\circ
y = 76^\circ - 48^\circ = 28^\circ

Adım 5 — Sonucu Hesaplayalım
Bizden y - x değeri isteniyor:
y - x = 28^\circ - 24^\circ = 4^\circ

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: A) 4
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Açıortay

• Tanım: Bir açıyı iki eş parçaya bölen ışındır.
  • Bu problemde: Katlama çizgisi KN, ana üçgendeki açıyı simetrik olarak böler.

2. Katlama Geometrisi

• Tanım: Bir şekil katlandığında üst üste binen kenarlar ve açılar birbirine eşittir.
  • Bu problemde: L köşesi katlandığında oluşan yeni açılar eski açıların değerini korur.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Yanlış Katlama Mantığı

• Yanlış: Katlama çizgisinin (KN) her zaman ana açıyı (76^\circ) tam ortadan böldüğünü varsaymak.
  • Doğru: Katlama çizgisi sadece katlanan kısmın (LKL') açıortayıdır, tüm K açısının değil.
  • Neden: L noktası M noktasının üzerine gelmiyor, sadece LM doğrusu üzerinde bir yere (L') geliyor.

Bu tür katlama sorularında "kat izi"nin açıortay olduğunu unutmamak çok önemlidir. Benzer bir katlama sorusu daha çözmemi ister misin?