Üç basamaklı BBA ve ABA doğal sayılarından biri 6, diğeri ise 11 ile tam bölünmektedir.
Buna göre A - B farkı kaçtır?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) 5
Üç Basamaklı BBA ve ABA Sayılarının Bölünebilme Problemi
KULLANILAN KURALLAR VE FORMÜLLER:
- 11 ile Bölünebilme Kuralı: Sayının basamakları sağdan sola doğru +,-,+ işaretleriyle çarpılıp toplanır. Elde edilen toplam 11’in tam katı (11k, k \in \mathbb{Z}) olmalıdır.
- 6 ile Bölünebilme Kuralı: Sayı aralarında asal olan 2 ve 3 sayılarına aynı anda tam bölünmelidir.
- 2 ile bölünebilme: Birler basamağı çift rakam olmalıdır.
- 3 ile bölünebilme: Rakamları toplamı 3’ün katı olmalıdır.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — 11 ile Bölünen Sayıyı Belirleme
BBA ve ABA üç basamaklı sayılar olduğundan A \neq 0 ve B \neq 0 olup A, B \in \{1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9\} olmalıdır.
- BBA sayısının 11 ile bölünebilmesini incelersek:(+A) + (-B) + (+B) = AA bir rakam ve A \neq 0 olduğundan A sayısı 11’in katı olamaz. Dolayısıyla BBA sayısı 11’e tam bölünemez.
- Buradan ABA sayısının 11 ile tam bölündüğü, BBA sayısının ise 6 ile tam bölündüğü kesinleşir.
Adım 2 — ABA Sayısının 11 ile Bölünebilme Koşulunu İnceleme
ABA sayısına 11 ile bölünebilme kuralı uygulanır:
2A - B ifadesi 11’in katı olmalıdır. A ve B birer rakam olduğu için 2A - B = 0 veya 2A - B = 11 olabilir:
- B = 2A
- B = 2A - 11
Adım 3 — BBA Sayısının 6 ile Bölünebilme Koşulunu İnceleme
BBA sayısı 6 ile tam bölündüğü için:
- 2 ile tam bölünmeli: Birler basamağındaki A çift rakam olmalıdır:A \in \{2, 4, 6, 8\}
- 3 ile tam bölünmeli: Rakamları toplamı 3’ün katı olmalıdır:B + B + A = 2B + A = 3k \quad (k \in \mathbb{Z})
Adım 4 — Olasılıkları Değerlendirip Doğru Rakamları Bulma
-
Durum 1 (B = 2A için):
- A = 2 \implies B = 4 \implies 2B + A = 2(4) + 2 = 10 (3’ün katı değil).
- A = 4 \implies B = 8 \implies 2B + A = 2(8) + 4 = 20 (3’ün katı değil).
- A \ge 6 \implies B \ge 12 (Rakam olamaz).
-
Durum 2 (B = 2A - 11 için):
- A = 2 veya A = 4 için B negatif çıkar, rakam olamaz.
- A = 6 \implies B = 2(6) - 11 = 1 \implies 2B + A = 2(1) + 6 = 8 (3’ün katı değil).
- A = 8 \implies B = 2(8) - 11 = 5 \implies 2B + A = 2(5) + 8 = 18 (3’ün tam katıdır: 18 = 3 \times 6).
Bu durumda A = 8 ve B = 5 olarak bulunur.
Adım 5 — Sağlama ve Farkı Hesaplama
- ABA = 858 \implies 858 = 11 \times 78 (11 ile tam bölünür).
- BBA = 558 \implies 558 = 6 \times 93 (6 ile tam bölünür).
- İstenen fark:A - B = 8 - 5 = 3
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: C) 3
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Bölünebilme Kuralları
- Tanım: Bir tamsayının başka bir tamsayıya kalansız bölünüp bölünmediğini belirleyen pratik matematiksel kurallardır.
- Bu problemde: 11 ile bölünebilme için işaretli basamak analizi, 6 ile bölünebilme için ise aralarında asal çarpanlar olan 2 ve 3 kuralları birlikte kullanılmıştır.
SIK YAPILAN HATALAR:
11 ile Bölünmede Sıfır Rakamını Gözden Kaçırmak
- Yanlış: BBA sayısının 11 ile bölünebileceğini varsayıp A = 0 kabul etmek.
- Doğru: Üç basamaklı sayı dendiği için A veya B yüzler basamağında yer alıyorsa 0 olamaz (A \neq 0).
- Neden yanlış: Yüzler basamağı 0 olan bir sayı üç basamaklı sayı belirtmez.
Bölünebilme kuralları veya basamak analizi ile ilgili benzer bir soru tipi çözmemi ister misin?
daha mala anlatır gibi anlatırmısın basitçe
Üç Basamaklı BBA ve ABA Sayılarının Basit Çözümü
KULLANILAN FORMÜLLER:
- 11 ile Bölünebilme: Sayının basamaklarına sağdan sola +,-,+ verip toplarız. Sonuç 0 ya da 11 olmalıdır.
- 6 ile Bölünebilme: Sayı hem çift olmalı (sonu 0, 2, 4, 6, 8) hem de rakamları toplamı 3’ün katı olmalıdır.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Hangi Sayı 11’e Bölünür?
Elimizde BBA ve ABA sayıları var:
- BBA sayısına +,-,+ kuralını uygularsak: +A - B + B = A kalır. A sayısı sıfır olamayacağına göre tek bir basamak 11’e bölünemez. Yani BBA, 11’e bölünemez.
- Bu yüzden ABA sayısı 11’e bölünür, BBA sayısı ise 6’ya bölünür.
Adım 2 — ABA Sayısından İpucu Yakalama (11 Kuralı)
ABA sayısına +,-,+ uygularsak:
Bu sonucun 0 veya 11 çıkması gerekir:
- Seçenek 1: 2A - B = 0 \implies B = 2A (B, A’nın 2 katı)
- Seçenek 2: 2A - B = 11 \implies B = 2A - 11
Adım 3 — BBA Sayısından İpucu Yakalama (6 Kuralı)
BBA sayısı 6’ya bölündüğü için:
- Sonu çift olmalı \implies A rakamı 2, 4, 6, 8 sayılarından biri olmalıdır.
- Rakamları toplamı (B + B + A) 3’ün katı olmalıdır.
Adım 4 — Çift Rakamları Deneme
-
B = 2A durumunu denersek:
- A = 2 ise B = 4 olur \implies BBA = 442 \implies 4 + 4 + 2 = 10 (3’e bölünmez
) - A = 4 ise B = 8 olur \implies BBA = 884 \implies 8 + 8 + 4 = 20 (3’e bölünmez
) - A = 6 olursa B = 12 olur (iki basamaklı olamaz
)
- A = 2 ise B = 4 olur \implies BBA = 442 \implies 4 + 4 + 2 = 10 (3’e bölünmez
-
B = 2A - 11 durumunu denersek:
- A = 6 ise B = 2(6) - 11 = 1 olur \implies BBA = 116 \implies 1 + 1 + 6 = 8 (3’e bölünmez
) - A = 8 ise B = 2(8) - 11 = 5 olur \implies BBA = 558 \implies 5 + 5 + 8 = 18 (18 sayısı 3’ün katıdır, kural sağlandı
)
- A = 6 ise B = 2(6) - 11 = 1 olur \implies BBA = 116 \implies 1 + 1 + 6 = 8 (3’e bölünmez
Bu durumda A = 8 ve B = 5 olur.
Adım 5 — Farkı Bulma
CEVAP: C) 3
TEMEL KAVRAMLAR:
1. 6 ile Bölünebilme Mantığı
- Tanım: Bir sayının 6’ya bölünmesi için sayının hem 2’ye (çift sayı) hem de 3’e (rakamları toplamı 3’ün katı) aynı anda tam bölünmesi gerekir.
- Bu problemde: Sayının sonundaki A rakamının çift olduğu belirlenmiş ve rakamları toplamının 3’e bölünmesi test edilmiştir.
SIK YAPILAN HATALAR:
11 Kuralında 2A - B = 11 İhtimalini Unutmak
- Yanlış: Sadece B = 2A eşitliğini deneyip çözüm bulamayınca sorunun yanlış olduğunu düşünmek.
- Doğru: İki rakam arasındaki fark 11 sonucunu da verebilir (2A - B = 11).
- Neden yanlış: A=8 ve B=5 alındığında 2(8) - 5 = 11 olur ve 11’in tam katıdır.
Bu adımlarda aklına takılan veya daha ayrıntılı açıklamamı istediğin özel bir basamak var mı?