TYT/ Türkçe
sisler bulvarı’na akşam çökmüştü
omuzlarımıza çoktan çökmüştü
kesik birer kol gibi yalnızdık
dağlarda ateşler yanmıyordu
deniz fenerleri sönmüştü
birbirimizin gözlerini arıyorduk
Bu dizelerde aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğini İncele (Ünlü düşmesi)
Tanım: Ünlü düşmesi, bazı sözcüklerde ek geldiğinde kökteki bir ünlünün düşmesidir.
Bu problemde: Metinde kök ünlüsünün düştüğüne açık bir örnek yok; sözcükler ek alırken ünlü kaybı göstermemektedir.
Sonuç: Ünlü düşmesi metinde görünmez.
Adım 2 — B Seçeneğini İncele (Kaynaştırma)
Tanım: Kaynaştırma, eklerin ünlü ile başladığı durumlarda araya koruyucu bir ünsüz (y, n, s vb.) gelmesidir.
Bu problemde: “gözleri + ni → gözlerini” biçiminde eklemelerde görülen “n” kaynaştırması vardır; ayrıca bazı birleşimler ve eklemelerde kaynaştırma örneklenebilir.
Sonuç: Kaynaştırma metinde mevcuttur.
Adım 3 — C Seçeneğini İncele (Ünsüz sertleşmesi)
Tanım: Ünsüz sertleşmesi, genellikle sondaki yumuşak ünsüzlerin sertleşmesi biçiminde tanımlanır; Türkçede daha sık tartışılan olgu ise son ünsüzün sertleşmesi şeklinde değil, tersine “ünsüz yumuşaması”dır.
Bu problemde: Dizelerde p, ç, t, k köklerinin sertleştiğine dair (yani yumuşak ünsüzlerin sertleştiğine dair) örnek yoktur.
Sonuç: Ünsüz sertleşmesine dair bir örnek metinde bulunmamaktadır.
Adım 4 — D Seçeneğini İncele (Ünsüz yumuşaması)
Tanım: Ünsüz yumuşaması, p, ç, t, k gibi sert ünsüzlerin ek geldiğinde b, c, d, g gibi yumuşak hâle gelmesidir.
Bu problemde: “çok” gibi sözcüklerin ek almasıyla ortaya çıkan yumuşama örnekleri yoksa da bazı çekimli formlarda (örneğin -ı ekiyle gelen sözcüklerde) yumuşama görülebilir; şiirde net bir yumuşama örneği olmasa da dilbilgisel yapı dolayısıyla yumuşamaya açık durumlar bulunabilir.
Sonuç: Ünsüz yumuşamasına örnekler aranabilir; tamamen yok demek güçse de diğer seçeneklerle karşılaştırıldığında daha fazla örnek bulunabilir.
Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
A. Ünlü düşmesi — Metinde belirgin bir ünlü düşmesi örneği yok, ancak bazı incelemelerde nadiren görülebilecek formlar aranabilir.
B. Kaynaştırma — “gözlerini” örneğinde görüldüğü gibi kaynaştırma vardır.
C. Ünsüz sertleşmesi — Metinde bu ses olayına örnek yok; Türkçede de metinde böyle bir olgunun örneği bulunmamaktadır.
D. Ünsüz yumuşaması — Bazı çekimleri incelerken yumuşama görülebilecek yerler vardır; tamamen yok denemez.
E. Ünlü daralması — “ara” → “arıyorduk” (aramak → arıyor) biçiminde ünlü daralması (a → ı) açıkça vardır.
Adım 6 — Son Doğrulama
Metindeki en belirgin ve kesin şekilde bulunmayan ses olayı ünsüz sertleşmesidir; diğer seçeneklerden özellikle ünlü daralması ve kaynaştırma şiirde açıkça örneklenmektedir.
CEVAP: C) Ünsüz sertleşmesi
Başka soruların olursa sormaktan çekinme!