Soru: K ve L kalemlerinin eşit kare bölmeli düzleme yerleştirilmiş, yeri bilinmeyen bir düzlem aynada görüntüleri oluşmuş. K kaleminin görüntüsü şekildeki K’ olduğuna göre, L kaleminin görüntüsü 1, 2, 3, 4 ve 5 ile verilenlerden hangisidir?
Cevap: 3
Çözüm Adımları:
-
K ve K’ konumlarının analizi
- K’nin alt satırdaki konumu ile üstteki K’ konumu arasındaki dikey mesafe (bir ayna yansıması olduğu için) aynı sayıda kare uzaktadır.
- Bu bize ayna düzleminin, K ile K’ arasındaki eşit mesafede ve yatay bir çizgi şeklinde konumlandığını gösterir.
-
L’nin Aynaya Olan Uzaklığı
- L, K’nin hemen sağındaki komşu karede olduğundan, ayna çizgisine göre K ile aynı dikey seviyededir.
- Yani L, ayna düzlemine K kadar uzaksa, L’nin görüntüsü de aynı dikey hizadaki karede, K’nin görüntüsüne denk gelecek yükseklikte ortaya çıkar.
-
Sonuç: L’nin Yansıma Noktası
- K’nin alt satırdan üst satıra “3 kare” yükseldiğini göz önüne alırsak, L de aynı oranda yükselecektir.
- Şekilde verilmiş 1, 2, 3, 4, 5 seçeneklerinden L’nin konumu ile aynı sütunda ve K’ ile aynı yatay seviyede (yani üç kare yukarıda) olan nokta 3 numarayla gösterilmiştir.
Aşağıdaki tabloda adım adım nasıl düşündüğümüzü özetledik:
| Adım | Açıklama |
|---|---|
| 1 | K ve K’ konumlarına bakarak ayna hattının yatay bir çizgi ve K ile K’ arasındaki orta çizgi olduğuna karar verilir. |
| 2 | L, K’nin hemen sağında olup aynı alt satırdadır. Dolayısıyla ayna çizgisine uzaklığı K ile aynıdır. |
| 3 | L aynada, yukarıya doğru K’ ile aynı seviyede yansıyacaktır. Seçeneklerden dikey ve sütun konumuna uyan tek yer 3’tür. |