Tyt dilbilgisi pro yayın deniz yayıncılık

1. tam pencereme yakın bir dut ağacı vardı. 2) ay ışığı dut yapraklarından süzülür, odaya pare pare dökülürdü. 3) aşağı yukarı yaz kış pencereyi açık bırakırdım, ne serin ne tuhaf rüzgarlar eserdi. 4) vapurlarda da çalıştığım için rüzgarların kokularından lodos, poyraz, karayel, günbatımı diye tefrik eder;tanırdım.5) ne rüzgarlar battaniyemin üzerinden acayip birer rüya gibi gelip geçtiler. Bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) 1.cümle basit bir isim cümlesidir. B) 2.cümlede ikileme zarf görevindedir. C) 3.cümle sıralı cümledir. D) 4.cümlede birleşik fiil vardır. E) 5.cümlede ne sözcüğü soru sıfatıdır.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Bu tür sorularda her bir seçenekle ilgili cümleleri incelemek gerekir:

1. Cümle: “tam pencereme yakın bir dut ağacı vardı.”

• A) Basit bir isim cümlesidir. Doğru. Fiil içermez, “vardı” yüklemle biten basit bir cümledir.

2. Cümle: “ay ışığı dut yapraklarından süzülür, odaya pare pare dökülürdü.”

• B) İkileme zarf görevindedir. Doğru. “Pare pare” ikilemesi, dolayısıyla zarf görevindedir.

3. Cümle: “aşağı yukarı yaz kış pencereyi açık bırakırdım, ne serin ne tuhaf rüzgarlar eserdi.”

• C) Sıralı cümledir. Doğru. İki bağımsız cümle, virgülla ayrılmıştır.

4. Cümle: “vapurlarda da çalıştığım için rüzgarların kokularından lodos, poyraz, karayel, günbatımı diye tefrik eder; tanırdım.”

• D) Birleşik fiil vardır. Doğru. “Tefrik eder” fiili birleşik yapıya sahiptir.

5. Cümle: “ne rüzgarlar battaniyemin üzerinden acayip birer rüya gibi gelip geçtiler.”

• E) Ne sözcüğü soru sıfatıdır. Yanlış. “Ne” burada sıfat değil, pekiştirme edatıdır.

Cevap: E) 5. cümlede ne sözcüğü soru sıfatıdır. Bu yanlış bir ifadedir. @Beyzanur_Ciran