tyt 250 puanla hangi bölümler gelir
TYT 250 Puanla Hangi Bölümler Tercih Edilebilir?
Cevap:
TYT’de 250 puan almış bir öğrencinin hangi bölümleri tercih edebileceği, üniversite taban puanları ve seçmek istediği yerleşim birimine göre değişiklik gösterir. 250 puan ile genellikle aşağıdaki türden bölümler tercih edilebilir:
Tercih Rehberi: 250 Puanla Gelebilecek Bölümler
| Bölüm | Üniversite Türü | Taban Puan Durumu |
|---|---|---|
| Adalet (Önlisans) | Devlet veya Vakıf | Genellikle kontenjan doluluğu da etkili |
| Sosyal Hizmetler (Önlisans) | Devlet veya Vakıf | 200-260 taban puan aralıklarında |
| Çocuk Gelişimi (Önlisans) | Devlet veya Vakıf | 210-250 taban puan aralıklarında sık görülür |
| Halkla İlişkiler ve Tanıtım | Önlisans | Özellikle vakıf üniversitelerinde gelir |
| Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik | Devlet veya Vakıf | Taban puanları genelde 230-260 bandında |
| Eczane Hizmetleri (Önlisans) | Devlet veya Vakıf | Genelde birçok üniversitede seçenek mevcut |
| Yaşlı Bakımı (Önlisans) | Önlisans | 220 civarından başlar, birçok okulda bulunur |
| Radyo ve Televizyon Programcılığı | Önlisans | 240 civarından başlayan programlar |
| İş Sağlığı ve Güvenliği | Önlisans | 250 puan ile devlet veya vakıf üniversiteleri |
Şehir ve Üniversite Seçenekleri
-
Türkiye Genelindeki Devlet Üniversiteleri:
250 puan ile bulunduğunuz şehirdeki devlet üniversiteleri genellikle önlisans programları için iyi bir seçenek sunar. Örneğin:- Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Programları
- İstanbul Üniversitesi, Açık ve Örgün Eğitim Programları
-
Vakıf Üniversiteleri:
Vakıf üniversiteleri 250 puanda daha fazla seçenek sunabilir. Ancak, burslu veya ücretli eğitim seçeneklerini değerlendirmeniz gerekebilir.
Dikkate Almanız Gerekenler
- Kontenjan Durumu ve Başarı Sıralaması: Bazı bölümler puan olarak uygun görünse bile kontenjan ve başarı sıralaması dikkate alınmalıdır.
- Ek Yerleştirme Fırsatları: İlk yerleştirmeden sonra boş kalan kontenjanlar, taban puan düşüşü ile tercih şansı tanır.
- Meslek İmkanları: Bölümlerin mezuniyet sonrasında iş olanaklarını ve çalışma şartlarını araştırarak karar vermelisiniz.
Özet Tablo
| Bölüm Türü | Devlet Üniversiteleri | Vakıf Üniversiteleri |
|---|---|---|
| Adalet (Önlisans) | Var | Ücretli ve burslu seçeneklerle |
| Çocuk Gelişimi | Çok sayıda alternatif | Daha fazla kontenjan |
| Halkla İlişkiler | Daha az | Vakıf üniversitelerinde geniş seçenek |
Eğer hangi üniversitelerde bu bölümler olduğunu merak ediyorsanız, YÖK Atlas üzerinden detaylı arama yapabilir veya tercih robotlarını kullanabilirsiniz.
Kaynaklar:
- YÖK Atlas Tercih Robotu
- ÖSYM Kılavuzu
Tyt 250 puanla hangi bölümler tercih edilebilir?
Cevap:
Aşağıda TYT’den (Temel Yeterlilik Testi) yaklaşık 250 puan almış adayların tercih döneminde değerlendirebileceği bölümler ve genel bilgiler yer almaktadır. Ancak unutmayın ki her yıl kontenjanlar, üniversite başarı sıralamaları, taban ve tavan puanlar değişiklik gösterebilir. Bu yüzden, fikir edinmek adına önceki yılların verilerini incelemek, ÖSYM Tercih Kılavuzunu takip etmek ve YÖK Atlas gibi kaynakları kullanmak son derece önemlidir.
İçindekiler
- TYT ve Önemi
- TYT 250 Puanla Tercih Edilebilecek Bölümler
- YÖK Atlas ve ÖSYM Puan Kılavuzlarının Önemi
- Tercih Döneminde Nelere Dikkat Etmelisiniz?
- Örnek Tablolarla Bölüm ve Puan Aralıkları
- Özet ve Sonuç
1. TYT ve Önemi
- TYT, üniversiteye girişteki ilk aşama olan Temel Yeterlilik Testi’dir.
- Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarını kapsar.
- Genellikle adayın temel becerilerini, okuduğunu anlama, problem çözme ve analitik düşünme yeteneklerini ölçer.
- TYT puanınız, 2 yıllık (Önlisans) ve 4 yıllık (Lisans) programların büyük bir kısmına başvuru yapabilmek için dikkate alınır. Bazı alanlarda AYT (Alan Yeterlilik Testleri) de önemlidir, ancak TYT 250 puanınızla birçok önlisans programı ve bazı lisans programlarına yönelebilirsiniz.
2. TYT 250 Puanla Tercih Edilebilecek Bölümler
Aşağıdaki bilgiler, önceki yılların verilerine ve genel tahminlere dayanmaktadır. Kesin tercih yapmadan önce güncel kılavuzu incelemek şarttır.
2.1 Önlisans (2 Yıllık) Programları
TYT 250 puan ile 2 yıllık birçok programı Devlet veya Vakıf (özel) üniversitelerinde tercih edebilirsiniz. İşte bazı popüler ve iş imkânı olabilen 2 yıllık bölümler:
-
Paramedik (İlk ve Acil Yardım)
- Acil durumlarda ilk müdahale, ambulans hizmetleri gibi alanlarda çalışmak isteyen öğrenciler için.
- Sağlık sektörü avantajlı ve iş bulma oranı diğer bazı bölümlere göre daha yüksektir.
-
Anestezi
- Ameliyat öncesi hastaları anesteziye hazırlama ve anestezi doktoruna asistanlık görevleri üstlenirler.
- Hastanelerde ve sağlık kuruluşlarında anestezi teknikerleri aranır.
-
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri
- Radyoloji, MR, Tomografi gibi cihazları kullanarak görüntüleme işlemlerini yürütürler.
- Sağlık alanında teknolojinin yaygınlaşması ile iş kolları artmaktadır.
-
Bankacılık ve Sigortacılık
- Bankalar, sigorta şirketleri ve finans kuruluşlarında çalışma imkânı sunar.
- Sayısal becerileri olan ve finans alanına ilgi duyanlar için avantajlı.
-
Adalet
- Mahkeme, icra daireleri, hukuk büroları gibi alanlarda ara eleman ihtiyacını karşılar.
- Avukat veya hâkimlik gibi bölümleri hedefleyenler, DGS (Dikey Geçiş Sınavı) yaparak 4 yıllık Hukuk Fakültelerine geçişi düşünebilirler.
-
Çocuk Gelişimi (Önlisans)
- Farklı kurumlarda (kreşler, anaokulları, rehabilitasyon merkezleri vb.) çocuk gelişimi üzerine çalışmalar yaparlar.
- Özellikle çocuklarla ilgilenmeyi seven, sabırlı ve iletişimi güçlü adaylar için uygun olabilir.
-
Diş Protez / Radyoterapi / Odyometri gibi diğer sağlık alanları
- Sağlık sektöründe çalışmanın avantajlarını barındırır.
- Mezun sayısına kıyasla talep olduğunda kolay iş bulma avantajı olabilir.
2.2 Lisans (4 Yıllık) Programları
TYT 250 puanıyla 4 yıllık bazı bölümleri tercih etmek elbette mümkündür. Özellikle özel üniversitelerde (vakıf üniversiteleri) burs veya indirim seçenekleri ile bölümlere yerleşme şansınız artabilir. Ayrıca bazı üniversitelerin İlahiyat, Okul Öncesi Öğretmenliği (ikinci öğretim), İşletme, Uluslararası Ticaret gibi bölümlerinin taban puanları düşük olabilmektedir. İşte birkaç örnek:
-
Okul Öncesi Öğretmenliği (İkinci Öğretim veya KKTC Üniversiteleri)
- 250 TYT puanı, bazı okulların ikinci öğretim programlarında yeterli olabilir.
- Aynı zamanda burs oranlarına veya üniversitenin sıralamasına bağlı olarak farklı şehirlerde okuyabilirsiniz.
-
İlahiyat / İslami İlimler (Özel veya KKTC Vakıf Üniversiteleri)
- Bazı üniversiteler, bu bölümlere daha düşük puanlarla öğrenci kabul edebilir.
- Dikey Geçiş, çift anadal veya yandal fırsatlarını araştırarak alanınızı genişletebilirsiniz.
-
İşletme / İktisat / Kamu Yönetimi
- 250 puan civarında bazı vakıf üniversitelerinde veya devlet üniversitelerinde ikinci öğretim programlarına girmek mümkün olabilir.
- İşletme ve idari bilimler, her ne kadar rekabetçi bir alan olsa da, mezun sayısı yüksek olduğu için dikkatli tercih yapmakta fayda var.
-
Sosyoloji, Felsefe gibi alanlar
- Bazı bölümlerde kontenjan fazla olduğu ve talep göreceli olarak düşük olduğundan taban puanları düşebilir.
- İlgilendiğiniz alansa, iş imkanlarını da önceden araştırmak önemlidir.
-
Açıköğretim Fakülteleri
- Anadolu Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi gibi kurumların Açıköğretim programları 250 puan altındaki adaylara da açıktır.
- Her ne kadar ‘örgün eğitim’ olmasa da, çalışan öğrenciler veya ikinci üniversite yapmak isteyenler için idealdir.
3. YÖK Atlas ve ÖSYM Puan Kılavuzlarının Önemi
- YÖK Atlas: Tercih edecek adayların en sık kullandığı rehber platformlarından biridir. Bu platform üzerinden istediğiniz bölümün önceki yıl taban puanlarına, kontenjanlarına, yerleşen sayısına bakabilirsiniz.
- ÖSYM Tercih Kılavuzu: En güncel ve resmi kaynak. Bölümlerin kaç öğrenci alacağı, özel koşullar ve burs imkânları gibi önemli bilgileri içerir.
Bu kaynakları inceleyerek, hangi üniversitede hangi bölümün geçen yıl kaç puanla kapattığını öğrenip, tercih listenizi daha bilinçli oluşturabilirsiniz.
4. Tercih Döneminde Nelere Dikkat Etmelisiniz?
-
İlgi Alanlarınızı ve Yeteneklerinizi Belirleyin
- Sırf puanınız yetiyor diye istemediğiniz bir bölümü okumak, ileride memnuniyetsizliğe yol açabilir.
-
Üniversitenin Konumu ve İmkânları
- Bazı şehirlerde veya özel üniversitelerde yurt, burs, kampüs imkânları daha avantajlı olabilir.
-
İş İmkânları
- Tercih edeceğiniz bölümün mezunlarının iş sahaları, maaş düzeyleri, kariyer gelişimi konularını araştırın.
-
Dikey Geçiş Seçenekleri (Önlisans Öğrencileri İçin)
- 2 yıllık bölümlerde DGS ile 4 yıllık programa geçiş yapmak, işinizi ve kariyerinizi ileriye taşıyabilir.
-
İkinci Öğretim veya Açık Öğretim Alternatifleri
- Puanınız yetmiyorsa ama yine de sevdiğiniz bölümü okumak istiyorsanız, ikinci öğretim veya açık öğretim seçeneklerini gözden geçirebilirsiniz.
-
Özel Koşullar
- Bazı bölümler sağlık raporu, staj zorunluluğu, üniformalar veya belli başarı ortalamaları gibi özel koşullar isteyebilir. Bunlara da dikkat edin.
5. Örnek Tablolarla Bölüm ve Puan Aralıkları
Aşağıdaki tablo, TYT 250 puan civarında tercih edilebilecek bazı örnek bölümleri ve yaklaşık puan aralıklarını göstermektedir. Not: Bu tablodaki puanlar tamamen örnek niteliğindedir; gerçek tercihler için resmi kılavuzlara bakmanız önerilir.
| Bölüm / Program | Tür (2 Yıl / 4 Yıl) | Tahmini Taban Puan Aralığı | Özellik / Açıklama |
|---|---|---|---|
| Paramedik (İlk ve Acil Yardım) | Önlisans (2 Yıl) | 240 - 270 | Sağlık sektöründe acil müdahale, ambulans hizmetleri |
| Anestezi | Önlisans (2 Yıl) | 230 - 260 | Ameliyat öncesi hazırlık, anestezi teknikerliği |
| Adalet | Önlisans (2 Yıl) | 220 - 260 | Mahkemelerde, hukuk bürolarında ara eleman ihtiyacı |
| Bankacılık ve Sigortacılık | Önlisans (2 Yıl) | 200 - 260 | Finans kurumları, bankalar, sigorta şirketlerinde iş olanakları |
| Çocuk Gelişimi (Önlisans) | Önlisans (2 Yıl) | 210 - 250 | Anaokulları, kreşler, rehabilitasyon merkezlerinde çalışma fırsatı |
| İşletme (Vakıf Üni. - İkinci Öğ.) | Lisans (4 Yıl) | 240 - 270 | Bazı vakıf üniversitelerinde düşük taban puan ve burs imkânları |
| İlahiyat / İslami İlimler | Lisans (4 Yıl) | 220 - 260 | Özellikle ikinci öğretim veya KKTC üniversitelerinde düşük puan olabilir |
| Sosyoloji | Lisans (4 Yıl) | 230 - 270 | Toplumsal araştırmalar, akademik kariyer veya çeşitli kamu kurumları |
| Felsefe | Lisans (4 Yıl) | 210 - 260 | Düşük kontenjan doluluğu, araştırmaya ve öğretmenliğe yönelim |
| Açıköğretim İşletme | Lisans (4 Yıl) | Baraj üstü | Her yerden erişim ve esnek ders çalışma imkânı |
Uyarı: Bu puanlar, önceki yıllara ait genel eğilimleri yansıtır ve her yıl değişebilir.
6. Özet ve Sonuç
- TYT 250 puan civarında önlisans bölümlerinde sağlık, adalet, bankacılık, lojistik gibi pek çok farklı alanda alternatifleriniz bulunuyor. Bu bölümlerin DGS ile 4 yıllık lisans eğitimine geçiş yapma imkânı da mevcuttur.
- Lisans bölümlerinde ise her ne kadar düşük puan gerektiren seçenekler daha sınırlı olsa da, özellikle ikinci öğretim, vakıf üniversiteleri veya KKTC üniversitelerinde bazı programlara yerleşme şansı vardır.
- Tercih döneminde en güncel bilgiler için mutlaka ÖSYM Tercih Kılavuzunu, YÖK Atlas verilerini ve ilgili üniversitelerin resmi web sitelerini incelemelisiniz.
- İlgi alanlarınızı, yeteneklerinizi ve iş olanaklarını dikkate alarak tercih listenizi hazırlayın.
Kısaca özet: 250 puan ile birçok 2 yıllık programı (özellikle sağlık ve adalet gibi alanları) rahatlıkla değerlendirebilirsiniz. 4 yıllık programlarda da özellikle vakıf üniversitelerinde burs, indirim veya ikinci öğretim alternatiflerine bakmakta fayda var. Tercihinizi yapmadan önce mutlaka güncel puanların ve başarı sıralamalarının yer aldığı kılavuzu dikkatlice okuyun.
TYT 250 puanla hangi bölümler tercih edilebilir?
Cevap:
Merhaba! TYT (Temel Yeterlilik Testi) puanın 250 civarındaysa, bu puanla tercih edilebilecek bölümler genellikle 2 yıllık ön lisans programları olacaktır. Türkiye’de üniversite yerleştirme sistemi, YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) sonuçlarına ve her yıl değişen taban puanlara dayanır. Bu nedenle, TYT 250 puan ile hangi bölümleri tercih edebileceğin konusunda genel bir rehber sunacağım. Ancak, kesin bilgiler için ÖSYM’nin güncel yerleştirme kılavuzunu ve tercih yapacağın yıldaki taban puanları kontrol etmen çok önemli. Şimdi, bu puan aralığında tercih edilebilecek bölümleri, detaylı bir şekilde inceleyelim.
İçindekiler
- TYT Puan Sistemi ve 250 Puanın Anlamı
- TYT 250 Puanla Tercih Edilebilecek Bölümler
- Tercih Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Taban Puanlar ve Üniversite Seçimi
- Özet Tablo: Örnek Bölümler ve Taban Puanlar
- Sonuç ve Öneriler
1. TYT Puan Sistemi ve 250 Puanın Anlamı
TYT, YKS’nin ilk aşamasıdır ve temel akademik becerileri ölçer. TYT puanı, Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testlerinden aldığın netlere göre hesaplanır. Ayrıca, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) da bu puana eklenir. 250 puan, genel olarak orta seviye bir puan olarak kabul edilir ve bu puanla genellikle 2 yıllık ön lisans programları tercih edilebilir. 4 yıllık lisans programları için genelde daha yüksek puanlar (çoğunlukla 300 ve üzeri) gereklidir, ancak bazı açık öğretim bölümleri düşük puanlarla öğrenci alabilir.
Bu puan aralığında, özellikle meslek yüksekokulları (MYO) bünyesindeki bölümler ön plana çıkar. Bu bölümler, daha kısa sürede meslek edinmeyi hedefleyen öğrenciler için idealdir.
2. TYT 250 Puanla Tercih Edilebilecek Bölümler
TYT puanıyla tercih yapabileceğin bölümler, genellikle 2 yıllık ön lisans programlarıdır. Aşağıda, geçmiş yıllarda taban puanları 250 civarında veya daha düşük olan bazı popüler bölümleri sıralıyorum. Bu bölümler, farklı ilgi alanlarına ve meslek hedeflerine hitap eder. Taban puanlar her yıl değişebildiği için, bu liste yalnızca genel bir fikir vermek içindir.
Sağlık ve Sosyal Hizmetler Alanında Bölümler
- Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik: Hastanelerde ve sağlık kurumlarında dosyalama, hasta kayıtları gibi işler için eleman yetiştirir. Genellikle taban puanları 230-260 arasında değişir.
- Yaşlı Bakımı: Yaşlı bireylerin bakımını üstlenecek personel yetiştiren bir bölümdür. Taban puanları genelde 220-250 aralığındadır.
- Çocuk Gelişimi: Çocukların eğitimi ve gelişimiyle ilgilenen bir bölümdür. Bazı üniversitelerde taban puanları 240-270 arasında olabilir.
Teknik ve Mesleki Bölümler
- Elektrik: Elektrik sistemleri ve tesisat üzerine eğitim verir. Taban puanlar genellikle 230-260 civarındadır.
- Makine: Makine teknolojileri ve bakımı üzerine eğitim sunar. Taban puanları 230-250 arasında değişebilir.
- Bilgisayar Programcılığı: Yazılım ve temel bilgisayar becerileri öğretir. Bazı devlet üniversitelerinde taban puanlar 250-280 arasında olsa da, vakıf üniversitelerinde daha düşük olabilir.
İdari ve Sosyal Bölümler
- Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı: Ofis yönetimi ve sekreterlik becerileri kazandırır. Taban puanlar genelde 220-250 aralığındadır.
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım: İletişim ve reklamcılık alanında çalışmak isteyenler için uygundur. Taban puanları 230-260 arasında değişir.
- Turizm ve Otel İşletmeciliği: Turizm sektöründe çalışmak isteyenler için idealdir. Taban puanlar genellikle 230-250 civarındadır.
Açık Öğretim Fakültesi (AÖF) Bölümleri
Eğer 4 yıllık bir bölüm okumak istiyorsan, Açık Öğretim Fakültesi bünyesindeki bazı bölümler de düşük puanlarla öğrenci alır. Örneğin:
- İlahiyat (Ön Lisans): Taban puanlar genelde 200-250 arasında olabilir.
- Adalet: Hukuk alanında temel bilgi verir ve taban puanları 230-260 aralığında seyreder.
3. Tercih Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
TYT puanın 250 civarındaysa, tercih yaparken şu noktalara dikkat etmen faydalı olacaktır:
- İlgi Alanların ve Kariyer Hedeflerin: Hangi mesleği yapmak istediğini düşünerek bölüm seçimi yap. Örneğin, sağlık sektöründe çalışmak istiyorsan Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik gibi bölümleri tercih edebilirsin.
- Taban Puanlar ve Kontenjanlar: Geçmiş yılların taban puanlarına bakarak bir fikir edin, ancak bu puanların her yıl değişebileceğini unutma.
- Üniversite ve Şehir Seçimi: Tercih ettiğin üniversitenin bulunduğu şehir, yaşam maliyetleri ve eğitim kalitesi de önemli faktörlerdir.
- Burs ve Destek İmkanları: Özellikle vakıf üniversitelerinde burslu kontenjanlar için puanlar daha yüksek olabilir, ancak bu fırsatları değerlendirebilirsin.
- DGS ile Geçiş İmkanı: 2 yıllık bir bölüm seçersen, daha sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile 4 yıllık bir bölüme geçiş yapabilirsin. Bu nedenle, DGS başarı oranı yüksek bölümleri araştırabilirsin.
4. Taban Puanlar ve Üniversite Seçimi
Taban puanlar, her yıl ÖSYM tarafından açıklanan yerleştirme sonuçlarına göre belirlenir. TYT 250 puan ile genellikle devlet üniversitelerinin meslek yüksekokulları tercih edilebilir. Ancak, bazı vakıf üniversiteleri de düşük taban puanlarla öğrenci alabilir, özellikle burslu kontenjanlar dışında kalan ücretli programlarda.
Ayrıca, bazı bölümlerin taban puanları şehirden şehre farklılık gösterebilir. Örneğin, İstanbul veya Ankara’daki bir üniversitenin Bilgisayar Programcılığı bölümü için taban puan 270 iken, daha küçük bir şehirdeki üniversitede bu puan 240’a düşebilir. Bu nedenle, farklı şehirlerdeki üniversiteleri de değerlendirmelisin.
5. Özet Tablo: Örnek Bölümler ve Taban Puanlar
Aşağıdaki tablo, TYT 250 puan civarında tercih edilebilecek bazı bölümleri ve geçmiş yıllarda gözlemlenen yaklaşık taban puan aralıklarını göstermektedir. Bu değerler, yalnızca genel bir rehberdir ve her yıl değişebilir.
| Bölüm Adı | Program Türü | Yaklaşık Taban Puan Aralığı | Popüler Üniversiteler |
|---|---|---|---|
| Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik | 2 Yıllık (Ön Lisans) | 230-260 | Anadolu Üni., Atatürk Üni., Hacettepe Üni. |
| Yaşlı Bakımı | 2 Yıllık (Ön Lisans) | 220-250 | Akdeniz Üni., Ege Üni., Ondokuz Mayıs Üni. |
| Elektrik | 2 Yıllık (Ön Lisans) | 230-260 | Yıldız Teknik Üni., Kocaeli Üni., Sakarya Üni. |
| Bilgisayar Programcılığı | 2 Yıllık (Ön Lisans) | 250-280 | Dokuz Eylül Üni., Mersin Üni., Çukurova Üni. |
| Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı | 2 Yıllık (Ön Lisans) | 220-250 | Trakya Üni., Uludağ Üni., Balıkesir Üni. |
| Adalet (AÖF) | 2 Yıllık (Ön Lisans) | 230-260 | Anadolu Üniversitesi (Açık Öğretim) |
Not: Bu taban puanlar, geçmiş yıllara ait verilere dayanmaktadır ve 2023 veya sonraki yıllar için farklılık gösterebilir. Güncel bilgiler için ÖSYM’nin resmi sitesini ziyaret etmeni öneririm.
6. Sonuç ve Öneriler
TYT 250 puan ile genellikle 2 yıllık ön lisans programları tercih edilebilir. Bu programlar arasında sağlık, teknik, idari ve sosyal alanlarda birçok seçenek bulunmaktadır. Özellikle Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik, Yaşlı Bakımı, Elektrik, Bilgisayar Programcılığı gibi bölümler, bu puan aralığında sıkça tercih edilen bölümlerdir. Ayrıca, Açık Öğretim Fakültesi (AÖF) bünyesindeki bazı bölümler de düşük puanlarla öğrenci kabul eder.
Tercih yaparken, ilgi alanlarını ve kariyer hedeflerini göz önünde bulundurmalısın. Ayrıca, taban puanların her yıl değişebileceğini unutma ve ÖSYM’nin güncel kılavuzunu inceleyerek tercih listeni oluştur. Eğer 2 yıllık bir bölüm seçersen, daha sonra DGS ile 4 yıllık bir bölüme geçiş yapma şansın olduğunu da hatırlatırım.
Eğer başka soruların varsa veya belirli bir bölüm ya da üniversite hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsan, bana sormaktan çekinme. Başarılar dilerim!
Kaynaklar:
- ÖSYM YKS Yerleştirme Sonuçları ve Kılavuzları (2022-2023)
- YÖK Atlas (Güncel Üniversite ve Bölüm Bilgileri)