Kütüphaneci Jorge’nin tutumu, Orta Çağ felsefesinin aşağıdaki özelliklerinden hangisiyle doğrudan ilişkilendirilebilir?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğini İncele
A seçeneği: Hakikate ulaşmada aklın, inancın önünde bir rehber olarak kabul edilmesiyle ne demektir: aklın (akılcı düşüncenin) inançtan daha belirleyici olduğu bir anlayıştır.
Açıklama: Jorge’nin kitapları gizlemesi ve aklı inanç sınırları dışına çıkarmayı engellemesi, aklın inancın önünde olduğunu savunan bir tutumla çelişir.
Adım 2 — B Seçeneğini İncele
B seçeneği: Bilginin, pratik fayda sağlamak amacıyla doğayı araç olarak kabul edilmesiyle ne demektir: bilginin doğaya hâkimiyet veya kullanım amacıyla değerlendirilmesi.
Açıklama: Jorge’nin tutumu bilgiye ideolojik/otokratik kontrol uygulamakla ilgilidir; bilginin araçsallaştırılması vurgusu bu bağlama uygun değildir.
Adım 3 — C Seçeneğini İncele
C seçeneği: Felsefi düşüncenin, teolojik dogmaları dönüştürmek için kullanılmasıyla ne demektir: felsefenin dinî dogmaları eleştirerek veya dönüştürerek kullanılması.
Açıklama: Jorge, dogmaları korumaya çalışır; dogmaları dönüştürmeye çalışmak onun tutumunun zıttıdır.
Adım 4 — D Seçeneğini İncele
D seçeneği: Bireyin özgür iradesiyle kendi ahlaki yasalarını temellendirmek ve korumak için sınırlandırılmasıyla ne demektir: bireysel özgür düşünce ve ahlaki özerkliğin kısıtlanarak, dışsal (ör. dinî) kurallarla düzenlenmesi.
Açıklama: Jorge, bilginin erişimini sınırlayarak bireylerin kendi düşünce ve ahlaklarını serbestçe oluşturmalarını engeller; bu anlamıyla bireysel özgürlüğün sınırlandırılmasıyla doğrudan bağlantılıdır.
Adım 5 — E Seçeneğini İncele
E seçeneği: Bilimsel çalışmaların evrenselleşmesi adına her türü kaynağın eleştiriye açılmasıyla oluşturabileceği fikrinin savunulmasıyla ne demektir: bilgiye açıklık, eleştirel tartışma ve kaynakların serbest erişimi.
Açıklama: Jorge kitapları saklayıp erişimi kısıtladığı için bilgiye açıklık ve eleştirel tartışmayı savunan bu anlayışla çelişir.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
D. Bireyin özgür iradesiyle kendi ahlaki yasalarını temellendirmek ve korumak için sınırlandırılmasıyla — Jorge’nin bilgiye erişimi yasaklayıp denetleyerek bireysel düşünce ve ahlakı kontrol etme çabasıyla doğrudan örtüşür.
A. Hakikate ulaşmada aklın, inancın önünde bir rehber olarak kabul edilmesiyle — Jorge, aklı inancın önüne koymaz; aksine inancı korur.
B. Bilginin, pratik fayda sağlamak amacıyla doğayı araç olarak kabul edilmesiyle — Jorge’nin tutumu ideolojik/denetleyici olup bu araçsal bilim anlayışıyla ilişkili değildir.
C. Felsefi düşüncenin, teolojik dogmaları dönüştürmek için kullanılmasıyla — Jorge dogmaları korumaya çalıştığı için bu seçenek zıttır.
E. Bilimsel çalışmaların evrenselleşmesi adına her türü kaynağın eleştiriye açılmasıyla — Jorge bilgiye erişimi kısıtladığı için bu seçenekyle çelişir.
Adım 7 — Son Doğrulama
Jorge, kitapları saklayıp halkın erişimini sınırlandırarak bireylerin özgürce düşünmesini ve kendi ahlaki yasalarını oluşturmasını engellemeye çalışır; bu nedenle onun tutumu bireysel özgürlüğün sınırlandırılmasıyla doğrudan ilişkilidir.
CEVAP: D) Bireyin özgür iradesiyle kendi ahlaki yasalarını temellendirmek ve korumak için sınırlandırılmasıyla
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! 
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?