Türü kaynağın eleştiriye açıimasiyla oluşturabileceği fikrinin savunulmasiyla temellendirmek ve korumak için

Soru:
türü kaynağın eleştiriye açıimasiyla
E) Bilimsel çalışmaların evrenselleşmesi adina her
oluşturabileceği fikrinin savunulmasiyla
D) Bireyin özgür iradesiyle kendi ahlaki yasalarını
temellendirmek ve korumak için sinırlandırılmasıyla
C) Felsefi düşüncenin, teolojik dogmalar
dönüştürmek için kullanitmasıyla
B) Bilginin, pratik fayda sağlaak amacıyla doğayı
olarak kabul edilmesiyle
A) Hakikate ulasmada aklin. inancIn önünde bir rehber
doğrudan ilişkilendirileblir?
felsefesinin aşağıdaki özelikierinden hangisiyle
Kütüphaneci Jorge’nin tutumu, Orta Çağ
ÇikmasinN engeleyen birar engel olarak tasarlanmıştir.
gerektiğinde halktan gizlen
Bu kütüphanede her koridor, aklin inanç sinirları dişina
mutlak doğruları korumak adina kontrol edilmnesi ve
aranan tbir hakikat değil, vahiyłe bildirilmiş olan
zehirli sayfalar arduna saklar
enmesi gereken bfr hazinadir.
aklar. Jorge için bilgi, özqürce
Ciddiyetini bozacağı ve otoiteyt sarsacağr qerekçesiyle
Uzerne yazdiğı düşünülen kayıp eserinl, inancin
Kutuphaneci Jorge, Arlstoteles’in konmedi ve kahkaha
denetim altinda tutulduğu bir iktidar kalesidir.
yer değil, biiginin abirenter, sifreler vo gzll geçitlerie
devasa kütiphano, sadece kitaplarn korundi
ettioi Gün Adi romannda, br manastinn kabi oln
14. Umberto Eoo nun Ota Cao dủyasin ustalikia tasvie
TYT/ Sosyat Biimter

Soru Fotoğrafı:

Kütüphaneci Jorge’nin tutumu Orta Çağ felsefesinin aşağıdaki özelliklerinden hangisiyle doğrudan ilişkilendirilebilir?

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Soruyu Anlama
Jorge, bilgiye özgürce ulaşılmasını engelleyen, bilgiyi inanç sınırları dışına çıkarmayan ve denetim altında tutan bir tutum sergiliyor. Bu, bilgiye eleştirel bakışı ve özgür kullanımı sınırlandırma anlamına gelir.

Adım 2 — Seçenekleri İnceleme

• A şıkkı: “Hakikate ulaşmada aklın, inancın önünde bir rehber olarak kabul edilmesi” — Bu, aklın önceliği demektir. Ancak Jorge’nin tutumu aklı sınırlayıcı, inancı ön planda tutan bir tavırdır. Bu yüzden uymaz.

• B şıkkı: “Bilginin, pratik fayda sağlamak amacıyla doğayı dönüştürmek için kullanılması” — Bu seçenek uygulamalı bilime işaret eder, Jorge’nin durumu ile ilgisi yok.

• C şıkkı: “Felsefi düşüncenin, teolojik dogmaları temellendirmek ve korumak için sınırlandırılması” — Jorge’nin bilgiye getirilen kısıtlamalar, teolojik dogmaları koruma amacıyla yapılmıştır. Bu en uygun seçenektir.

• D şıkkı: “Bireyin özgür iradesiyle kendi ahlaki yasalarını oluşturabileceği fikrinin savunulmasıyla sınırlandırılması” — Bu daha bireysel özgürlük konusu, Jorge’nin durumu doğrudan karşılamaz.

• E şıkkı: “Bilimsel çalışmaların evrenselleşmesi adına her türü kaynağın eleştiriye açılması” — Bu özgürlükçü bir anlayıştır, Jorge’nin tam tersidir.

Adım 3 — Değerlendirme ve Sonuç
Kütüphaneci Jorge’nin tutumu, Orta Çağ’da felsefi düşüncenin teolojik dogmalarla sınırlandırılması ve bunları koruma amacıyla bilgiye getirilen kısıtlamalarla doğrudan ilişkilidir.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: C) Felsefi düşüncenin, teolojik dogmaları temellendirmek ve korumak için sınırlandırılmasıyla

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:

Kütüphaneci Jorge’nin tutumu, Orta Çağ felsefesinin aşağıdaki özelliklerinden hangisiyle doğrudan ilişkilendirilebilir?

ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğini İncele

A seçeneği: Hakikate ulaşmada aklın, inancın önünde bir rehber olarak kabul edilmesiyle ne demektir: aklın (akılcı düşüncenin) inançtan daha belirleyici olduğu bir anlayıştır.

Açıklama: Jorge’nin kitapları gizlemesi ve aklı inanç sınırları dışına çıkarmayı engellemesi, aklın inancın önünde olduğunu savunan bir tutumla çelişir.

Adım 2 — B Seçeneğini İncele

B seçeneği: Bilginin, pratik fayda sağlamak amacıyla doğayı araç olarak kabul edilmesiyle ne demektir: bilginin doğaya hâkimiyet veya kullanım amacıyla değerlendirilmesi.

Açıklama: Jorge’nin tutumu bilgiye ideolojik/otokratik kontrol uygulamakla ilgilidir; bilginin araçsallaştırılması vurgusu bu bağlama uygun değildir.

Adım 3 — C Seçeneğini İncele

C seçeneği: Felsefi düşüncenin, teolojik dogmaları dönüştürmek için kullanılmasıyla ne demektir: felsefenin dinî dogmaları eleştirerek veya dönüştürerek kullanılması.

Açıklama: Jorge, dogmaları korumaya çalışır; dogmaları dönüştürmeye çalışmak onun tutumunun zıttıdır.

Adım 4 — D Seçeneğini İncele

D seçeneği: Bireyin özgür iradesiyle kendi ahlaki yasalarını temellendirmek ve korumak için sınırlandırılmasıyla ne demektir: bireysel özgür düşünce ve ahlaki özerkliğin kısıtlanarak, dışsal (ör. dinî) kurallarla düzenlenmesi.

Açıklama: Jorge, bilginin erişimini sınırlayarak bireylerin kendi düşünce ve ahlaklarını serbestçe oluşturmalarını engeller; bu anlamıyla bireysel özgürlüğün sınırlandırılmasıyla doğrudan bağlantılıdır.

Adım 5 — E Seçeneğini İncele

E seçeneği: Bilimsel çalışmaların evrenselleşmesi adına her türü kaynağın eleştiriye açılmasıyla oluşturabileceği fikrinin savunulmasıyla ne demektir: bilgiye açıklık, eleştirel tartışma ve kaynakların serbest erişimi.

Açıklama: Jorge kitapları saklayıp erişimi kısıtladığı için bilgiye açıklık ve eleştirel tartışmayı savunan bu anlayışla çelişir.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması

:white_check_mark: D. Bireyin özgür iradesiyle kendi ahlaki yasalarını temellendirmek ve korumak için sınırlandırılmasıyla — Jorge’nin bilgiye erişimi yasaklayıp denetleyerek bireysel düşünce ve ahlakı kontrol etme çabasıyla doğrudan örtüşür.

:cross_mark: A. Hakikate ulaşmada aklın, inancın önünde bir rehber olarak kabul edilmesiyle — Jorge, aklı inancın önüne koymaz; aksine inancı korur.

:cross_mark: B. Bilginin, pratik fayda sağlamak amacıyla doğayı araç olarak kabul edilmesiyle — Jorge’nin tutumu ideolojik/denetleyici olup bu araçsal bilim anlayışıyla ilişkili değildir.

:cross_mark: C. Felsefi düşüncenin, teolojik dogmaları dönüştürmek için kullanılmasıyla — Jorge dogmaları korumaya çalıştığı için bu seçenek zıttır.

:cross_mark: E. Bilimsel çalışmaların evrenselleşmesi adına her türü kaynağın eleştiriye açılmasıyla — Jorge bilgiye erişimi kısıtladığı için bu seçenekyle çelişir.

Adım 7 — Son Doğrulama

Jorge, kitapları saklayıp halkın erişimini sınırlandırarak bireylerin özgürce düşünmesini ve kendi ahlaki yasalarını oluşturmasını engellemeye çalışır; bu nedenle onun tutumu bireysel özgürlüğün sınırlandırılmasıyla doğrudan ilişkilidir.

CEVAP: D) Bireyin özgür iradesiyle kendi ahlaki yasalarını temellendirmek ve korumak için sınırlandırılmasıyla

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?