Türk'ün de devlet ve toplum hayatını ilgilendiren konularda yazıları bulunan eser aşağıdakilerden hangisidir?

1. Afet İnan tarafından derlenen ve Ata-
    türk’ün de devlet ve toplum hayatını
    ilgilendiren konularda yazıları bulunan
    eser aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Medeni Bilgiler
    B) Nutuk
    c) Cumali Ordugâhı
    D) Zabit ve Kumandan ile Hasbihal
    E) Geometri

Afet İnan Tarafından Derlenen ve Atatürk’ün Yazılarını İçeren Eser

Afet İnan tarafından derlenen ve içerisinde Mustafa Kemal Atatürk’ün devlet yönetimi, demokrasi ve toplum hayatı hakkındaki görüşlerinin yer aldığı eser Medeni Bilgiler kitabıdır.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Seçenek A: Medeni Bilgiler
Bu eser, 1930 yılında yayımlanmıştır. Afet İnan adı altında basılsa da, kitabın büyük bir kısmı Atatürk tarafından kaleme alınmış veya dikte ettirilmiştir. Kitapta vatandaşlık hakları, devlet yapısı ve toplum düzeni gibi konular işlenir. Soru kökündeki tanıma tam olarak uymaktadır.

Adım 2 — Seçenek B: Nutuk
Nutuk, 1919-1927 yılları arasındaki gelişmeleri bizzat Atatürk’ün ağzından anlatan tarihi bir belgedir. Afet İnan tarafından derlenmemiş, doğrudan Atatürk tarafından yazılıp okunmuştur.

Adım 3 — Seçenek C: Cumali Ordugâhı
Atatürk’ün askeri tecrübelerini ve tatbikat gözlemlerini içeren, 1909 yılında yayımlanmış askeri içerikli bir eseridir.

Adım 4 — Seçenek D: Zabit ve Kumandan ile Hasbihal
Atatürk’ün yakın arkadaşı Nuri Conker’in kitabına karşılık olarak yazdığı, askerlik sanatı ve komutanlık üzerine görüşlerini içeren bir eserdir.

Adım 5 — Seçenek E: Geometri
Atatürk’ün vefatından kısa bir süre önce yazdığı, Türkçe geometri terimlerini (açı, üçgen, boyut vb.) dile kazandırdığı bilimsel içerikli bir kitaptır.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: A. Medeni Bilgiler — Afet İnan derlemesi + Toplum/Devlet konuları (DOĞRU)
:cross_mark: B. Nutuk — Doğrudan Atatürk eseri + Siyasi tarih (YANLIŞ)
:cross_mark: C. Cumali Ordugâhı — Askeri eğitim (YANLIŞ)
:cross_mark: D. Zabit ve Kumandan ile Hasbihal — Askeri disiplin (YANLIŞ)
:cross_mark: E. Geometri — Matematiksel terimler (YANLIŞ)

Adım 7 — Son Doğrulama
Soruda vurgulanan iki anahtar nokta vardır: “Afet İnan tarafından derlenmesi” ve “devlet/toplum hayatı”. Bu iki kriteri de sağlayan tek eser Medeni Bilgiler (Vatandaş İçin Medeni Bilgiler) kitabıdır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: A) Medeni Bilgiler
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Atatürk’ün diğer edebi ve askeri eserlerinin (örneğin Bölüğün Muharebe Eğitimi veya Arıburnu Muharebeleri Raporu) içerikleri hakkında da bilgi almak ister misin?