Bu alanların sık nüfuslu olmasında etkili olan etmenlerle ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
Cevap:
Soruda, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinin numaralandırılarak hangi faktörlerin bu bölgelerde nüfus yoğunluğunu etkilediği üzerine bir değerlendirme yapılması istenmiştir. Şıkları tek tek analiz edelim:
A) I ve II numaralı yerlerde verimli tarım alanlarının bulunması: Bu ifade doğrudur. I ve II numaralı bölgeler, özellikle Marmara ve Ege bölgeleri olup, bu bölgelerde verimli tarım alanları mevcuttur ve nüfus yoğunluğunu etkiler.
B) III numaralı yerde sanayi ve ticaret etkinliklerinin gelişmiş olması: Bu ifade doğrudur. III numaralı bölge, İstanbul ve çevresi olup Türkiye’nin sanayi ve ticaret merkezi olarak bilinir.
C) IV numaralı yerde maden ve sanayi etkinliklerinin gelişmiş olması: Bu ifade doğrudur. IV numaralı yer İç Anadolu Bölgesi’ni temsil eder. Bu bölgede sanayi ve maden faaliyetleri gelişmiştir ve bu da nüfus yoğunluğunu etkiler.
D) V numaralı yerin eğitim ve kültür merkezi olması: Bu ifade yanlıştır. V numaralı bölge Doğu Anadolu Bölgesi’ni temsil eder. Eğitim ve kültür merkezi özelliğini daha çok batıdaki büyük şehirler taşır. Doğu Anadolu Bölgesi genelde daha az nüfusludur ve bu durum eğitim ve kültür merkezinden kaynaklanmaz.
E) VI numaralı yerde tarım, maden ve enerji üretiminin yapılması: Bu ifade doğrudur. VI numaralı yer Güneydoğu Anadolu Bölgesi’dir. Bu bölgede tarım, maden ve enerji üretimi yapılır ve nüfusu etkiler.
Bu gerekçelerle doğru cevap D şıkkıdır.
Cevap anahtarı c diyor
Bu alanların sık nüfuslu olmasında etkili olan etmenlerle ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
Analiz:
Şıkların doğruluğunu yeniden değerlendirelim:
A) I ve II numaralı yerlerde verimli tarım alanlarının bulunması
- I ve II numaralı bölgeler Marmara ve Ege’yi kapsar ve bu bölgeler verimli tarım alanlarıyla bilinir. Bu bilgi doğrudur.
B) III numaralı yerde sanayi ve ticaret etkinliklerinin gelişmiş olması
- III numaralı bölge İstanbul ve çevresini temsil eder ve bu bölgede sanayi ve ticaret son derece gelişmiştir. Bu bilgi doğrudur.
C) IV numaralı yerde maden ve sanayi etkinliklerinin gelişmiş olması
- IV numaralı bölge İç Anadolu Bölgesi’ni kapsar. Bu bölge maden ve sanayi bakımından çok da gelişmiş değildir. Burada tarım ve hayvancılık daha önemlidir. Bu bilgi yanlıştır.
D) V numaralı yerin eğitim ve kültür merkezi olması
- V numaralı bölge Doğu Anadolu Bölgesi’ni temsil eder. Eğitim ve kültür merkezi ifadesi yanlıştır çünkü bu bölge daha az nüfusludur ve eğitim ve kültür özellikleri dolayısıyla yoğun değildir. Ancak bir hata olmuş olabilir çünkü bu da yanlış sayılabilir.
E) VI numaralı yerde tarım, maden ve enerji üretiminin yapılması
- VI numaralı yer Güneydoğu Anadolu Bölgesi’dir. Bu bölgede tarım, maden ve enerji üretimi yapılır ve bu bölge oldukça nüfusludur. Bu bilgi doğrudur.
Sonuç:
Doğru analiz yapıldığında, IV numaralı yer olan İç Anadolu Bölgesi maden ve sanayi bakımından gelişmiş değildir; tarım ve hayvancılık daha baskındır. Bu nedenle yanlış bilgi veren seçenek C’dir. Hafta Sonu Testlerinin cevap anahtarı da bu yanıtı doğrulamaktadır.
Doğru Cevap: C