Naciye_Kara’nın Mesajı Üzerine Soru İncelemesi
Yanıt:
Naciye_Kara’nın paylaştığı görselde, Türkiye’de eğitimde özelleştirmenin tartışıldığı bir test sorusu yer alıyor. İlgili sorular ve seçenekler, özelleştirme karşıtlarının gerekçeleri ve toplumsal getirileri üzerinde duruyor.
Soru 2: Özelleştirme Karşıtlarının Gerekçeleri
Soru içeriği, Türkiye’de eğitimin özelleştirilmesine yönelik eleştirilerden hangilerinin daha fazla önem taşıdığını sorguluyor. Aşağıdaki gerekçeler belirtilmiş:
-
Özelleştirmenin, eğitim alanındaki eşitsizlikleri daha da artıracağı: Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanamaması, özellikle dezavantajlı kesimlerin daha fazla geri planda kalmasına neden olabilir.
-
Eğitim çalışanları için işsizlik tehlikesi yaratacağı: Eğitim çalışanlarının iş güvencesi konusunda endişeler olabilir. Özelleştirme ile birlikte istihdam politikalarında değişiklikler yaşanabilir.
-
Türkiye kaynaklarının uluslararası sermaye tarafından sömürüleceği: Uluslararası sermayenin eğitime daha fazla nüfuz etmesiyle yerli eğitim politikalarının etkilenebileceği endişesi.
Yanıt Seçenekleri:
- a) I
- b) II
- c) III
- d) I-II
- e) I-II-III
Özelleştirmenin eğitimi etkileyen çok boyutlu bir konu olması nedeniyle tüm gerekçeler üzerinde durulması makul olabilir.
Final Yanıt:
Soruya verilen doğru yanıt seçenek (e) I-II-III’dir. Bu, belirtilen üç gerekçenin de özelleştirme karşıtları için geçerli nedenler olarak kabul edildiğini gösterir. Eğitimdeki özelleştirme, eşitsizlikleri artırabilir, eğitim çalışanlarının iş güvencesini tehdit edebilir ve uluslararası sermayenin etkilerini artırabilir.