Türkçe sınavı var yarin

Anlam bozukluğu sebepleri

Anlam Bozukluğu Sebepleri

Anlam bozukluğu, bir cümlenin ya da ifadelerin tam olarak anlaşılmaması veya farklı şekillerde yorumlanabilmesi durumudur. Bu durumun ortaya çıkmasının birden fazla sebebi vardır. İşte anlam bozukluğu sebepleri ve detaylı açıklamaları:

Anlam Bozukluğu Sebepleri

Sebep Açıklama ve Örnekler
1. Gereksiz Sözcük Kullanımı Eğer cümlede aynı anlamı taşıyan gereksiz kelimeler varsa, anlam bozukluğu ortaya çıkabilir. Örneğin: “Bu kitabı bir kere okudum ve tekrar yeniden okudum." (tekrar ve yeniden gereksizdir).
2. Sözcüklerin Yanlış Yerde Kullanımı Kelimelerin yanlış sıralanması cümlenin anlamını bozabilir. Örneğin: “Yemek yaparken telefonu dikkatlice kullanmalıdır." Bu durumda hangi eylemin dikkatlice yapılacağı tam anlaşılamaz.
3. Anlamca Çelişen Sözcükler Aynı cümlede birbirine zıt ya da çelişen ifadelerin kullanılması anlam bozukluğu yaratır. Örneğin: “Onun sessiz bağırışını kimse duymadı." (Sessiz ve bağırış çelişir).
4. Özneyi Belirtmeme (Yüklem Eksikliği) Cümlede öznenin belirsiz ya da net olmaması anlamı zorlaştırabilir. Örneğin: “Sinemada çok güzel bir film izledik, her şey çok düzenliydi." (Her şey düzenliydi derken kastedilen belirsizdir).
5. Gereksiz Bağlaç Kullanımı Cümlede fazla bağlaç kullanmak anlamı bozabilir. Örneğin: “O, hem güçlü hem de kuvvetli bir insandır." (Bağlaçlar fazlalık yaratır, çünkü güçlü ve kuvvetli aynı anlamdadır).
6. Eksik Sözcük Kullanımı Cümlenin anlamını tamamlayan bir kelimenin kullanılmaması anlam bozukluğuna yol açar. Örneğin: “Fotoğrafları odasından almış." (Fotoğrafları kim aldı? Tam olarak anlaşılmamaktadır).
7. Yanlış Zamir Kullanımı Cümledeki zamirin özneyi belirtmemesi de anlam bozukluğu yaratır. Örneğin: “Ahmet, Ayşe’ye çok kızdı çünkü o sınavı geçemedi." (Kim sınavı geçemedi tam anlaşılmamaktadır).
8. İkilemelerin Yanlış Kullanımı İkilemelerin yanlış ya da uyumsuz şekilde kullanımı anlamı bozabilir. Örneğin: “Bu işi kolay ve güzel bir şekilde tamamladılar." (Kolay ve güzel birbirini tamamlamaz).

Anlam Bozukluğunu Gidermek İçin Çözümler

1. Cümleden Gereksiz Kelimeleri Çıkarın: Cümlede aynı anlamı içeren kelimeleri atarak anlamı netleştirin.

• Örnek: “Tekrar yeniden gittim.” yerine “Tekrar gittim.”
  2. Kelimelerin Yerini Düzeltin: Sözcükleri doğru sırayla kullanarak ifadenin net anlaşılmasını sağlayın.

• Örnek: “Ayağı kırık eski sandalyeyi tamir etti.” yerine “Eski, ayağı kırık sandalyeyi tamir etti.”
  3. Çelişen İfadeleri Uyumlu Hale Getirin: Anlamca çelişen sözcükleri düzeltin.

• Örnek: “Sessiz bir bağırış.” yerine “Sessiz bir çağrı.”
  4. Eksiksiz ve Tam Cümleler Kurun: Öznelere, zamirlere dikkat edin; eksik bilgi içeren cümlelerden kaçının.

• Örnek: “Pencereden baktı.” yerine kimin baktığını ifade ederek “Ali pencereden baktı.”

Özet Tablosu

Ana Sebep Çözümler
Gereksiz kelime veya bağlaçlar Gereksiz ifadeleri çıkarıp sade cümleler kurun
Sözcük ve zamir sırası Kelimeleri veya zamirleri cümlede uygun konuma yerleştirin
Eksik ifadeler Eksik kalan ve anlamı daraltan ifadeleri tamamlayın

Konu hakkında daha fazla detay ister misiniz? :blush:
@Resim_Yapmayi_seviyo

Anlam bozukluğu sebepleri nelerdir?

Cevap:

Table of Contents

1. Anlam Bozukluğu Nedir?
  2. Anlam Bozukluğuna Neden Olan Faktörler
    1. Gereksiz Sözcük Kullanımı
    2. Eksik Sözcük Kullanımı
    3. Mantık ve Tutarsızlık Hataları
    4. Yanlış Zamir veya Referans Kullanımı
    5. Özne-Yüklem Arasındaki Uyum Eksikliği
    6. Yanlış Tamlamalar
    7. Eklerin Yanlış Kullanımı
  3. Örneklerle Anlam Bozukluğu
  4. Anlam Bozukluğu Giderme Yöntemleri
  5. Özet ve Püf Noktalar
  6. Anlam Bozukluğu Sebepleri Tablosu

Türkçe’de “anlam bozukluğu”, bir cümlenin veya ifadenin yanlış anlaşılmasına veya tam olarak anlaşılamamasına neden olan söylem hatalarıdır. Bu hatalar, cümledeki sözcüklerin gereksiz kullanılması, eksik bırakılması, mantık hatalarının bulunması veya ögelerin yerleştirilmesindeki yanlışlardan kaynaklanabilir. Hem resmi yazılarda hem de günlük konuşmalarda sıkça karşımıza çıkabilen anlam bozuklukları, düşüncenin net ifade edilmesini engeller.

2. Anlam Bozukluğuna Neden Olan Faktörler

Bir cümlede anlam bozukluğu oluşturabilecek pek çok unsur vardır. Bu unsurların doğru anlaşılması, başarılı bir ifade düzeyi ve güçlü bir anlatım için önemlidir. Aşağıda en sık karşılaşılan sebepleri inceleyeceğiz.

2.1. Gereksiz Sözcük Kullanımı

• Tanım: Cümlede fazladan kelime veya anlatım ögesi bulunması.
  • Örnek: “Bu konuyu en son tekrardan bir daha konuşalım.”
    • Burada “tekrardan” ve “bir daha” aynı anlamı verdiği için cümlede fazlalık yaratır. “Bu konuyu en son tekrar konuşalım.” şeklinde sadeleştirilebilir.
  • Neden Anlam Bozukluğuna Yol Açar: Çünkü fazlalıklar, anlamı bulanıklaştırır veya okurun zihnini gereksiz yere yorar.

2.2. Eksik Sözcük Kullanımı

• Tanım: Cümlede bulunması gereken bazı sözcüklerin atlanması.
  • Örnek: “Derslerle ilgilenmediğin gibi sorumluluklarını da yapmıyorsun.”
    • Burada “derslerle ilgilenmediğin gibi” ifadesiyle “dersler” ile “sorumluluklar” arasında bir bağ kurulur, fakat cümlede bağlamsal uyum eksikliği var. “Derslerle ilgilenmediğin gibi, kulüp görevlerini de yapmıyorsun.” ifadesi daha açık olabilir.
  • Neden Anlam Bozukluğuna Yol Açar: Öge eksikliği varsa cümlenin mantığı kurulamaz. Okuyucu neyin kastedildiğini tam anlayamaz.

2.3. Mantık ve Tutarsızlık Hataları

• Tanım: Cümlede zaman, koşul veya sebep-sonuç ilişkilerinin tutarsız veya anlamsız olması.
  • Örnek: “Sabah geç kalktığım için maalesef sınava erken giremedim.”
    • Burada “erken giremedim” ifadesi mantık dışı duruyor. Belki “vaktinde yetişemedim” denmeliydi.
  • Neden Anlam Bozukluğuna Yol Açar: Çünkü ifade etmek istediğimiz düşünce ile kullandığımız sözcükler arasında çelişki doğar.

2.4. Yanlış Zamir veya Referans Kullanımı

• Tanım: ‘Bu, şu, o, onun, kendisi, kendi vb.’ sözcüklerle kastedilenin belli olmaması veya yanlış anlaşılması.
  • Örnek: “Öğretmen, müdüre hazırladığı raporu sundu.”
    • Cümlede “hazırlayan kim, sunan kim” belirsiz kalmış.
  • Neden Anlam Bozukluğuna Yol Açar: Cümledeki zamirlerin hangi varlığa veya kişiye işaret ettiği açık değilse, okurun anlamı doğru çıkarması zorlaşır.

2.5. Özne-Yüklem Arasındaki Uyum Eksikliği

• Tanım: Cümlenin öznesi ile yüklemin kişi, zaman veya sayı bakımından uyuşmaması.
  • Örnek: “Biz bu konuyu bir daha açmayacağım.”
    • “Biz” öznesi çoğul olduğu hâlde yüklem tekil çekimlenmiştir. Doğrusu: “Biz bu konuyu bir daha açmayacağız.”
  • Neden Anlam Bozukluğuna Yol Açar: Okuyucunun, cümlede kimin veya kimlerin eylem yaptığı konusunda kafa karışıklığı yaşamasına neden olur.

2.6. Yanlış Tamlamalar

• Tanım: Belirtili veya belirtisiz tamlamaların doğru eklerle veya doğru sözcüklerle kurulmamış olması.
  • Örnek: “Kitap yazarları okudu.”
    • Burada “Kitap yazarları” yanlış bir tamlama. Doğrusu “Kitabı yazarları okudu” veya “Yazarların kitaplarını okudu” şeklinde yeniden düzenlenmeli.
  • Neden Anlam Bozukluğuna Yol Açar: Yanlış tamlama, neyin neye ait olduğunu veya neyin kime yönelik olduğunu karıştırır.

2.7. Eklerin Yanlış Kullanımı

• Tanım: Çekim eklerinin veya yapım eklerinin yanlış takılması.
  • Örnek: “Okula gidecektiniz gibi hazırlanın.”
    • “-diniz gibi” ifadesi belirsizlik yaratıyor ve cümleyi hatalı yapıyor.
  • Neden Anlam Bozukluğuna Yol Açar: Ek yanlış kullanıldığında cümlenin zaman, kip veya anlamı doğru yansıtılmaz.

1. Yanlış Anlatım: “Dün akşam arkadaşımın doğum gününe gidemediğim gibi parti de çok güzeldi.”
    • Bu cümlede “gidemediğim gibi” ifadesinden sonra söylenenler tutarlı değil. “Gitmediğim halde” veya “Gitmediğim için” gibi bir ifade bekleniyor.
  2. Gereksiz Sözcük: “Çocuklar kapıyı yavaşça ve sessizce kapattılar.”
    • “Yavaşça” ve “sessizce” farklı kavramlar gibi görünse de sıklıkla üst üste kullanılabiliyor. Kimi zaman anlam bozukluğu yaratmaz, ancak amaç netlik ise gereksiz sözcük kullanımına kaçılmaması önerilir.

4. Anlam Bozukluğu Giderme Yöntemleri

1. Okumak ve Kontrol Etmek: Cümle, yazıldıktan sonra anlam bütünlüğü sağlıyor mu diye tekrar okunmalıdır.
  2. Gereksiz Kelimeleri Ayıklama: Metindeki fazlalıklar ayıklanarak cümle sadeleştirilmelidir.
  3. Eksik Unsurları Düzeltme: Özellikle bağlaçlar, edatlar, zamirler doğru kullanıldığına emin olunarak eklenmeli ya da çıkarılmalıdır.
  4. Cümle Ögelerini Düzenleme: Özne, tümleç ve yüklem sıralaması mantıklı olmalıdır.
  5. Tutarlılık Sağlama: Zaman kipleri ve anlatım mantığı aynı paragraf veya cümle içinde çelişmemelidir.

5. Özet ve Püf Noktalar

• Anlam bozukluğunun temel kaynağı, cümledeki ögelerin eksik veya fazla kullanılması, belirteçlerin yanlış seçilmesi, zamir belirsizliği ve mantık/zaman tutarsızlığıdır.
  • Cümle onarımı yaparken önce cümlenin ana düşüncesine bakılmalı, sonra hangi ögelerin gereksiz veya yanlış olduğunu saptamak gerekir.
  • Dikkatli okuma ve tekrar gözden geçirme alışkanlığı, anlam bozukluklarını fark etmede en etkili yöntemdir.

En sonunda, sınavlarda bu konuyu ele alırken soru tiplerine dikkat etmek önemlidir. Çoğu test veya klasik sınav, size anlamı bozuk olan cümleyi seçmeniz ya da doğru hâline getirmenizi isteyecektir. Cümlede, hangi ögelerin yanlış kullanım sonucu anlam bozukluğu yarattığına bakın. Eğer bir cümlede mantık, zaman, özne-yüklem veya zamir-pişlik (referans) uyuşmazlığı varsa muhtemelen orada anlam bozukluğu oluşmuştur.

6. Anlam Bozukluğu Sebepleri Tablosu

Sebep Tanım / Özellik Örnek Cümle
Gereksiz Sözcük Kullanımı Anlamın netleşmesine katkısı olmayan sözcüklerin kullanımı. “Dün gece tekrar bir daha onu aradım.”
Eksik Sözcük Kullanımı Cümlede mantık bütünlüğü için gerekli bir sözcüğün/bağlacın eksikliği. “Sınıfı temizlediğin gibi havalandırmamışsın da.” (Eksik anlatım var)
Mantık / Tutarsızlık Cümlede zaman, sebep-sonuç, koşul veya karşılaştırmanın mantık dışı kullanımı. “Küçükken denizde yüzdüğüm için matematiğim iyi.” (Tutarsız)
Yanlış Zamir Kullanımı Zamirin veya işaret sıfatının belirsiz bir öğeye referans etmesi; kimin ne yaptığı net değil. “Arkadaşı, liderini eleştirdiği için kırılmış.” (Kim kimi eleştirmiş?)
Özne-Yüklem Uyuşmazlığı Özne ile yüklem arasındaki tekillik, çoğulluk, kişi veya zaman uyumsuzluğu. “Sen bu konuda dikkatli olmalıyız.” (Sen - Olmalıyız çelişkisi)
Yanlış Tamlamalar Doğru ek veya sözcük uyumu ile kurulmayan isim veya sıfat tamlamaları. “Ev hanımları işyerlerine giderken zorlanıyor.” (Burada ev hanımı, “ev”in mi hanımı yoksa “hanım”ın evi mi?)
Eklerin Yanlış Kullanımı Yalnış kip, zaman, çokluk veya iyelik eki kullanımı. “Seninle konuşacağımı dün aradım seni.” (Sıralama ve ek kullanımı hatalı)

Sonuç ve Özet

Anlam bozukluğu, cümlenin yapısal ögelerinin yanlış kullanımı, mantık hataları, eksik ya da gereksiz sözcükler, yanlış referanslar gibi pek çok nedenle ortaya çıkabilir. Önemli olan, yazdığımız veya okuduğumuz cümlelerde netliği korumak, gerektiğinde cümleleri bölmek, bağlaç ve zamirleri doğru kullanarak düşünceyi açık seçik ifade etmektir. Sınavlarda bu tip konularla ilgili sorularla karşılaştığınızda, önce cümlenin eksik veya fazla olan kısımlarını, sonra da mantık ve gramer uyumunu kontrol edin.
Böylece anlam bozukluğu konusunu hem teoride hem pratik örneklerle kavramış olursunuz. Başarılar dilerim!

@Resim_Yapmayi_seviyo

Türkçe sınavı var yarın: Anlam Bozukluğu Sebepleri Nelerdir?

Cevap:

Merhaba! Yarınki Türkçe sınavına hazırlık için anlam bozukluğu sebeplerini öğrenmek istiyorsun, bu çok önemli bir konu. Anlam bozukluğu, bir cümlenin veya ifadenin doğru bir şekilde anlam ifade edememesi durumudur ve genellikle dil bilgisi, sözcük seçimi veya cümle yapısındaki hatalardan kaynaklanır. Türkçe sınavlarında, özellikle YKS ve TYT gibi sınavlarda, bu tür sorular sıkça karşına çıkabilir. Aşağıda anlam bozukluğunun sebeplerini detaylı bir şekilde açıklayacağım ve örneklerle destekleyeceğim. Hazırsan başlayalım!

İçindekiler

2. Anlam Bozukluğunun Sebepleri
  4. Sınav İçin İpuçları
  5. Özet Tablo
  6. Sonuç ve Özet

Anlam bozukluğu, bir cümlenin dil bilgisi kurallarına uymasına rağmen anlam açısından tutarsız, yanlış veya belirsiz olmasıdır. Türkçe’de cümlelerin anlam bütünlüğü, doğru sözcük seçimi, uygun ek kullanımı ve cümle yapısına bağlıdır. Eğer bu unsurlardan biri eksik veya yanlış olursa, cümlede anlam bozukluğu ortaya çıkar. Özellikle sınavlarda, bir metindeki anlam bozukluğunu tespit etmen ve doğru şekilde düzeltmen beklenebilir.

2. Anlam Bozukluğunun Sebepleri

Anlam bozukluğunun birçok farklı sebebi olabilir. Aşağıda en sık karşılaşılan sebepleri sıralıyorum ve her birini detaylı bir şekilde açıklıyorum:

2.1. Yanlış Sözcük Kullanımı

Bazı sözcükler birbirine benzer anlamlar taşısa da, farklı bağlamlarda farklı anlamlar ifade eder. Yanlış sözcük seçimi, cümlenin anlamını tamamen değiştirebilir veya belirsiz hale getirebilir.

• Örnek: “Bu konu hakkında fazla bilgim yok.” yerine “Bu konu hakkında çok bilgim yok.” denirse, anlam tersine döner.

2.2. Eksik Öge Kullanımı

Cümlede bir ögenin (özne, nesne, yüklem vb.) eksik olması, anlamın tam olarak iletilmesini engeller.

• Örnek: “Dün akşam sinemaya.” (Bu cümlede yüklem eksik olduğu için anlam tamamlanmamıştır.)

2.3. Yanlış Ek Kullanımı

Türkçe’de ekler, sözcüklerin anlamını ve cümledeki görevini belirler. Yanlış ek kullanımı, cümlenin anlamını bozar.

• Örnek: “Kitabı masanın üstüne koydum.” yerine “Kitabı masanın üstünden koydum.” denirse, anlam değişir ve yanlış bir ifade oluşur.

2.4. Özne-Yüklem Uyumsuzluğu

Cümlede özne ve yüklem arasında kişi veya sayı açısından uyumsuzluk olması, anlam bozukluğuna yol açar.

• Örnek: “Biz yarın sınavdan sonra sinemaya gidecek.” yerine “Biz yarın sınavdan sonra sinemaya gideceğiz.” denmelidir.

2.5. Mantık Hataları

Cümlede kullanılan ifadeler mantıksal olarak birbirine uymuyorsa, anlam bozukluğu ortaya çıkar.

• Örnek: “Hava çok soğuk olduğu için pikniğe gittik.” (Soğuk hava piknik için uygun değildir, bu yüzden cümle mantıksızdır.)

2.6. Gereksiz Sözcük Kullanımı

Cümlede anlamı değiştirmeyen veya tekrar eden gereksiz sözcükler, anlamın netliğini bozabilir.

• Örnek: “Tekrar geri dönmek istiyorum.” (“Tekrar” ve “geri” aynı anlamı taşıdığı için biri gereksizdir.)

2.7. Yanlış Yüklem Kullanımı

Yüklemin yanlış bir çatıda veya anlamda kullanılması da anlam bozukluğuna neden olabilir.

• Örnek: “Bu kitabı çok beğendim.” yerine “Bu kitabı çok beğenildim.” denirse, anlam bozulur çünkü yüklem yanlış çatıda kullanılmıştır.

2.8. Belirsiz İfadeler

Cümlede kullanılan ifadelerin kime veya neye işaret ettiği net değilse, anlam belirsiz hale gelir.

• Örnek: “Ali ve Ahmet sınavdan sonra buluştu, o çok mutlu oldu.” (Burada “o” kimi ifade ediyor, Ali mi Ahmet mi? Belirsiz.)

Anlam bozukluğunu daha iyi anlamak için birkaç örnek cümle üzerinde duralım. Her örnekte, anlam bozukluğunun sebebini ve nasıl düzeltilebileceğini açıklayacağım.

1. Cümle: “Dün gece çok geç yattığım için sabah erken kalkamadım, çünkü çok yorgundum.”

• Sorun: “Çünkü” bağlacı burada gereksiz kullanılmış ve anlam tekrarına yol açmış.
    • Düzeltme: “Dün gece çok geç yattığım için sabah erken kalkamadım, çok yorgundum.”
  2. Cümle: “Bu filmi izledikten sonra etkilendim.”

• Sorun: “Etkilendim” fiili yanlış çatıda kullanılmış; bu fiil edilgen bir yapıdadır ve öznenin bir şeyden etkilendiğini ifade eder. Ancak burada öznenin kendi duygusu anlatılmak isteniyor.
    • Düzeltme: “Bu filmi izledikten sonra etkilendim” yerine “Bu filmi izledikten sonra çok etkilendim” denirse daha doğru olur.
  3. Cümle: “Herkes sınavı geçti, yalnız Ahmet kaldı.”

• Sorun: “Yalnız” sözcüğü burada yanlış kullanılmış, çünkü “yalnız” genellikle “sadece” anlamında kullanılır.
    • Düzeltme: “Herkes sınavı geçti, yalnız Ahmet kaldı” yerine “Herkes sınavı geçti, sadece Ahmet kaldı” denmelidir.

4. Sınav İçin İpuçları

Yarınki Türkçe sınavında anlam bozukluğu sorularıyla karşılaşma ihtimalin yüksek. Bu tür soruları çözerken dikkat etmen gereken bazı noktalar var:

• Cümleyi dikkatle oku: Anlam bozukluğunun kaynağını bulmak için cümlenin her kelimesini ve yapısını dikkatlice incele.
  • Mantığı kontrol et: Cümle mantıksal olarak tutarlı mı? Örneğin, bir neden-sonuç ilişkisi varsa, bu ilişki doğru bir şekilde ifade edilmiş mi?
  • Sözcüklerin anlamını düşün: Kullanılan sözcükler cümlenin bağlamına uygun mu? Yanlış bir sözcük seçimi var mı?
  • Öge eksikliğini kontrol et: Cümlede özne, nesne veya yüklem gibi temel ögelerden biri eksik mi?
  • Deneme soruları çöz: Anlam bozukluğu sorularına aşina olmak için bol bol pratik yap. Özellikle TYT Türkçe denemelerinde bu tür sorular sıkça yer alır.

5. Özet Tablo

Aşağıdaki tablo, anlam bozukluğunun başlıca sebeplerini ve örneklerini özetlemektedir:

Sebep Açıklama Örnek Cümle Düzeltme
Yanlış Sözcük Kullanımı Bağlama uygun olmayan sözcük seçimi “Çok bilgim yok” yerine “Fazla bilgim yok” “Çok bilgim yok”
Eksik Öge Cümlede temel ögelerden birinin eksik olması “Dün akşam sinemaya.” “Dün akşam sinemaya gittik.”
Yanlış Ek Kullanımı Sözcüklerde yanlış eklerin kullanılması “Masanın üstünden koydum.” “Masanın üstüne koydum.”
Özne-Yüklem Uyumsuzluğu Özne ve yüklem arasında sayı veya kişi uyumsuzluğu “Biz sinemaya gidecek.” “Biz sinemaya gideceğiz.”
Mantık Hataları Cümlenin mantıksal olarak tutarsız olması “Hava soğuk olduğu için pikniğe gittik.” “Hava soğuk olduğu için evde kaldık.”
Gereksiz Sözcük Kullanımı Anlamı değiştirmeyen veya tekrar eden sözcükler “Tekrar geri dönmek istiyorum.” “Geri dönmek istiyorum.”

6. Sonuç ve Özet

Anlam bozukluğu, Türkçe sınavlarında sıkça test edilen bir konudur ve genellikle sözcük seçimi, ek kullanımı, cümle yapısı veya mantıksal tutarlılık gibi unsurlardan kaynaklanır. Yanlış sözcük kullanımı, eksik öge, yanlış ek kullanımı, özne-yüklem uyumsuzluğu, mantık hataları, gereksiz sözcük kullanımı ve belirsiz ifadeler gibi sebepler, cümlelerin anlamını bozabilir. Bu tür hataları tespit etmek ve düzeltmek için cümleyi dikkatle incelemek, mantıksal tutarlılığı kontrol etmek ve sözcüklerin bağlama uygunluğunu değerlendirmek önemlidir.

Yarınki sınavın için bol şans diliyorum! Eğer anlam bozukluğuyla ilgili başka bir sorunuz varsa veya farklı bir konuda yardım isterseniz, buradayım. Ayrıca, sınavdan önce birkaç deneme sorusu çözerek bu konuyu pekiştirebilirsin. Başarılar!

@Resim_Yapmayi_seviyo