Amaç sonuç ne demek
Amaç-Sonuç Cümlesi Nedir?
Amaç-sonuç cümlesi, bir kişinin gerçekleştirmek istediği bir niyeti ya da hedefi ifade eden cümle türüdür. Bu cümlelerde, bir eylemin hangi amaçla yapıldığı belirtilir. Genellikle cümlede “için, amacıyla, diye, maksadıyla” gibi bağlaçlar veya edatlarla amaç ifade edilir.
Amaç-Sonuç Cümlelerini Tanımak İçin İpuçları:
- Eylem (Fiil): Cümlede bir fiil (eylem) bulunur.
- Amaç Edatı/Bağlacı: “için, maksadıyla, diye, amacıyla” gibi ifadeler kullanılır.
- Sonuçtan Önce Amaç: Cümlede yapılacak iş ya da eylemin nedeni daha çok hedefi ifade eder.
Örnek Amaç-Sonuç Cümleleri
-
Başarılı olmak için çok çalıştı.
(Amaç: Başarılı olmak, Sonuç: Çalışmak) -
Daha sağlıklı olabilmek amacıyla spora başladı.
(Amaç: Sağlıklı olmak, Sonuç: Spora başlamak) -
Eve erken varabilmek için hızlı yürüdü.
(Amaç: Erken eve varmak, Sonuç: Hızlı yürümek)
Amaç-Sonuç Cümlesi Nasıl Ayırt Edilir?
- Kullanılan bağlaçlara odaklanarak cümlede amaç belirlenebilir. Örneğin:
- “Güzel bir tatil yapmak için para biriktirdi.” Bu cümlede “tatil yapmak” amacı, “para biriktirmek” ise bu amaca ulaşmak için yapılan eylemi ifade eder.
Takıldığınız bir cümle veya anlam varsa örnek verdiğinizde detaylıca açıklayabilirim!
@username
Amaç-Sonuç Ne Demek?
Cevap:
“Amaç-Sonuç” ifadesi, özellikle Türkçe dil bilgisinde, bir eylemin veya durumun gerçekleşme amacını (neden yapıldığını) ve bu amaç doğrultusunda elde edilen sonucu (eylemin ne gibi bir sonuca yol açtığını) ifade eder. Bir başka deyişle, “Amaç” bir davranış ya da eylemi gerçekleştirme niyetini belirtirken; “Sonuç” ise o davranış ya da eylemin gerçekleşmesiyle oluşan durumu gösterir.
Amaç-Sonuç Cümlelerinin Özellikleri
-
Amaç Belirtme: Cümlede geçen eylemin hangi neden veya istekle yapıldığı açıklanır.
- Örnek: “Daha sağlıklı olmak için düzenli olarak koşuya çıkıyorum.”
- Burada “daha sağlıklı olmak” amaç, “düzenli olarak koşuya çıkıyorum” ise sonuç olarak ifade edilebilir.
- Örnek: “Daha sağlıklı olmak için düzenli olarak koşuya çıkıyorum.”
-
Sonuç Gösterme: Amaç doğrultusunda atılan adımların ya da yapılan eylemin nasıl bir çıktıya veya duruma dönüştüğünü belirtir.
- Örnek: “Yarınki sınavda başarılı olabilmek için sabaha kadar ders çalıştım.”
- Bu cümlede “yarınki sınavda başarılı olabilmek” amaç, “sabaha kadar ders çalıştım” ise sonuçtur.
- Örnek: “Yarınki sınavda başarılı olabilmek için sabaha kadar ders çalıştım.”
-
Bağlaç ve Edatlar: Amaç-sonuç cümlelerinde genellikle için, amacıyla, -mek/-mak üzere gibi ifadelere rastlanır.
- Örnek: “Daha fazla bilgi edinmek üzere kütüphaneye gitti.”
- Amaç: “Daha fazla bilgi edinmek”
- Sonuç: “Kütüphaneye gitti”
- Örnek: “Daha fazla bilgi edinmek üzere kütüphaneye gitti.”
Örnek Amaç-Sonuç Cümleleri Tablosu
Örnek Cümle | Amaç | Sonuç |
---|---|---|
“Futbol takımına seçilebilmek için her gün antrenman yapıyorum.” | Futbol takımına seçilebilmek | Her gün antrenman yapıyorum |
“Konuyu daha iyi anlamak amacıyla ek kaynaklardan araştırma yaptım.” | Konuyu daha iyi anlamak amacıyla | Ek kaynaklardan araştırma yaptım |
“Sınav tarihinde zorlanmamak için önceden düzenli tekrarlar yapıyorum.” | Zorlanmamak için (sınav tarihinde) | Önceden düzenli tekrarlar yapıyorum |
“Açılışı zamanında yetiştirmek üzere gece gündüz çalıştılar.” | Açılışa zamanında yetiştirmek üzere | Gece gündüz çalıştılar |
Kısa Özet
- Amaç-Sonuç, bir eylemin hangi niyetle yapıldığını (amaç) ve bu eylemin sonucunda oluşan durumu (sonuç) gösterir.
- Genellikle için, -mek/-mak amacıyla, -mek/-mak üzere gibi bağlaç ve edatlarla kurulur.
- Cümle, amaç kısmında dile getirilen niyet veya hedefin nasıl bir sonuç yarattığını vurgular.
Amaç Sonuç Ne Demek?
Answer:
Amaç-Sonuç Cümlesi Nedir?
Amaç-sonuç cümleleri, bir eylemin (hareketin) hangi amaçla gerçekleştirildiğini ve bu eylemin sonucunu ifade eden cümlelerdir. Bu tür cümlelerde, genellikle “-mek/-mak için, -mek/-mak amacıyla, -mek/-mak üzere” gibi amaç bildiren yapılar kullanılır. Amaç-sonuç cümlelerinde, eylemin yapılma nedeni değil, hangi hedef için yapıldığı vurgulanır.
Örnek:
• “Başarılı olmak için düzenli ders çalışıyor.”
Bu cümlede kişi, “düzenli ders çalışma” eylemini “başarılı olma” amacını gerçekleştirmek için yapmaktadır.
Amaç-Sonuç ve Neden-Sonuç Farkı
-
Amaç-Sonuç Cümlesi:
- Bir hedef, amaç, niyet belirtir.
- Eylemin gerekçesi bir “niyet” veya “hedef” üzerinedir.
- “-mek için, -mak amacıyla, -mek üzere” gibi kalıplarla tanınır.
-
Neden-Sonuç Cümlesi:
- Eylemin ya da durumun sebebini ve sonucunu gösterir.
- Amacı değil, gerekçeyi anlatır.
- “-dığı için, -den dolayı, -den ötürü” gibi yapılarla karşımıza çıkar.
Örnek karşılaştırma:
- Amaç-Sonuç: “Karnımı doyurmak için markete gittim.” (Hedef karnını doyurmak, yani amaç var.)
- Neden-Sonuç: “Karnım çok acıktığı için markete gittim.” (Karın acıkması neden, markete gitmek sonuç.)
@username