Türkçe duygular

Soru: “Yukarıda başlarından geçen olayları anlatan insanların yüz ifadelerini çizelim. Gizem, Barış ve Sema’nın hangi duyguları yaşadığını gösteren yüz ifadeleri nasıl olmalı?”

Duygu ve Yüz İfadeleri

1. Gizem’in Duygusu
Gizem, “Güneş sanki benim için doğmuştu… İçimden bir ses bugünüm çok güzel geçeceğini söylüyordu.” diyerek

• Mutluluk (neşe, coşku)
  • Heyecan ve pozitif bir enerji
    hissettiğini belli ediyor.
    Bu nedenle yüz ifadesi: Gülen, neşeli bir surat (gülümseme, canlı gözler).

2. Barış’ın Duygusu
Barış, “Kurbağa vıraklayarak önümden geçti, elimde olmadan bir çığlık attım.” cümlesiyle

• Korku (ani bir ürkme)
  • Şaşkınlık
    yaşadığını anlatıyor.
    Bu yüzden yüz ifadesi: Korkan veya endişeli bakış (kaşlar yukarı kalkmış, gözler hafifçe açılmış, ağzı şaşkınlıkla açılmış ifade).

3. Sema’nın Duygusu
Sema, “Yolda yürürken bir araba hızlıca yanımdan geçti ve üstüm başım çamur oldu.” diyerek

• Üzüntü veya hafif kızgınlık
  • Hayal kırıklığı
    hissettiğini ifade ediyor.
    Dolayısıyla yüz ifadesi: Somurtan veya çatık kaşlı bir ifadeyle üzüntülü veya biraz sinirli bir yüz.

Özet Tablo

Kişi Yaşadığı Olay Hissedilen Duygu Önerilen Yüz İfadesi
Gizem Güneşin kendisi için doğduğunu, tatlı rüzgârın estiğini hissediyor Mutluluk, coşku, heyecan Sıcak ve gülümseyen yüz ifadesi
Barış Kurbağanın ansızın önünden geçmesiyle korkarak çığlık atıyor Korku, şaşkınlık Gözleri açık, kaşları yukarı kalkık, korku ifadesi
Sema Yağmur sonrası yolda giderken üstü başı çamur oluyor Üzüntü, kızgınlık, hayal kırıklığı Somurtan veya hafif çatık kaşlı üzgün yüz

Cevap:
Bu metindeki üç kişi de yaşadıkları olaylara göre farklı duygular hissediyor. Çizeceğiniz yüz ifadelerinde:

• Gizem için mutluluğu,
  • Barış için korkuyu,
  • Sema için üzüntüyü veya hafif kızgınlığı
    gösterecek şekilde göz, kaş ve ağız ifadelerini vurgulayabilirsiniz.

@Selin_Yanal