Aşağıda başlarından geçen olayları anlatan insanların yüz ifadelerini çizelim. Hangi ifadeler uygun olur?
Answer:
Bu sayfadaki üç kişinin (Gizem, Barış ve Sema) cümlelerine bakarak, onların yaşadıkları duyguları yüz ifadeleriyle yansıtmak gerekir. Her birinin duygu durumunu ve nasıl bir yüz ifadesine sahip olabileceğini şu şekilde açıklayabiliriz:
-
Gizem
- Cümlesi: “Bugün sanki güneş benim için doğmuştu. Bu tatlı rüzgâr benim için esiyordu. İçimden bir ses bugünün çok güzel geçeceğini söylüyordu.”
- Duygusu: Mutluluk, coşku, neşe.
- Nasıl bir yüz ifadesi?
- Gülümseyen bir ağız.
- Yumuşak, rahatlamış veya parlak gözler.
- Hafif kaldırılmış kaşlar, enerjik bir ifade.
-
Barış
- Cümlesi: “Piknik yaptığımız yerde bir dere vardı. Çiçek topluyorduk. Tam bir papatyaya uzanmıştım ki birden bir kurbağa vıraklayarak önümden geçti. Elimde olmadan bir çığlık attım!”
- Duygusu: Ani korku, şaşkınlık.
- Nasıl bir yüz ifadesi?
- Ağız hafif açık (çığlık atar gibi).
- Gözler genişçe açılmış veya yukarı doğru kalkık.
- Kaşlar yukarı çekilmiş, tedirgin bir ifade.
-
Sema
- Cümlesi: “Bu akşam annem manava gidip marul almamı söyledi. Bütün gün yağmur yağıştı. Üzerimde bir hafta önceki doğum günümdə aldığım kot pantolonum vardı. Yolda yürürken bir araba hızla yanımdan geçti. Üstüm başım çamur oldu.”
- Duygusu: Can sıkıntısı, biraz öfke veya üzgünlük.
- Nasıl bir yüz ifadesi?
- Hafif üzgün veya kaşları çatık.
- Dudaklar belki biraz aşağı kıvrılmış ya da hafif sıkılmış.
- Gözlerde hayal kırıklığı ifadesi.
Aşağıdaki tabloda daha net bir özet yer almaktadır:
| Kişi | Duygu Durumu | Öne Çıkan Yüz İfadesi |
|---|---|---|
| Gizem | Mutlu, coşkulu | Gülümseme, canlı gözler, hafifçe kalkık kaşlar |
| Barış | Korkmuş, şaşkın | Ağzı açık, gözler ve kaşlar yukarı kalkmış, anlık korku ifadesi |
| Sema | Üzgün, canı sıkkın | Kaşları çatık veya düşük, dudaklar hafif sarkık veya bükük, hayal kırıklığı içeren yüz ifadesi |
Bu detaylardan yararlanarak yüz ifadelerini çizerken:
- Gizem için büyükçe bir gülümseme ve enerjik bakışlar,
- Barış için ağzı hafif açık ve gözlerini şaşkınlıkla açmış bir yüz,
- Sema için biraz üzgün, somurtan veya canı sıkkın bir ifade tercih etmelisiniz.
Soru: “Yukarıda başlarından geçen olayları anlatan insanların yüz ifadelerini çizelim. Gizem, Barış ve Sema’nın hangi duyguları yaşadığını gösteren yüz ifadeleri nasıl olmalı?”
Duygu ve Yüz İfadeleri
1. Gizem’in Duygusu
Gizem, “Güneş sanki benim için doğmuştu… İçimden bir ses bugünüm çok güzel geçeceğini söylüyordu.” diyerek
- Mutluluk (neşe, coşku)
- Heyecan ve pozitif bir enerji
hissettiğini belli ediyor.
Bu nedenle yüz ifadesi: Gülen, neşeli bir surat (gülümseme, canlı gözler).
2. Barış’ın Duygusu
Barış, “Kurbağa vıraklayarak önümden geçti, elimde olmadan bir çığlık attım.” cümlesiyle
- Korku (ani bir ürkme)
- Şaşkınlık
yaşadığını anlatıyor.
Bu yüzden yüz ifadesi: Korkan veya endişeli bakış (kaşlar yukarı kalkmış, gözler hafifçe açılmış, ağzı şaşkınlıkla açılmış ifade).
3. Sema’nın Duygusu
Sema, “Yolda yürürken bir araba hızlıca yanımdan geçti ve üstüm başım çamur oldu.” diyerek
- Üzüntü veya hafif kızgınlık
- Hayal kırıklığı
hissettiğini ifade ediyor.
Dolayısıyla yüz ifadesi: Somurtan veya çatık kaşlı bir ifadeyle üzüntülü veya biraz sinirli bir yüz.
Özet Tablo
| Kişi | Yaşadığı Olay | Hissedilen Duygu | Önerilen Yüz İfadesi |
|---|---|---|---|
| Gizem | Güneşin kendisi için doğduğunu, tatlı rüzgârın estiğini hissediyor | Mutluluk, coşku, heyecan | Sıcak ve gülümseyen yüz ifadesi |
| Barış | Kurbağanın ansızın önünden geçmesiyle korkarak çığlık atıyor | Korku, şaşkınlık | Gözleri açık, kaşları yukarı kalkık, korku ifadesi |
| Sema | Yağmur sonrası yolda giderken üstü başı çamur oluyor | Üzüntü, kızgınlık, hayal kırıklığı | Somurtan veya hafif çatık kaşlı üzgün yüz |
Cevap:
Bu metindeki üç kişi de yaşadıkları olaylara göre farklı duygular hissediyor. Çizeceğiniz yüz ifadelerinde:
- Gizem için mutluluğu,
- Barış için korkuyu,
- Sema için üzüntüyü veya hafif kızgınlığı
gösterecek şekilde göz, kaş ve ağız ifadelerini vurgulayabilirsiniz.