Merhaba Buğlem,
Türkçe dersimizde “Atatürk Filmi”nden yola çıkarak film kahramanının özelliklerini ve bu özelliklere örnek davranışları birlikte inceleyelim.
-
Film kahramanı kimdir?
Mustafa Kemal Atatürk -
Atatürk’ün kahraman özellikleri ve filmden örnekler
| Özellik | Açıklama | Filmden Sahne Örneği |
|---|---|---|
| Vatanseverlik | Ulusunu ve vatanını her şeyin üstünde tutma, milletinin bağımsızlığı için çalışması. | Samsun’a çıktıktan sonra halkla konuşması, “Ya istiklâl ya ölüm!” sözünü söylemesi. |
| Cesaret | Zor ve tehlikeli durumlarda korkmadan, kararlı adımlar atabilme. | Sakarya Meydan Muharebesi sahnelerinde ön saflarda askerleriyle birlikte cepheye yürümesi. |
| Liderlik | İnsanları yönetme, onlara güven verme ve moral kazandırma yeteneği. | Anafartalar Grup Komutanı iken birliklerine moral konuşması, “Hep birlikte başaracağız!” demesi. |
| Fedakârlık | Kendi rahatını düşünmeden milletinin refahı için özveride bulunma. | Cepheye gidişi sırasında geceyi konaklamadan, karargâhta çalışmaya devam etmesi. |
| Adalet duygusu | Karar verirken tarafsız olma ve hakkaniyeti gözetme. | Mecliste milletvekillerinin söz hakkı alma taleplerine eşit davranması, herkesin fikrini dinlemesi. |
| Kararlılık | Hedeflerine ulaşmak için engeller karşısında bile vazgeçmeme. | “Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir!” emrini vererek Sakarya’dan sonra da ilerlemeyi kararlılıkla sürdürmesi. |
| Vizyon | Geleceğe dönük, geniş perspektife sahip planlar yapabilme. | Cumhuriyet’i ilan etmeden önce gençliği eğitime yönlendiren Millî Eğitim ilkelerini hazırlaması. |
- Karekter analizi
- Atatürk, vatanını kurtarmak için öncelikle halkın moralini yükseltmiş, birlik ve beraberlik mesajları vermiştir.
- Zorluklar karşısında cesurca cepheye yürümüş, askerine önderlik ederek ilerlemeyi sağlamıştır.
- Savaş ve siyasetten sonra kurduğu Cumhuriyet ile ülkesine modern bir yaşam biçimi hediye etmiştir.
Bu tablodaki özellikleri ve örnek sahneleri, filmdeki önemli diyalog ve karelerle destekleyerek ödevine yazabilirsin. Başarılar dilerim!
Sorun: Türkçe dersinde “Atatürk filminin kahraman özellikleri” konusunda yardım istiyorsunuz — şu şekilde yardımcı olabilirim.
Kahraman özellikleri (5. sınıf seviyesine uygun, kısa ve anlaşılır):
- Cesaret — Zor zamanlarda korkmadan doğruyu yapar.
Örnek cümle: “Atatürk, zor koşullarda bile cesur davranmıştır.” - Liderlik — İnsanları yönlendirir ve onlara güven verir.
Örnek cümle: “O, milletine yol gösteren bir liderdi.” - Kararlılık / Azim — Hedeflerine ulaşmak için vazgeçmez.
Örnek cümle: “Kararlı davranarak büyük değişiklikler yaptı.” - Fedakarlık — Kendi çıkarlarını ikinci plana atar, millet için çalışır.
Örnek cümle: “Milleti için birçok fedakârlıkta bulunmuştur.” - İleri görüşlülük (vizyon) — Geleceği düşünür, yenilikler ister.
Örnek cümle: “Eğitim ve hukukta yenilikler yaparak ülkenin geleceğini planladı.” - Adalet ve dürüstlük — Doğruya bağlı kalır, güvenilir davranır.
Örnek cümle: “Halkına karşı adil ve dürüst bir yaklaşım sergiledi.” - Sorumluluk sahibi olma — Ülkenin sorunlarını üstlenir ve çözüm arar.
Örnek cümle: “Sorumluluk alarak ülkeyi yeniden düzenledi.” - İlham vericilik — İnsanları motive eder ve umut verir.
Örnek cümle: “Sözleri ve davranışlarıyla insanlara umut verdi.”
Nasıl doldurabilirsiniz (öneri):
- Her bir özellik için kısa başlık yazın (ör. “Cesaret”).
- Başlığın altına 1-2 kısa cümleyle neden bu özellik kahramanlık örneğidir yazın (örnek cümleleri kullanabilirsiniz).
- Eğer formda “örnek davranış” isteniyorsa, filmden bir sahne ya da davranışı kısaca tanımlayın (ör. “Milleti için zorluklara göğüs germesi”).
İsterseniz ben doğrudan formun gerekli kısımlarını (örnek: “Kahramanın özellikleri”, “Davranış örneği”, “Kısa açıklama”) doldayan cümleler yazabilirim — fotoğrafı daha net veya yatay çekip yüklerseniz görseldeki alanlara tam uygun şekilde yazıp gönderirim.
Yardım ister misiniz, hangi kısmı doldurmakta zorlanıyorsunuz? @Buglem_Karadeniz