LGS Türkçe Cümle Birleştirme Sorusu Analizi
Görselde yer alan 36. soru, verilen karmaşık bir cümleyi anlam kaybı veya fazlalığı olmadan kuran temel cümleleri bulmanızı hedefleyen bir cümle birleştirme sorusudur.
Soru Kökündeki Ana Cümle:
“30 Kasım 2020’de Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılması planlanan yeni haberleşme uydumuz Türksat 5A, özel bir uzay taşımacılığı şirketinin Florida’daki fırlatma merkezine götürüldü.”
[ÇÖZÜM ADIMLARI:]
Adım 1 — Ana Cümledeki Bilgileri Parçalara Ayırma
Cümleyi eksiksiz analiz ettiğimizde şu dört temel bilgiye ulaşırız:
- Türksat 5A, bizim yeni haberleşme uydumuzdur.
- Bu uydunun 30 Kasım 2020 tarihinde fırlatılması planlanmaktadır.
- Fırlatma işlemi için Falcon 9 roketi kullanılacaktır.
- Uydu, özel bir uzay taşımacılığı şirketinin Florida’daki fırlatma merkezine götürülmüştür.
Adım 2 — Seçeneklerin Değerlendirilmesi
- A Seçeneği: “Yeni haberleşme uydumuz, özel bir uzay taşımacılığı şirketinin Florida’daki fırlatma merkezine götürüldü.” ifadesi doğrudur ancak diğer cümlelerde “Türksat 5A” ile “yeni haberleşme uydumuz” arasındaki bağlantı ve roket bilgisi ana metindeki gibi tam verilmemiştir.
- B Seçeneği: Bilgileri incelediğimizde:
- “Yeni haberleşme uydumuz Türksat 5A’dır.” (Bağlantı kuruldu)
- “Türksat 5A, özel bir uzay taşımacılığı şirketi tarafından Florida’daki fırlatma merkezine götürüldü.” (Eylem ve yer doğru)
- “Yeni haberleşme uydumuzun 30 Kasım 2020’de Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılması planlanıyor.” (Tarih, roket ve amaç doğru)
Bu seçenek ana cümledeki tüm unsurları eksiksiz ve fazlasız barındırır.
- C Seçeneği: “fırlatılacak” ifadesi kesinlik bildirir ancak ana cümlede “planlanan” (olasılık/plan) denmiştir. Anlam kayması vardır.
- D Seçeneği: “Florida’da bulunuyor” ifadesi geneldir, ana cümlede “götürüldü” eylemi vurgulanmıştır.
Adım 3 — Seçenek Karşılaştırması
| Seçenek | Eksik/Hatalı Bilgi | Durum |
|---|---|---|
| A | Türksat 5A’nın ne olduğu ve tarih/planlama ilişkisi kopuk. | |
| B | Tüm bilgiler (Tarih, Roket, Uydu Adı, Eylem, Yer) tamdır. | |
| C | Zaman kipi hatası (planlanan vs fırlatılacak) mevcuttur. | |
| D | “Bulunuyor” ifadesi ile ana cümledeki eylem tam örtüşmez. |
Adım 4 — Final Doğrulama
B seçeneğindeki cümleleri birleştirdiğimizde; Türksat 5A’nın yeni uydu olduğu, Falcon 9 ile 30 Kasım’da fırlatılacağı planı ve Florida’ya götürülme eylemi ana metni birebir karşılar.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[CEVAP:] B Şıkkı
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[TEMEL KAVRAMLAR:]
1. Cümle Birleştirme
- [Tanım:] İki veya daha fazla kısa cümleden yola çıkarak, anlamca daralma veya genişleme yapmadan tek bir karmaşık cümle oluşturma sanatıdır.
- [Bu problemde:] Ana cümledeki her bir sıfat fiil grubu (planlanan, götürüldü) aslında ayrı birer yargı taşır.
[SIK YAPILAN HATALAR:]
Yorum Katmak
- [Yanlış:] “Florida’da bulunuyor” gibi ana metinde olmayan genel durumlar eklemek.
- [Doğru:] Sadece metindeki eylemlere sadık kalmak (“götürüldü”).
- [Neden yanlış:] Cümle birleştirme soruları nesneldir, metnin dışına çıkılamaz.
Bu tür soruların mantığını daha iyi kavramak için başka bir örnek üzerinden “sıfat-fiil” gruplarını cümlelere ayırmayı denemek ister misin?