- (Boşluk doldurma)
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A şıkkı (hatta)
- Açıklama: “hatta” vurgulayıcı, ekleme yapan bir bağlaçtır; “görünse de” ifadesiyle art arda kullanıldığında anlam akışını bozar ve cümlede doğal bir geçiş sağlamaz.
Adım 2 — B şıkkı (aslında)
- Açıklama: “aslında” karşıtlığı ve gerçek durumu belirtir; “görünse de aslında…” doğal ve anlamlıdır.
Adım 3 — C şıkkı (böylece)
- Açıklama: “böylece” sonuç bildirir; cümlede neden-sonuç ilişkisi kuruyorsa kullanılabilir ve anlam uygundur.
Adım 4 — D şıkkı (bile)
- Açıklama: “bile” vurgulayıcıdır ve bazı bağlamlarda kullanılabilir; cümlede tamamen anlamsız sayılmaz.
Adım 5 — Şık Karşılaştırması
A. hatta — Bu bağlaç burada doğal olmayan bir kullanım olur.
B. aslında — DOĞRU: karşıtlık/gerçek durumu belirtir.
C. böylece — DOĞRU: bağlam uygunsa sonuç bildirir.
D. bile — DOĞRU: vurgu anlamı ile kullanılabilir.
Adım 6 — Son Doğrulama
- Cümlenin anlamına en çok uymayan ve doğal olmayan bağlaç **“hatta”**dır.
CEVAP: A) hatta
- (Durum fiili sorusu)
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — I (anlamıştım)
- Açıklama: “anlamıştım” bir yargı/duygu durumu ifade eder; kişinin düşünsel/algısal durumunu belirtir — durum fiili.
Adım 2 — II (bakıyordu)
- Açıklama: “bakıyordu” gözlem/eylem belirtir; süreklilik içeren bir hareket fiilidir.
Adım 3 — III (sordum)
- Açıklama: “sordum” iletişim/eylem belirtir; hareket fiilidir.
Adım 4 — IV (cevaplamadı)
- Açıklama: “cevaplamadı” eylem belirtir; hareket fiilidir.
A. I — DOĞRU: “anlamıştım” durum fiilidir.
B. II — YANLIŞ: hareket fiilidir.
C. III — YANLIŞ: hareket fiilidir.
D. IV — YANLIŞ: hareket fiilidir.
Adım 6 — Son Doğrulama
- Metindeki numaralanmış fiiller içinde durum bildiren tek fiil “anlamıştım” (I)dir.
CEVAP: A) I
- (Şiir kip ve kişi testi)
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Metin fiilleri: “Ağlasam”, “duyar mısınız”, “Dokunabilir misiniz” (fiil çekimleri)
Adım 1 — I. İstek kipiyle çekimlenmiş fiil var mı?
- Açıklama: “Ağlasam” dilek/şart anlamı verir; istek kipine girer. → Doğru.
Adım 2 — II. Haber kipiyle çekimlenmiş fiil var mı?
- Açıklama: “duyar mısınız” geniş zaman soru formunda; haber kipi örneğidir. → Doğru.
Adım 3 — III. Üçüncü çoğul kişiye göre çekimlenmiş fiil var mı?
- Açıklama: Metindeki fiillerin kişi çekimleri: “Ağlasam” (1. tekil/şart), “duyar mısınız” ve “dokunabilir misiniz” (2. çoğul/soru). 3. çoğul yok. → Yanlış.
Adım 4 — Şık Karşılaştırması
A. Yalnız I — Eksik (II de doğru).
B. Yalnız II — Eksik (I de doğru).
C. I ve II — DOĞRU: Hem istek hem haber kipinde fiil vardır.
D. II ve III — Yanlış (III yanlış).
Adım 5 — Son Doğrulama
- Doğru yargılar I ve II’dir; III yanlıştır.
CEVAP: C) I ve II
- (Virgülün görevleri — metinde olmayan görev)
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Metinde virgül kullanımları genel olarak: eş görevli sözcük/grup sıralaması, cümle parçalarının ayrılması vb.
Adım 1 — A şıkkı (Art arda sıralanan eş görevli sözcükleri ayırmak için konur)
- Açıklama: Metinde fiil veya görev sıraları virgülle ayrılmıştır; bu görev örnektir. → Metinde var.
Adım 2 — B şıkkı (Birbirini ardınca sıralanmış eş görevli sözcük gruplarının arasına konur)
- Açıklama: Benzer işlev; metinde kullanılan virgül örneklerdendir. → Metinde var.
Adım 3 — C şıkkı (Anlama güç katmak için tekrar edilen grupların arasına konur)
- Açıklama: Metinde tekrar eden sözcük grupları ve vurgulayıcı tekrar örneği yoktur; bu kullanım metinde yoktur. → Metinde yok.
Adım 4 — D şıkkı (Tırnak içinde olmayan alıntı cümlelerden sonra konur)
- Açıklama: Metinde doğrudan alıntı ve ardından virgül kullanımı yoktur; ancak bu işlev bazı metinlerde görülebilir; buradaki metinde örnek olarak daha az olası ama C daha net yok. (Soru, “aşağıdakilerden hangisinin örneği yoktur?” diye soruyor.)
A. — Metinde örneği vardır.
B. — Metinde örneği vardır.
C. — DOĞRU: Tekrarlanan grupları ayırma (anlama güç katma amaçlı tekrar) metinde yoktur.
D. — Metinde alıntı sonrası virgül örneği açıkça yok; fakat C daha belirgin olarak yoktur.
Adım 6 — Son Doğrulama
- En kesin “metinde örneği yok” işlev Cdir (tekrar vurgusu için konulan virgül).
CEVAP: C) Anlama güç katmak için tekrar edilen grupların arasına konur
(Not: 19. sorunun metindeki orijinal cümlelerdeki virgül örneklerine bağlı olarak öğretmen yorumuyla farklılık olabilir; görüntü biraz bulanık olduğundan C en uygun seçenek görünmektedir.)
- (Yazım yanlışı nedeni)
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Metinde dikkat çeken yazım hataları arasında tipik sınav amaçlı hata örnekleri: “de” bağlacının bitişik yazılması, ikileme hataları, ünvan büyük harfi, ünsüz benzeşmesi vb.
Adım 1 — A şıkkı (Bağlaç olan de’nin bitişik yazılması)
- Açıklama: Metinde muhtemel hata örneği olarak “Benimde öğretmenim” gibi bitişik yazılmış “de” sıkça kullanılır; bu seçenek metindeki yanlışın nedeni olarak mantıklıdır.
Adım 2 — B şıkkı (İkilemenin bitişik yazılması)
- Açıklama: Metinde belirgin bir ikileme hatası görünmüyor.
Adım 3 — C şıkkı (Ünvan bildiren sözcüğün büyük harfle yazılması)
- Açıklama: “Hanım” gibi sözcüklerin büyük harf kullanımı kurala uygundur; bu genelde hata sayılmaz.
Adım 4 — D şıkkı (Ünsüz benzeşmesi kuralına uyulmaması)
- Açıklama: Metinde bu kurala açıkça aykırı bir örnek görünmüyor.
A. — DOĞRU: Metindeki yazım yanlışının nedeni en olası olarak bağlaç olan “de” nin bitişik yazılmasıdır.
B. — Yanlış.
C. — Yanlış.
D. — Yanlış.
Adım 6 — Son Doğrulama
- Yaygın sınav sorusu tipi ve metindeki yazım hatası dikkate alındığında doğru seçenek Adır.
CEVAP: A) Bağlaç olan de’nin bitişik yazılması
Başka sorun varsa yazabilirsin!