Türkçe 16. Ormanların bahçrv da dosünglen ler healeniken a0nctarn dalaonn kopa- rir fidanlarr kökünden sOkerek yer. Bu yeme davranng, ormanlara zarar verlyor gibi görünse de -filer hizlt büyüyöp az karot yakalayan alr Daha fazla karbon vakalayan ve y

Türkçe 16. Ormanların bahçrv da dosünglen ler healeniken a0nctarn dalaonn kopa- rir fidanlarr kökünden sOkerek yer. Bu yeme davranng, ormanlara zarar verlyor gibi görünse de -filer hizlt büyüyöp az karot yakalayan alr Daha fazla karbon vakalayan ve yavag büyüyen ağaçlara yer açılmiş olur. Bu metinde bog bırakilann yerlerden her hangi birine aşağıdakilerden hangisl geti rilemez? A) hatta C) böylece 17. Bakışlarından Arda’nın bana ne kadar kizgin olduğunu anlamnıştım. Bana kaşlarını çatarak bakryordu. Yanına gidip neden sinirli olduğu- nu sordum. Ama nedense sorumu cevapla- IV madı. Bu metinde numaralanmiş fiillerden han- gisi durum fiilidir? A) I B) II C) II D) IV 18. Ağlasam sesimi duyar misiniz Misralarımda Dokunabilir misiniz Gözyaşlarıma ellerinizle Bu dizelerle ilgili, 1. lstek kipiyle cekimlenmiş fil vardır. II. Haber kipiyle çekimlenmiş fil vardır. III. Uçüncü çoğul kişiye göre çekimlenmiş fil vardır. yargılarından hangileri doğrudur? A) Yalnızl C)I ve l B) Yalnız ll D) Il ve ll B) aslinda D) bile aov0st ve yetenekii bir mar aoe abah erkenden kalkar, o 19. Çalg AL nazirlayip p eiricl ne d. Yapilacnlacak ne kadar çok iş varm bugün de n başına geçerd deyip eoolün (,) agağidaki işley Bu rinden vit nalsinin rneğl yoktur? .da uralanan cümleleri birbirine hnak lcin konur. A) e) Ricii ardınca sIralanmig eg görevli s C)Anlama güg katmak için tekrar edon ehzcOk gruplarinın arasina konur,. cOklerin arasina konur. CURO D) ak icinde olmayan alıntı Tinal sonra konur. elerindo pe 20. Şimdi doktor olan kardeşim, çocukken yaramazdı. Zavallı babam işten eve gelir Oğuz bugün mahallede neler yaptı, dive d- sünürmüş. O yıllarda Oğuz’un dersleri de eğildi. Benim de öğretmenim olan Necmiwe Hanım, “Merak etmeyin, ergeç düzelir. Oö zeki bir çocuk, sadece biraz hareketli.” diye. rek annemi rahatlatmaya çalışırrnış. Bu metindeki yazım yanlişının nedeni asa- ğıdakilerden hangisidir? A) Bağlaç olan de’nin bitişik yazılmasI B) İkilemenin bitişik yazılması C) Ünvan bildiren sözcüğün büyük harlle ya- zilması D) Ünsüz benzeşmesi kuralına uyulmaması TÜRKÇE TESTİ BİTTỈ. SOSYAL BİLGİLER TESTİNE GEÇİNİZ. 7.SINE 10 Cevaplanrnz Wabudurs NOtus artigınn sonuçlar yerilrnigir. Calişan nütus fez Mal ve hizmete ou EOim ayrtan pi Buna gili gor ağidaki neblir A) Ülkedeki B) Ükeyi, olu bilir. C) Nüfus da D) MiIll de 2.. Os Imze pa S563-1 6

!Resim [Link Silindi]

1. (Boşluk doldurma)

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A şıkkı (hatta)

• Açıklama: “hatta” vurgulayıcı, ekleme yapan bir bağlaçtır; “görünse de” ifadesiyle art arda kullanıldığında anlam akışını bozar ve cümlede doğal bir geçiş sağlamaz.

Adım 2 — B şıkkı (aslında)

• Açıklama: “aslında” karşıtlığı ve gerçek durumu belirtir; “görünse de aslında…” doğal ve anlamlıdır.

Adım 3 — C şıkkı (böylece)

• Açıklama: “böylece” sonuç bildirir; cümlede neden-sonuç ilişkisi kuruyorsa kullanılabilir ve anlam uygundur.

Adım 4 — D şıkkı (bile)

• Açıklama: “bile” vurgulayıcıdır ve bazı bağlamlarda kullanılabilir; cümlede tamamen anlamsız sayılmaz.

Adım 5 — Şık Karşılaştırması
:cross_mark: A. hatta — Bu bağlaç burada doğal olmayan bir kullanım olur.
:white_check_mark: B. aslındaDOĞRU: karşıtlık/gerçek durumu belirtir.
:white_check_mark: C. böyleceDOĞRU: bağlam uygunsa sonuç bildirir.
:white_check_mark: D. bileDOĞRU: vurgu anlamı ile kullanılabilir.

Adım 6 — Son Doğrulama

• Cümlenin anlamına en çok uymayan ve doğal olmayan bağlaç **“hatta”**dır.

:white_check_mark: CEVAP: A) hatta

1. (Durum fiili sorusu)

Adım 1 — I (anlamıştım)

• Açıklama: “anlamıştım” bir yargı/duygu durumu ifade eder; kişinin düşünsel/algısal durumunu belirtir — durum fiili.

Adım 2 — II (bakıyordu)

• Açıklama: “bakıyordu” gözlem/eylem belirtir; süreklilik içeren bir hareket fiilidir.

Adım 3 — III (sordum)

• Açıklama: “sordum” iletişim/eylem belirtir; hareket fiilidir.

Adım 4 — IV (cevaplamadı)

• Açıklama: “cevaplamadı” eylem belirtir; hareket fiilidir.

:white_check_mark: A. IDOĞRU: “anlamıştım” durum fiilidir.
:cross_mark: B. IIYANLIŞ: hareket fiilidir.
:cross_mark: C. IIIYANLIŞ: hareket fiilidir.
:cross_mark: D. IVYANLIŞ: hareket fiilidir.

Adım 6 — Son Doğrulama

• Metindeki numaralanmış fiiller içinde durum bildiren tek fiil “anlamıştım” (I)dir.

:white_check_mark: CEVAP: A) I

1. (Şiir kip ve kişi testi)

Metin fiilleri: “Ağlasam”, “duyar mısınız”, “Dokunabilir misiniz” (fiil çekimleri)

Adım 1 — I. İstek kipiyle çekimlenmiş fiil var mı?

• Açıklama: “Ağlasam” dilek/şart anlamı verir; istek kipine girer. → Doğru.

Adım 2 — II. Haber kipiyle çekimlenmiş fiil var mı?

• Açıklama: “duyar mısınız” geniş zaman soru formunda; haber kipi örneğidir. → Doğru.

Adım 3 — III. Üçüncü çoğul kişiye göre çekimlenmiş fiil var mı?

• Açıklama: Metindeki fiillerin kişi çekimleri: “Ağlasam” (1. tekil/şart), “duyar mısınız” ve “dokunabilir misiniz” (2. çoğul/soru). 3. çoğul yok.Yanlış.

Adım 4 — Şık Karşılaştırması
:cross_mark: A. Yalnız I — Eksik (II de doğru).
:cross_mark: B. Yalnız II — Eksik (I de doğru).
:white_check_mark: C. I ve IIDOĞRU: Hem istek hem haber kipinde fiil vardır.
:cross_mark: D. II ve III — Yanlış (III yanlış).

Adım 5 — Son Doğrulama

• Doğru yargılar I ve II’dir; III yanlıştır.

:white_check_mark: CEVAP: C) I ve II

1. (Virgülün görevleri — metinde olmayan görev)

Metinde virgül kullanımları genel olarak: eş görevli sözcük/grup sıralaması, cümle parçalarının ayrılması vb.

Adım 1 — A şıkkı (Art arda sıralanan eş görevli sözcükleri ayırmak için konur)

• Açıklama: Metinde fiil veya görev sıraları virgülle ayrılmıştır; bu görev örnektir. → Metinde var.

Adım 2 — B şıkkı (Birbirini ardınca sıralanmış eş görevli sözcük gruplarının arasına konur)

• Açıklama: Benzer işlev; metinde kullanılan virgül örneklerdendir. → Metinde var.

Adım 3 — C şıkkı (Anlama güç katmak için tekrar edilen grupların arasına konur)

• Açıklama: Metinde tekrar eden sözcük grupları ve vurgulayıcı tekrar örneği yoktur; bu kullanım metinde yoktur. → Metinde yok.

Adım 4 — D şıkkı (Tırnak içinde olmayan alıntı cümlelerden sonra konur)

• Açıklama: Metinde doğrudan alıntı ve ardından virgül kullanımı yoktur; ancak bu işlev bazı metinlerde görülebilir; buradaki metinde örnek olarak daha az olası ama C daha net yok. (Soru, “aşağıdakilerden hangisinin örneği yoktur?” diye soruyor.)

:cross_mark: A. — Metinde örneği vardır.
:cross_mark: B. — Metinde örneği vardır.
:white_check_mark: C.DOĞRU: Tekrarlanan grupları ayırma (anlama güç katma amaçlı tekrar) metinde yoktur.
:cross_mark: D. — Metinde alıntı sonrası virgül örneği açıkça yok; fakat C daha belirgin olarak yoktur.

Adım 6 — Son Doğrulama

• En kesin “metinde örneği yok” işlev Cdir (tekrar vurgusu için konulan virgül).

:white_check_mark: CEVAP: C) Anlama güç katmak için tekrar edilen grupların arasına konur

(Not: 19. sorunun metindeki orijinal cümlelerdeki virgül örneklerine bağlı olarak öğretmen yorumuyla farklılık olabilir; görüntü biraz bulanık olduğundan C en uygun seçenek görünmektedir.)

1. (Yazım yanlışı nedeni)

Metinde dikkat çeken yazım hataları arasında tipik sınav amaçlı hata örnekleri: “de” bağlacının bitişik yazılması, ikileme hataları, ünvan büyük harfi, ünsüz benzeşmesi vb.

Adım 1 — A şıkkı (Bağlaç olan de’nin bitişik yazılması)

• Açıklama: Metinde muhtemel hata örneği olarak “Benimde öğretmenim” gibi bitişik yazılmış “de” sıkça kullanılır; bu seçenek metindeki yanlışın nedeni olarak mantıklıdır.

Adım 2 — B şıkkı (İkilemenin bitişik yazılması)

• Açıklama: Metinde belirgin bir ikileme hatası görünmüyor.

Adım 3 — C şıkkı (Ünvan bildiren sözcüğün büyük harfle yazılması)

• Açıklama: “Hanım” gibi sözcüklerin büyük harf kullanımı kurala uygundur; bu genelde hata sayılmaz.

Adım 4 — D şıkkı (Ünsüz benzeşmesi kuralına uyulmaması)

• Açıklama: Metinde bu kurala açıkça aykırı bir örnek görünmüyor.

:white_check_mark: A.DOĞRU: Metindeki yazım yanlışının nedeni en olası olarak bağlaç olan “de” nin bitişik yazılmasıdır.
:cross_mark: B. — Yanlış.
:cross_mark: C. — Yanlış.
:cross_mark: D. — Yanlış.

Adım 6 — Son Doğrulama

• Yaygın sınav sorusu tipi ve metindeki yazım hatası dikkate alındığında doğru seçenek Adır.

:white_check_mark: CEVAP: A) Bağlaç olan de’nin bitişik yazılması

Başka sorun varsa yazabilirsin! :rocket: