Türkçe 16. Ormanların bahçıvanı olarak da düşünülen filler, beslenirken ağaçların dallarını kopa- rir ---- fidanları kökünden sökerek yer. Bu yeme davranışI, ormanlara zarar veriyor gibi görünse de ---- filler hizlı büyüyüp az karbon yakalayan uzun a

Türkçe 16. Ormanların bahçıvanı olarak da düşünülen filler, beslenirken ağaçların dallarını kopa- rir ---- fidanları kökünden sökerek yer. Bu yeme davranışI, ormanlara zarar veriyor gibi görünse de ---- filler hizlı büyüyüp az karbon yakalayan uzun ağaçları yer, ----ormanlar- da gölge oluşturan ağaçlar azalır. Daha fazla karbon yakalayan ve yavaş büyüyen ağaçlara yer açılmiş olur. Bu metinde boş birakılan yerlerden her- hangi birine aşağıdakilerden hangisi geti- rilemez? c A) hatta c) böylece B) aslında D) bile 17. Bakışlarından Arda’nın bana ne kadar kızgin olduğunu anlamıştım. Bana kaşlarını çatarak bakiyordu. Yanina gidip neden sinirli olduğu- nu sordum. Ama nedense sorumu cevapla- IV madı. Bu metinde numaralanmış fiillerden han- gisi durum fiilidir? A) I B) II c) II D) IV 19. Çalış Ali U- meğ di. bug dey Bu rir A

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI (Soru 16):

Adım 1 — A) hatta

• Analiz: hatta vurgulama, beklenmeyeni ekleme görevi görür.
  • Uygunluk: İlk boşlukta (“koparır, hatta fidanları kökünden sökerek yer.”) doğal ve anlamlıdır. Diğer boşluklarda anlamca uygun değildir.

Adım 2 — B) aslında

• Analiz: aslında karşıtlık/gerçeği düzeltme anlamı taşır.
  • Uygunluk: “görünse de aslında filler…” ifadesinde ikinci boşluğa uygun ve anlamlıdır. Diğer boşluklarda uygun değil.

Adım 3 — C) böylece

• Analiz: böylece sonuç bildirir.
  • Uygunluk: Üçüncü boşluğa uygun: “yer, böylece ormanlarda gölge oluşturan ağaçlar azalır.” anlamca doğru olur. Diğer boşluklar için uygun değil.

Adım 4 — D) bile

• Analiz: bile vurgulama/ekstra unsur belirtir; genellikle vurgulanan sözcüğün hemen sonrası veya öncesinde kullanılır.
  • Uygunluk: Metindeki üç boşluğun hiçbirine doğal ve dilbilgisel olarak yerleştirilemez (örneğin “koparır, bile fidanları…” ya da “görünse de bile filler…” gibi kullanım anlamsal veya yapısal olarak uygun düşmez).

Adım 5 — Şık Karşılaştırması

• :cross_mark: A. hatta — İlk boşluğa getirilebilir; YANLIŞ (soruya göre getirilemez değil).
  • :cross_mark: B. aslında — İkinci boşluğa getirilebilir; YANLIŞ.
  • :cross_mark: C. böylece — Üçüncü boşluğa getirilebilir; YANLIŞ.
  • :white_check_mark: D. bile — Hiçbir boşluğa uygun düşmez; DOĞRU (getirilemez).

Adım 6 — Son Doğrulama

• Metnin bağlaç/anlamsal akışına göre hatta, aslında ve böylece sırasıyla ilk, ikinci ve üçüncü boşluklara getirilebilir; bile ise uygun bir yere uymaz.

:white_check_mark: CEVAP: D) bile

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI (Soru 17):

Adım 1 — A) I

• Analiz: I = bakıyordu.
  • Değerlendirme: Gözlem/eylem belirtir; göz atma, bakma eylemi olduğundan hareket fiilidir.

Adım 2 — B) II

• Analiz: II = sordum.
  • Değerlendirme: Soru sorma eylemi, belirli bir hareket/eylem olduğundan hareket fiilidir.

Adım 3 — C) III

• Analiz: III = anlamıştım (cümledeki “Bakışlarından … ne kadar kızgın olduğunu anlamıştım.”).
  • Değerlendirme: Bilgi/algı durumu, bir eylemin yapılmasından çok zihinsel durum bildirir; bu nedenle durum fiilidir.

Adım 4 — D) IV

• Analiz: IV = cevaplamadı (soruya karşı cevap vermeme eylemi).
  • Değerlendirme: Cevap verme/vermeme bir eylemdir; hareket fiilidir.

Adım 5 — Şık Karşılaştırması

• :cross_mark: A. I (bakıyordu) — Hareket fiili olduğu için YANLIŞ.
  • :cross_mark: B. II (sordum) — Hareket fiili olduğu için YANLIŞ.
  • :white_check_mark: C. III (anlamıştım) — Zihinsel durum/algı bildirir; DOĞRU (durum fiili).
  • :cross_mark: D. IV (cevaplamadı) — Hareket fiili olduğu için YANLIŞ.

Adım 6 — Son Doğrulama

• “Anlamak” zihinde bir durum/algı bildirdiği için durum fiilidir; diğer fiiller gözleme/sorgulamaya/cevap vermeye ilişkin eylemler olup hareket fiilidir.

:white_check_mark: CEVAP: C) III

Başka sorun varsa yazabilirsin! :rocket: