eselesi,
atma,
acak
Türk kilimlerinde sikça rasuallail
ağacı () akrep, elibelinde, bereket gibi motiflerden
yaşamın devamlıliğıni simgelemesi yönüyle ayrilır.
Yeryüzünün cennet ile bağını temsil eden bu motif (1
birçok ağacın kilimlere resmedilişinde karşımıza çıkar (1
asma, selvi, nar, hurma, zeytin, palmiye()
Bu parçada parantezle belirtilen yerlere, sirasıyla
aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri
getirilmelidir?
A6)1) (..)
C) ()0)() (-)
Dfe) 1O) 1
E) () () (O1
E) V
Türk Kilimlerinde Noktalama İşaretleri Sorusunun Çözümü
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Birinci Parantezin Analizi
Metnin ilk cümlesinde “hayat ağacı” ifadesinden sonra gelen boşluk, cümlenin öznesini kendinden sonra gelen ve içinde virgül bulunan diğer eş görevli sözcük gruplarından (akrep, elibelinde, bereket) ayırmak içindir. Özneden sonra virgüllerle ayrılmış tür veya takımlar geliyorsa, özneyi belirginleştirmek için noktalı virgül (
kullanılır.
Adım 2 — İkinci Parantezin Analizi
“Yeryüzünün cennet ile bağını temsil eden bu motif ( )” kısmında, özne olan “bu motif” ifadesinden sonra sıralı bir açıklama veya eş görevli sözcük gelmediği için, sadece özneyi vurgulamak amacıyla virgül (,) getirilmelidir.
Adım 3 — Üçüncü Parantezin Analizi
“birçok ağacın kilimlere resmedilişinde karşımıza çıkar ( )” ifadesinden sonra asma, selvi, nar gibi örnekler sıralanmaktadır. Kendisiyle ilgili örnek verilecek cümlelerin sonuna iki nokta (
konur.
Adım 4 — Dördüncü Parantezin Analizi
Cümlenin sonunda “asma, selvi, nar, hurma, zeytin, palmiye ( )” şeklinde örnekler sıralanmıştır. Cümle başında “birçok ağaç” denilerek sayı belirtilmediği ve örneklerin devam edebileceği anlaşıldığı için cümlenin sonuna üç nokta (…) getirilmelidir.
Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
A. (; ) ( , ) ( : ) ( … ) — Tüm kurallara uygun sıralama.
B. ( , ) ( ; ) ( ; ) ( . ) — Yanlış sıralama ve son işaret hatalı.
C. ( ; ) ( ; ) ( : ) ( … ) — İkinci boşlukta noktalı virgül gereksizdir.
D. ( ; ) ( , ) ( : ) ( . ) — Son işaret nokta olamaz çünkü örnekler sınırlanmamıştır.
E. ( , ) ( ; ) ( ; ) ( ! ) — Tamamen hatalı işaretlemeler.
Adım 6 — Final Doğrulama
Sıralama: Noktalı Virgül (
→ Virgül (,) → İki Nokta (
→ Üç Nokta (…) şeklindedir. Bu dizilim bizi doğrudan A seçeneğine götürür.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: A) (
(,) (
(…)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Noktalı Virgül (![]()
- Tanım: Cümle içinde virgüllerle ayrılmış tür veya grupları birbirinden ayırmak için kullanılır.
- Bu problemde: “Hayat ağacı” öznesini, içinde virgül barındıran diğer motif listesinden ayırmak için kullanıldı.
2. İki Nokta (![]()
- Tanım: Kendisiyle ilgili açıklama yapılacak veya örnek verilecek cümlelerin sonuna konur.
- Bu problemde: Ağaç türleri sıralanmadan hemen önce kullanıldı.
3. Üç Nokta (…)
- Tanım: Anlatım olarak tamamlanmamış veya örneklerin devamı olduğunu belirtmek için kullanılır.
- Bu problemde: Liste bitmediği ve benzer örneklerin devam edebileceği için sona eklendi.
Bu noktalama işaretlerinin mantığıyla ilgili başka bir örnek soru çözmemi ister misin?