Türk kadınlarına siyasal haklar tanınması -i93 Türkiye'de laik devlet anlayişınin benimsenmesi 1932 II

1. Cumhuriyet tarihimizdeki gelişmelerden üçü şunlardır:
    Türk kadınlarına siyasal haklar tanınması -i93
    Türkiye’de laik devlet anlayişınin benimsenmesi 1932
    II. Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilmesi - 102b
    Bu gelişmelerin kronolojik sirası hangisidir?
    B) II, I., I.
    D) I., 1., 1I.
    C) I., II., II.
    E) II., II., I.

Cumhuriyet Dönemi İnkılaplarının Kronolojik Sıralaması

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — III. Öncülün İncelenmesi (Türk Medeni Kanunu’nun Kabul Edilmesi)

• İsviçre Medeni Kanunu örnek alınarak hazırlanan Türk Medeni Kanunu, TBMM tarafından 17 Şubat 1926 tarihinde kabul edilmiştir. Toplumsal ve hukuki alanda eşitlik sağlanmıştır.

Adım 2 — I. Öncülün İncelenmesi (Türk Kadınlarına Siyasal Haklar Tanınması)

• Türk kadınlarına siyasal haklar aşamalı olarak tanınmıştır:
    • 1930: Belediye seçimlerine katılma hakkı
    • 1933: Muhtarlık seçimlerine katılma ve köy heyetine seçilme hakkı
    • 1934: Milletvekili seçme ve seçilme hakkı
  • Dolayısıyla siyasal hakların tanınma süreci 1930–1934 yılları arasını kapsamaktadır.

Adım 3 — II. Öncülün İncelenmesi (Türkiye’de Laik Devlet Anlayışının Benimsenmesi)

• Laikleşme yolunda birçok inkılap yapılmış olsa da laiklik ilkesinin devletin temel niteliği olarak resmen benimsenmesi ve anayasal güvenceye kavuşması, 5 Şubat 1937 tarihinde yapılan anayasa değişikliği ile (Atatürk ilkelerinin 1924 Anayasası’na eklenmesiyle) gerçekleşmiştir.

Adım 4 — Kronolojik Sıralamanın Belirlenmesi

• 1926: III. Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilmesi
  • 1930–1934: I. Türk kadınlarına siyasal haklar tanınması
  • 1937: II. Türkiye’de laik devlet anlayışının benimsenmesi (Anayasa’ya girmesi)
  • Tarihsel sıralama: III - I - II şeklindedir.

Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması

• :white_check_mark: A. III., I., II. — Olayların gerçekleşme yılları sırasıyla 1926, 1930 ve 1937 olduğu için doğru sıralamadır.
  • :cross_mark: B. III., II., I. — Laiklik ilkesinin anayasaya girişi (1937), kadınlara siyasal hakların verilmesinden (1930-1934) sonradır.
  • :cross_mark: C. I., II., III. — Medeni Kanun (1926) en eski gelişmedir, sonda yer alamaz.
  • :cross_mark: D. II., I., III. — Sıralama tersten başlatılmıştır ve yanlıştır.
  • :cross_mark: E. II., III., I. — Laik devlet anlayışının anayasaya girişi (1937) en başta yer alamaz.

Adım 6 — Son Doğrulama

• Gelişmeler 1926 (III) \rightarrow 1930/1934 (I) \rightarrow 1937 (II) zincirini oluşturduğundan doğru yanıt kesin olarak A seçeneğidir.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: A şıkkı (III., I., II.)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Kadınlara verilen siyasal hakların kronolojisini kolayca hatırlamak için kullanılan 034 - BMW (Belediye, Muhtar, Vekil) kodlamasını ve detaylarını birlikte inceleyelim mi?