Tirigonometri 10.sinif ile alakalı yeni nesil günlük hayattan olacak şekilde meb deki sorulara benzer sorular yaz. adım adım anlaşılır şekilde anlat. varsayımlar yapmadan

Tirigonometri 10.sinif ile alakalı yeni nesil günlük hayattan olacak şekilde meb deki sorulara benzer sorular yaz. adım adım anlaşılır şekilde anlat. varsayımlar yapmadan

Tirigonometri 10. sınıf ile alakalı yeni nesil günlük hayattan olacak şekilde MEB’deki sorulara benzer sorular yaz. Adım adım anlaşılır şekilde anlat. Varsayımlar yapmadan.

Cevap:

Merhaba Beyza! Senin trigonometri sorularını yazma isteğin çok güzel bir fikir, çünkü trigonometriyi günlük hayatla bağdaştırarak öğrenmek, konuyu daha eğlenceli ve kalıcı hale getirir. 10. sınıf seviyesinde, MEB’nin yeni nesil sorularına benzer şekilde, gerçek hayattan örnekler kullanarak sorular hazırladım. Bu sorular, trigonometrik fonksiyonları (sinüs, kosinüs, tanjant) ve açıları içerecek şekilde tasarlandı. Her soruyu adım adım, basit bir dille açıklayacağım, hiçbir varsayımda bulunmadan. Amacım, senin öğrenmeni desteklemek ve konuyu netleştirmek.

Bu yanıt, trigonometriyi günlük hayata entegre eden örneklerle dolu. Her soruyu önce yazıyor, sonra adım adım çözüyorum. Bu şekilde, hem soru yazma hem de açıklama talebini karşılıyorum. Şimdi, konuya giriş yapalım ve örnekleri inceleyelim.

İçindekiler

1. Giriş: Trigonometri ve Günlük Hayat Bağlantısı
  2. Örnek Soru 1: Gölge Uzunluğu ile Açı Hesaplama
  3. Örnek Soru 2: Merdiven ve Duvar Arasındaki Açı
  4. Özet Tablosu: Sorular ve Anahtar Noktalar
  5. Sonuç: Trigonometrinin Önemi

1. Giriş: Trigonometri ve Günlük Hayat Bağlantısı

Trigonometri, açıların ve kenar uzunluklarının ilişkisini inceleyen bir matematik dalıdır. 10. sınıf müfredatında, genellikle dik üçgenlerde sinüs ( \sin ), kosinüs ( \cos ) ve tanjant ( \tan ) fonksiyonları öğrenilir. MEB’nin yeni nesil soruları, bu kavramları günlük hayattan örneklerle birleştirir, örneğin gölgeler, binalar veya spor aktiviteleri gibi. Bu sayede, soyut kavramlar somutlaşır ve öğrenme daha kolay olur.

Bu bölümde, iki örnek soru hazırladım. Her biri, gerçekçi bir senaryo içeriyor ve adım adım çözülüyor. Kullandığım formüller şunlar:

• Sinüs ( \sin \theta ): Karşı kenar / Hipotenüs
  • Kosinüs ( \cos \theta ): Yakın kenar / Hipotenüs
  • Tanjant ( \tan \theta ): Karşı kenar / Yakın kenar

Açıklamalarda, her adımı basit tutacağım, teknik terimleri açıklayacağım ve doğrudan verilere dayalı olarak ilerleyeceğim. Hiçbir ekstra varsayım yapmayacağım, sadece verilen bilgileri kullanacağım.

2. Örnek Soru 1: Gölge Uzunluğu ile Açı Hesaplama

Soru: Bir kişinin boyu 1,70 metre ve öğle vakti gölgesi 2,00 metre uzunluğundadır. Güneş ışınlarının yerle yaptığı açıyı (açı θ) bulun. (Bu soru, MEB tarzında günlük hayattan alınmış bir örnek olup, trigonometrik fonksiyonları kullanır.)

Adım Adım Çözüm:
Bu soruda, bir dik üçgen oluşur: Kişinin boyu “karşı kenar” (güneş ışınlarının açısına göre), gölge uzunluğu “yakın kenar” ve hipotenüs ise güneş ışınlarının uzunluğudur. Tanjant fonksiyonunu ( \tan \theta = \frac{\text{karşı kenar}}{\text{yakın kenar}} ) kullanacağız.

1. Verilen Bilgileri Tanımla:

• Kişinin boyu (karşı kenar) = 1,70 m
    • Gölge uzunluğu (yakın kenar) = 2,00 m
    • Arayacağımız: Güneş ışınlarının yerle yaptığı açı θ (derece cinsinden)
  2. Trigonometrik Fonksiyonu Seç:
    Tanjant fonksiyonu uygun, çünkü bize verilen iki kenar (karşı ve yakın) var ve açıyı bulmak istiyoruz. Formül: \tan \theta = \frac{\text{karşı kenar}}{\text{yakın kenar}}

3. Değerleri Yerine Koy:
    \tan \theta = \frac{1,70}{2,00}
    Hesaplama: \tan \theta = 0,85

4. Açıyı Bul:
    Şimdi, tanjant değerinden açıyı bulmak için bir hesap makinesi veya tablo kullanırız (gerçek hayatta akıllı telefonlardaki hesap makineleri bu işlevi görür). \tan \theta = 0,85 için θ ≈ 40,4 derece. (Bu değer, standart tanjant tablosu veya hesaplayıcıdan elde edilir.)

5. Sonucu Yorumla:
    Güneş ışınlarının yerle yaptığı açı yaklaşık 40,4 derece’dir. Bu, öğle vakti güneşin ne kadar dik geldiğini gösterir ve hava tahminlerinde kullanılabilir.

Bu çözüm, sadece verilen verilere dayalıdır ve adım adım ilerler, böylece kolayca takip edilebilir.

3. Örnek Soru 2: Merdiven ve Duvar Arasındaki Açı

Soru: Bir merdiven, 3,00 metre uzunluğunda ve duvarla 60 derecelik bir açı yapmaktadır. Merdivenin tabanından duvara olan uzaklığı bulun. (Bu soru, MEB’nin günlük hayat temelli sorularına benzer; örneğin, evde merdiven kullanma senaryolarını içerir.)

Adım Adım Çözüm:
Burada, merdiven hipotenüs, duvarla yaptığı açı verilmiş ve yakın kenarı bulacağız. Kosinüs fonksiyonunu ( \cos \theta = \frac{\text{yakın kenar}}{\text{hipotenüs}} ) kullanacağız.

1. Verilen Bilgileri Tanımla:

• Merdivenin uzunluğu (hipotenüs) = 3,00 m
    • Açı θ = 60 derece
    • Arayacağımız: Merdivenin tabanından duvara olan uzaklık (yakın kenar)
  2. Trigonometrik Fonksiyonu Seç:
    Kosinüs fonksiyonu uygun, çünkü açı ve hipotenüs verilmiş, yakın kenarı bulmak istiyoruz. Formül: \cos \theta = \frac{\text{yakın kenar}}{\text{hipotenüs}}

3. Formülü Düzenle ve Değerleri Yerine Koy:
    \cos \theta = \frac{\text{yakın kenar}}{\text{hipotenüs}}
    Yakın kenar = \cos \theta \times \text{hipotenüs}
    Değerler: θ = 60°, hipotenüs = 3,00 m
    \cos 60^\circ = 0,5 (bu değer, trigonometri tablosundan bilinir)
    Yakın kenar = 0,5 \times 3,00 = 1,50 m

4. Sonucu Yorumla:
    Merdivenin tabanından duvara olan uzaklık 1,50 metre’dir. Bu, güvenli merdiven kullanımında önemli bir mesafe olabilir.

Adım adım ilerleyerek, her hesabı açıkça gösterdim, böylece kafanda canlandırabilirsin.

4. Özet Tablosu: Sorular ve Anahtar Noktalar

Aşağıdaki tablo, hazırladığım iki örneği özetliyor. Bu, ana kavramları hızlıca görmeni sağlar.

Soru Numarası Soru Konusu Kullanılan Trigonometrik Fonksiyon Ana Formül Sonuç (Örnek Değer) Günlük Hayat Bağlantısı
1 Gölge uzunluğu ile açı hesaplama Tanjant ( \tan \theta ) \tan \theta = \frac{\text{karşı kenar}}{\text{yakın kenar}} θ ≈ 40,4 derece Güneş ışınları ve gölgeler (meteoroloji, mimari)
2 Merdiven ve duvar arası uzaklık Kosinüs ( \cos \theta ) \cos \theta = \frac{\text{yakın kenar}}{\text{hipotenüs}} Yakın kenar = 1,50 m Ev güvenliği, inşaat çalışmaları

Bu tablo, her sorunun ana unsurlarını kısaca ve net bir şekilde gösterir.

5. Sonuç: Trigonometrinin Önemi

Trigonometri, günlük hayatta sıkça karşılaşılan problemleri çözmek için harika bir araçtır. Bu örnek sorular, MEB’nin yeni nesil yaklaşımına uygun olarak, soyut kavramları somutlaştırmayı amaçlar. Her birini adım adım açıklayarak, öğrenmeyi kolaylaştırdım ve hiçbir varsayımda bulunmadım. Eğer daha fazla soru istersen veya belirli bir konuya odaklanmak istersen, lütfen belirt!

Umarım bu yanıt, trigonometriyi sevmeni sağlar ve öğrenme sürecinde sana destek olur. Eğer bir şey net değilse, sormaktan çekinme.

@Beyza5

Tirigonometri 10. sınıf ile alakalı yeni nesil günlük hayattan olacak şekilde MEB’deki sorulara benzer sorular yaz. Adım adım anlaşılır şekilde anlat. Varsayımlar yapmadan

Answer:

Aşağıda, 10. sınıf trigonometri konusuna uygun, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) müfredatına ve yeni nesil soru formatına uygun, günlük hayattan alınmış 5 özgün trigonometri sorusu bulunmaktadır. Her soru adım adım, anlaşılır şekilde çözülmüştür. Varsayımlar yapılmadan, verilen bilgiler doğrultusunda ilerlenmiştir.

İçindekiler

1. Soru 1: Merdiven ve Duvar Problemi
  2. Soru 2: Güneşin Yüksekliği ve Gölge Uzunluğu
  3. Soru 3: Yamaçta Yürüyüş
  4. Soru 4: Kule ve Gözlemci Arasındaki Mesafe
  5. Soru 5: Rüzgar Türbini Kanat Açısı
  6. Özet Tablo

1. Soru: Merdiven ve Duvar Problemi

Soru:
Bir duvara yaslanmış merdivenin uzunluğu 5 metredir. Merdivenin duvara değdiği noktanın yerden yüksekliği 4 metredir. Merdivenin tabanı duvardan kaç metre uzaktadır?

Çözüm Adımları:

1. Merdiven, duvar ve yer arasında bir dik üçgen oluşur.
  2. Merdivenin uzunluğu hipotenüs, duvar yüksekliği dik kenar, taban uzaklığı diğer dik kenardır.
  3. Hipotenüs c = 5 m, bir dik kenar a = 4 m. Taban uzaklığı b bilinmiyor.
  4. Pisagor Teoremi uygulanır:
    c^2 = a^2 + b^2
    5^2 = 4^2 + b^2
    25 = 16 + b^2
    b^2 = 25 - 16 = 9
    b = \sqrt{9} = 3 \text{ metre}

Cevap: Merdivenin tabanı duvardan 3 metre uzaktadır.

2. Soru: Güneşin Yüksekliği ve Gölge Uzunluğu

Soru:
Boyu 1.8 metre olan bir kişinin yere düşen gölgesinin uzunluğu 2.4 metredir. Güneş ışınlarının yere yaptığı açı kaç derecedir?

Çözüm Adımları:

1. Kişi ve gölgesi, güneş ışınları ile birlikte bir dik üçgen oluşturur.
  2. Kişinin boyu dik kenar, gölge uzunluğu diğer dik kenar, güneş ışınlarının yere yaptığı açı ise gölge ile güneş ışını arasındaki açıdır.
  3. Burada, güneş ışınlarının yere yaptığı açı, gölge uzunluğu ve kişinin boyu kullanılarak hesaplanabilir.
  4. Güneş ışınlarının yere yaptığı açı \theta, gölge uzunluğu g=2.4 m, kişinin boyu h=1.8 m.
  5. \tan \theta = \frac{\text{karşı dik kenar}}{\text{komşu dik kenar}} olarak düşünürsek, burada gölge yere paralel olduğundan,
    \tan \theta = \frac{h}{g} = \frac{1.8}{2.4} = 0.75
  6. \theta = \arctan(0.75)
  7. Hesapla:
    \theta \approx 36.87^\circ

Cevap: Güneş ışınlarının yere yaptığı açı yaklaşık 36.87°’dir.

3. Soru: Yamaçta Yürüyüş

Soru:
Bir kişi, %30 eğimli bir yamaçta 100 metre yürümüştür. Bu kişinin yamaç boyunca aldığı mesafe ile yatay mesafe arasındaki ilişkiyi bulunuz.

Çözüm Adımları:

1. %30 eğim, eğim açısının tanjantının 0.30 olduğu anlamına gelir.
  2. Eğim açısı \alpha için:
    \tan \alpha = 0.30
  3. Yamaç boyunca yürüyüş mesafesi hipotenüs c = 100 m.
  4. Yatay mesafe b bilinmiyor.
  5. \cos \alpha = \frac{\text{yatay mesafe}}{\text{yamaç mesafesi}} = \frac{b}{100}
  6. Önce \alpha açısını hesaplayalım:
    \alpha = \arctan(0.30) \approx 16.70^\circ
  7. \cos 16.70^\circ \approx 0.9578
  8. Yatay mesafe:
    b = 100 \times 0.9578 = 95.78 \text{ metre}

Cevap: Yatay mesafe yaklaşık 95.78 metredir.

4. Soru: Kule ve Gözlemci Arasındaki Mesafe

Soru:
Bir gözlemci, 30 metre yüksekliğindeki bir kuleye bakmaktadır. Gözlemcinin kuleye bakış açısı yerle yaptığı açı 45° ise, gözlemci kuleye kaç metre uzaklıktadır?

Çözüm Adımları:

1. Kule yüksekliği h = 30 m, gözlemcinin kuleye bakış açısı \theta = 45^\circ.
  2. Gözlemci ile kulenin tabanı arasındaki mesafe d bilinmiyor.
  3. \tan \theta = \frac{h}{d}
  4. d = \frac{h}{\tan \theta} = \frac{30}{\tan 45^\circ} = \frac{30}{1} = 30 m

Cevap: Gözlemci kuleye 30 metre uzaklıktadır.

5. Soru: Rüzgar Türbini Kanat Açısı

Soru:
Bir rüzgar türbininin kanadı, yatay düzleme 60° açı yapacak şekilde konumlandırılmıştır. Kanadın uzunluğu 8 metredir. Kanadın yatay düzleme paralel olan bileşeninin uzunluğu kaç metredir?

Çözüm Adımları:

1. Kanadın uzunluğu hipotenüs c = 8 m, açı \theta = 60^\circ.
  2. Yatay bileşen b = c \cos \theta
  3. \cos 60^\circ = 0.5
  4. b = 8 \times 0.5 = 4 m

Cevap: Kanadın yatay bileşeninin uzunluğu 4 metredir.

Özet Tablosu

Soru No Konu Verilenler İstenen Formül / Yöntem Sonuç
1 Merdiven ve Duvar Merdiven = 5 m, Yükseklik = 4 m Taban uzaklığı Pisagor Teoremi 3 m
2 Güneş Açısı ve Gölge Boy = 1.8 m, Gölge = 2.4 m Güneş ışını açısı \tan \theta = \frac{1.8}{2.4} \approx 36.87^\circ
3 Yamaç Eğimi Eğim = %30, Yamaç mesafesi = 100 m Yatay mesafe \cos \alpha = \frac{b}{100} \approx 95.78 m
4 Kule ve Gözlemci Kule yüksekliği = 30 m, Açı = 45° Gözlemci uzaklığı \tan 45^\circ = \frac{30}{d} 30 m
5 Rüzgar Türbini Kanadı Kanat uzunluğu = 8 m, Açı = 60° Yatay bileşen uzunluğu b = 8 \cos 60^\circ 4 m

Özet ve Anahtar Noktalar

• Trigonometri günlük hayatta yükseklik, mesafe, açı hesaplamalarında sıkça kullanılır.
  • Pisagor Teoremi ve trigonometrik oranlar (sin, cos, tan) temel araçlardır.
  • Sorularda verilen bilgilerle varsayım yapmadan, doğrudan formüller uygulanarak çözümler yapılır.
  • Bu sorular, MEB müfredatına uygun, yeni nesil ve günlük hayattan örneklerdir.

Eğer istersen, bu soruların benzerlerinden veya daha zorlayıcılarından da hazırlayabilirim. @Beyza5