Tikopia'daki bir adada insanların, atalarının kullandigi dinlenme yerlerini tercih etmesi AVustralya'daki genclerin

Tikopia’daki bir adada insanların, atalarının kullandigi
dinlenme yerlerini tercih etmesi
AVustralya’daki genclerin avlanmak için kutsal sayılan av
bölgelerine gitmesi
Floransa’da taşları toprak altında kalmış yürüyüş yolunun
hâlâ kullanılması
V. Afrika’da ataların yasakladığı bölgeye kimsenin ev
yapmamas..
N. Amerika’nın orta batısındaki tahil ambarlarinın köleler
için yerleşim yeri olması
Yukarıda numaralanmış ifadelerden hangisi, “Uzun zamandır
insanların yaşadiğı yerlerde, hiçbir mekân yalnızca mevcut
durumdaki hâliyle alglanamaz; geçmiş, gündelik yaşamın rutini
Ž icinde mekânın algılanmasına bilincli ya da bilinçsiz biçimde yön
verir.” cümlesindeki düsünceye örnek olamaz?
&
EA) Yalnız Ill
D) IIl ve V
B)yalnız V
C) I ve IV
E) Ill ve lV

Geçmişin Mekân Algısı Üzerindeki Etkisi

“Uzun zamandır insanların yaşadığı yerlerde, hiçbir mekân yalnızca mevcut durumdaki hâliyle algılanamaz; geçmiş, gündelik yaşamın rutini içinde mekânın algılanmasına bilinçli ya da bilinçsiz biçimde yön verir.” cümlesi, bir yerin geçmişteki kullanım amacının veya kültürel hafızasının günümüzdeki tercihlerimizi şekillendirdiğini anlatır.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Öncül I Analizi
Tikopia’daki insanların atalarının dinlenme yerlerini tercih etmesi, geçmişteki alışkanlıkların günümüzdeki mekân kullanımına doğrudan yön verdiğini gösterir. Bu, verilen cümleyle tam uyumludur.

Adım 2 — Öncül II Analizi
Avustralya’daki gençlerin atalarının kutsal saydığı av bölgelerine gitmesi, mekânın sadece bir toprak parçası olarak değil, atalardan kalan manevi bir miras olarak (geçmişin etkisiyle) algılandığını kanıtlar.

Adım 3 — Öncül III Analizi
Floransa’da antik bir yürüyüş yolunun hâlâ kullanılması, geçmişin fiziki ve kültürel izlerinin güncel rutini belirlediğini ifade eder. Geçmiş, mekânın algılanmasına yön vermektedir.

Adım 4 — Öncül IV Analizi
Afrika’da ataların yasakladığı bölgeye ev yapılmaması, geçmişteki bir inanç veya kararın bugünkü yerleşim düzenini (mekân algısını) bilinçli bir şekilde sınırladığını gösterir.

Adım 5 — Öncül V Analizi
N. Amerika’daki tahıl ambarlarının köleler için yerleşim yeri olması durumu, mekânın geçmişteki işlevinin (tahıl saklama) güncel durumda tamamen değiştiğini gösterir. Burada geçmişin rutini veya kutsallığı günümüzdeki algıya yön vermemiş; aksine mekân, geçmişteki amacından koparılarak zorunlu ve farklı bir amaçla (barınma) kullanılmıştır. Bu bir “yön verme” değil, işlev değişikliğidir.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması

• I, II, III ve IV: Mekânın geçmişteki kimliği, bugünkü kullanımı/algıyı belirler. (Örnek olabilir)
  • V: Mekânın geçmişteki kimliği ile bugünkü kullanımı arasında bir süreklilik veya anlam bağı kurulmamış, mekân sadece fiziksel bir yapı olarak kullanılmıştır. (Örnek olamaz)

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: B) Yalnız V
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Mekân Algısı

• Tanım: Bir yerin sadece fiziksel özellikleriyle değil, hissettirdikleri ve tarihsel yüküyle değerlendirilmesi.
  • Bu soruda: Geçmişin, bugünkü mekân kullanımını nasıl şekillendirdiği üzerine odaklanılmıştır.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: İşlev Değişikliğini Süreklilikle Karıştırmak

• Yanlış: Tahıl ambarının eve dönüşmesini geçmişin etkisi sanmak.
  • Doğru: Cümle, geçmişin “yön vermesinden” bahseder. Ambarın eve dönüşmesi geçmişe saygı veya alışkanlık değil, mevcut bir yapının dönüştürülmesidir. Diğer maddelerde (kutsallık, yasak, alışkanlık) ise manevi bir yönlendirme vardır.

Paragrafta vurgulanan “geçmişin bilinçli veya bilinçsiz yön vermesi” ifadesini daha iyi anlamak için, mimari mirasın korunması ile eski yapıların yıkılıp yerine başka şeyler yapılması arasındaki farkı incelememi ister misin?