Tiğı hukuki işlemlere bağlanan sonuç aşağıdakilerden

1. Sınırlı ehliyetsizin yasal temsilcisinin izni olmadan yap-
    tiğı hukuki işlemlere bağlanan sonuç aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Mutlak butlan
    B) Yokluk
    C) İptal edilebilirlik
    D) Tek taraflı bağlamazlık
    E) Nisbi butlan

Sınırlı Ehliyetsizin İzin Almadan Yaptığı İşlemlerin Hukuki Sonucu

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğinin Analizi (Mutlak Butlan)
Mutlak butlan, bir hukuki işlemin kurucu unsurları mevcut olmasına rağmen; kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine veya kişilik haklarına aykırı olması ya da konusunun imkânsız olması durumunda ortaya çıkan kesin hükümsüzlük türüdür. Sınırlı ehliyetsizin rızasız işlemlerinde işlem doğrudan ölü doğmaz; temsilcinin sonradan onay verme ihtimali bulunduğu için bu yaptırım uygulanmaz. Dolayısıyla bu seçenek yanlıştır.

Adım 2 — B Seçeneğinin Analizi (Yokluk)
Yokluk, bir hukuki işlemin kurucu unsurlarından en az birinin tamamen eksik olması durumudur (örneğin resmî memur önünde yapılmayan evlilik). Sınırlı ehliyetsizin yaptığı işlemde taraflar ve irade beyanları mevcuttur; kurucu unsur eksikliği bulunmadığı için yokluk söz konusu olamaz. Bu seçenek yanlıştır.

Adım 3 — C Seçeneğinin Analizi (İptal Edilebilirlik)
İptal edilebilirlik, geçerli olarak kurulmuş bir işlemin yanılma (hata), aldatma (hile) veya korkutma (ikrah) gibi irade sakatlığı hallerinde sonradan ileri sürülerek geçmişe etkili olarak ortadan kaldırılabilmesidir. Sınırlı ehliyetsizlik durumunda işlem baştan itibaren askıdadır, bu nedenle doğru kavram bu değildir.

Adım 4 — D Seçeneğinin Analizi (Tek Taraflı Bağlamazlık)
Sınırlı ehliyetsizler (ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar), kendilerini borç altına sokan işlemleri yasal temsilcilerinin (veli veya vasi) izni ya da icazeti olmaksızın yaptıklarında işlem tek taraflı bağlamazlık (askıda hükümsüzlük) yaptırımına tabi olur. Bu durumda işlem karşı tarafı bağlar ancak yasal temsilci onay verene kadar sınırlı ehliyetsizi bağlamaz. Temsilci icazet verirse işlem baştan itibaren geçerli hale gelir; onay vermezse tamamen geçersiz olur. Dolayısıyla bu seçenek doğrudur.

Adım 5 — E Seçeneğinin Analizi (Nisbi Butlan)
Nisbi butlan, kurulan işlemin sakat doğması ancak ilgilisi tarafından iptal davası açılana kadar geçerli bir işlemin tüm sonuçlarını doğurmaya devam etmesidir. Askıda hükümsüzlükte ise işlem sınırlı ehliyetsiz yönünden onay gelene kadar sonuç doğurmaz. Bu seçenek yanlıştır.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
:cross_mark: A. Mutlak butlan — Kanunun emredici hükümlerine aykırılıkta oluşur, askıda geçerlilik içermez.
:cross_mark: B. Yokluk — Kurucu unsur eksikliğinde oluşur, işlem hukuken hiç doğmamıştır.
:cross_mark: C. İptal edilebilirlik — İrade sakatlıklarında (yanılma, aldatma, korkutma) uygulanır.
:white_check_mark: D. Tek taraflı bağlamazlık — Sınırlı ehliyetsizin borçlandırıcı işlemlerinde yasal temsilci onay verene kadar oluşan askı durumudur.
:cross_mark: E. Nisbi butlan — İptal edilene kadar geçerli sayılan sakat işlemlerde görülür.

Adım 7 — Son Doğrulama
Türk Medeni Kanunu uyarınca ayırt etme gücüne sahip küçük veya kısıtlıların yasal temsilcinin rızası olmadan yaptıkları borçlandırıcı işlemler karşı tarafı bağlarken, sınırlı ehliyetsizi bağlamaz. Bu hukuki durum literatürde tek taraflı bağlamazlık (askıda hükümsüzlük) olarak tanımlanır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: D) Tek taraflı bağlamazlık
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Sınırlı ehliyetsizlerin tek başlarına yapabilecekleri veya yasal temsilcilerinin izni olsa dahi kesinlikle yapamayacakları (yasak) işlemleri de detaylandırmamı ister misiniz?