Temel hak ve hürriyetleri birinci, ikinci ve üçüncü) kuşak şeklinde sınflandıran ilk hukukçu aşağıda- kilerden

Temel hak ve hürriyetleri birinci, ikinci ve üçüncü)
kuşak şeklinde sınflandıran ilk hukukçu aşağıda-
kilerden hangisidir?
A) Georg Jellinek
BY Karel Vasak
Y John Lock
D) Jean Jacques Rousseau
E) Robert Owen

Temel Hak ve Hürriyetleri Kuşaklara Ayıran İlk Hukukçu

Temel hak ve hürriyetlerin tarihsel gelişimini Fransız İhtilali’nin “özgürlük, eşitlik ve kardeşlik” ilkelerine dayanarak birinci, ikinci ve üçüncü kuşak haklar şeklinde sınıflandıran ilk hukukçu Karel Vasak’tır.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Seçenek A: Georg Jellinek Analizi
Georg Jellinek, hakları devletle olan ilişkilerine göre “negatif statü”, “pozitif statü” ve “aktif statü” hakları olarak sınıflandırmıştır. Soruda istenen “kuşak” sınıflandırması kendisine ait değildir.

Adım 2 — Seçenek B: Karel Vasak Analizi
1979 yılında Strazburg Uluslararası İnsan Hakları Enstitüsü başkanı olan Çek asıllı Fransız hukukçu Karel Vasak, insan haklarını tarihsel süreçlerine göre kuşaklara ayırmıştır. Bu sınıflandırma, bugün anayasa hukuku ve uluslararası hukukta en yaygın kabul gören tasniftir.

Adım 3 — Diğer Seçeneklerin Analizi (C, D, E)

• John Locke: Doğal haklar teorisinin öncüsüdür ancak modern kuşak sınıflandırmasını yapmamıştır.
  • J.J. Rousseau: Toplum sözleşmesi ve halk egemenliği üzerine yoğunlaşmıştır.
  • Robert Owen: Bir ütopik sosyalisttir; hukukçu kimliğinden ziyade sosyal reformcu yönüyle tanınır.

Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması
:cross_mark: A. Georg Jellinek — Statü teorisi (Negatif-Pozitif-Aktif).
:white_check_mark: B. Karel Vasak — Kuşak teorisi (1., 2. ve 3. Kuşak).
:cross_mark: C. John Locke — Klasik doğal haklar.
:cross_mark: D. J.J. Rousseau — Sosyal sözleşme ve genel irade.
:cross_mark: E. Robert Owen — Sanayi devrimi sonrası sosyal hakların gelişimi.

Adım 5 — Final Doğrulama
Kuşak hakları teorisi, Fransız İhtilali’nin sloganlarıyla eşleştirilir: Birinci kuşak (Özgürlük), İkinci kuşak (Eşitlik) ve Üçüncü kuşak (Kardeşlik/Dayanışma). Bu sistematiği kuran kişi tartışmasız Karel Vasak’tır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: B) Karel Vasak
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:light_bulb: Pro Tip: Sınavlarda karıştırmamak için; Jellinek denilince “Durum/Statü” (negatif-pozitif), Vasak denilince “Zaman/Kuşak” (1-2-3) kavramlarını eşleştirebilirsin.

Bu hakların (birinci, ikinci ve üçüncü kuşak) hangi hak gruplarını temsil ettiğini ve dördüncü kuşak hakların neler olduğunu detaylandırmamı ister misin?