Temel Hak ve Hürriy riyetler
a. Kişiyi devlete ve topluma karşı koruyan haklara
ruyucu haklar" da denir
ko-
aadaki haklardah hangisi, koruyucu haklar
arasında yer almaz?
A) Kişinin dokunuimazliğl, maddi ve manevi varliğı
B) Hakların korunması ile ilgili hükümler
C) Ailenin korunması
D) Yerleşme ve seyahat hürriyeti
E) Özel hayatın gizliliği ve korunmasına ilişkin hak-
lar
Temel Hak ve Hürriyetler: Koruyucu Haklar Analizi
Kişiyi devlete ve topluma karşı koruyan, devletin müdahale edemeyeceği özel alanı belirleyen haklara koruyucu haklar (negatif statü hakları) denir. Bu soruda hangi seçeneğin bu grupta yer almadığını inceleyelim.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Seçenek A’nın Analizi
Kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı, bireyin en temel koruyucu hakkıdır. Devletin bu alana müdahale etmemesi esastır. Bu nedenle bir koruyucu haktır.
Adım 2 — Seçenek B’nın Analizi
Hakların korunması ile ilgili hükümler (hak arama hürriyeti, kanuni hakim güvencesi vb.), kişiyi hukuki olarak koruma altına alan negatif statü hakları arasında yer alır.
Adım 3 — Seçenek C’nin Analizi
Ailenin korunması, 1982 Anayasası’nda “Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler” (pozitif statü hakları) bölümünde düzenlenmiştir. Bu hak, devletin aileyi korumak için gerekli teşkilatı kurmasını ve önlemleri almasını gerektiren bir “isteme” hakkıdır. Dolayısıyla bir koruyucu hak değil, sosyal ve ekonomik haktır.
Adım 4 — Seçenek D’nin Analizi
Yerleşme ve seyahat hürriyeti, bireyin devlet müdahalesi olmadan hareket edebilmesini sağlayan klasik bir koruyucu (kişisel) haktır.
Adım 5 — Seçenek E’nin Analizi
Özel hayatın gizliliği ve korunması, bireyin özel alanını devlete karşı koruyan en tipik koruyucu haklardan biridir.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
A. Kişinin dokunulmazlığı — Koruyucu (Kişisel) Hak
B. Hakların korunması — Koruyucu (Kişisel) Hak
C. Ailenin korunması — Sosyal ve Ekonomik Hak
D. Yerleşme ve seyahat hürriyeti — Koruyucu (Kişisel) Hak
E. Özel hayatın gizliliği — Koruyucu (Kişisel) Hak
Adım 7 — Son Doğrulama
Anayasal sınıflandırmaya göre “Koruyucu Haklar” kişinin dokunulmazlık alanını belirtirken, “Sosyal ve Ekonomik Haklar” devletten hizmet isteme hakkını belirtir. Ailenin korunması, devletin pozitif bir yükümlülük altına girdiği sosyal bir haktır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: C) Ailenin korunması
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Koruyucu (Negatif Statü) Haklar
- Tanım: Devletin dokunmaması, gölge etmemesi gereken “kişisel” haklardır.
- Bu problemde: A, B, D ve E seçenekleri bu gruptadır.
2. Sosyal ve Ekonomik (Pozitif Statü) Haklar
- Tanım: Vatandaşın devletten hizmet veya koruma talep ettiği “isteme” haklarıdır.
- Bu problemde: C seçeneği bu gruptadır.
SIK YAPILAN HATALAR:
“Korunma” Kelimesine Aldanmak
- Yanlış: İçinde “korunma” geçen her hakkın koruyucu hak olduğunu sanmak.
- Doğru: “Ailenin korunması” veya “Tüketicinin korunması” gibi haklar, devletin aktif rol almasını gerektiren sosyal haklardır.
- Neden yanlış: Koruyucu haklarda devlet “durur”, sosyal haklarda ise devlet “harekete geçer”.
Hukuk kuralları ve hak sınıflandırmaları hakkında daha fazla örnek soru çözmek ister misin?