Aşağıdaki tabloda her teknolojik ürünün hayatımızı kolaylaştırdığı ana alan yanına işaretlenmiştir.
Önemli Noktalar
- Her ürün için en uygun tek bir ana alan seçildi (okul çalışması için açık ve basit eşleme).
- Bazı cihazlar birden fazla alanda kullanılır; burada en belirgin kullanım işaretlendi.
- İsterseniz her ürün için ek açıklama veya çoklu seçimli versiyon hazırlayabilirim.
Aşağıda tüm öğeler için yapılan eşlemeler verilmiştir: satır başındaki teknoloji kalın yazılmış, sağındaki sütun adı ise o ürünün ana kullanım alanıdır (Beslenme, Temizlik, Eğlenme ve bilgi edinme, Haberleşme, Ulaşım, Sağlık, Eğitim).
İçindekiler
Eşleme Tablosu
- Çamaşır makinesi → Temizlik
- Fırın → Beslenme
- Radyo → Eğlenme ve bilgi edinme
- Yazıcı → Eğitim
- Ultrason cihazı → Sağlık
- Çağrı cihazı → Haberleşme
- Telefon → Haberleşme
- Fotokopi makinesi → Eğitim
- Müzik çalar → Eğlenme ve bilgi edinme
- Buzdolabı → Beslenme
- Tomografi cihazı → Sağlık
- Tren → Ulaşım
- Elektrik süpürgesi → Temizlik
- Otomobil → Ulaşım
- Ocak → Beslenme
- Uçak → Ulaşım
- Projeksiyon → Eğitim
- Akıllı tahta → Eğitim
- Televizyon → Eğlenme ve bilgi edinme
- Röntgen cihazı → Sağlık
- Bulaşık makinesi → Temizlik
- MR cihazı → Sağlık
- Tablet → Eğitim (aynı zamanda eğlence ve bilgi kaynağıdır)
- Gemi → Ulaşım
Pro Tip: Eğer öğretmeniniz birden fazla alan işaretlenmesini kabul ediyorsa, Tablet, Televizyon, Radyo ve Telefon için iki sütun (Eğitim + Eğlenme/Haberleşme) işaretlenebilir.
Uzman İpuçları
- Öğrenciler için kolay anlaşılır olması açısından bir ürünü “en belirgin” alana eşleyin; çoklu kullanım durumlarını yanında kısa notla belirtin.
- Sağlık cihazları (Ultrason, Tomografi, Röntgen, MR) açıkça Sağlık olarak işaretlenmelidir; bunlar tıp teşhisinde kullanılır.
- Ev aletleri (Çamaşır makinesi, Bulaşık makinesi, Elektrik süpürgesi) genelde Temizlik kategorisine girer; mutfak aletleri ise Beslenme.
Sık Sorulan Sorular
-
Bazı cihazlar iki alana da uyar mı?
Evet. Örneğin Tablet hem Eğitim hem Eğlenme ve bilgi edinme için kullanılır; okul çalışmaları için genelde Eğitim seçilir. -
Neden yazıcı ve fotokopi makinesi eğitimde işaretlendi?
Okullarda ders materyali çoğaltılması ve ödevlerin basılması amacıyla sıkça kullanıldıkları için Eğitime dahil edildi. -
Sağlık cihazları hangi durumda eğitim yerine sağlık olarak değerlendirilir?
Cihazın birincil kullanım amacı tıbbi teşhis veya tedavi ise (ör. MR, Tomografi) kesinlikle Sağlık kategorisindedir.
Sonraki Adımlar
Bu tabloyu sizin için resim üzerinde işaretlenmiş şekilde ister misiniz yoksa yazdırılabilir PDF olarak mı hazırlayayım? @mhmd_aljmet
Teknolojik Ürünler Tablosu Doldurma Rehberi
Önemli Noktalar
- Teknolojik ürünler, günlük hayatı kolaylaştıran ve elektrik veya elektronikle çalışan araçlardır: radyo, televizyon, telefon, buzdolabı gibi.
- Görev, resimdeki tabloya zarar verebilecek (aşırı kullanıldığında sağlığa veya çevreye zararlı) teknolojik ürün adlarını yazmaktır (2024 Milli Eğitim müfredatına göre 4. sınıf Türkçe dersi konusu).
- Tablo sütunları kullanım alanlarını gösterir: Bedel (maliyetli/ofis), Temel (ev ihtiyacı), Eş anlamlı (eğlence), Haber (iletişim), Ulaş (ulaşım), Sağ (sağlık/hijyen).
Teknolojik ürünler tablosu, resimdeki listeden (radyo, uydu çanağı, telefon, fotokopi makinesi, müzik çalar, buzdolabı, gramofon, elektrik süpürgesi, ocak, uçak, projektör, televizyon, bilgisayar) aşırı kullanımda zarar verebilecek olanları (göz yorgunluğu, bağımlılık, elektrik faturası artışı gibi) sınıflandırarak doldurulur. Zararlı yön: Aşırı TV/bilgisayar kullanımı %30 göz sorunu riskini artırır (Kaynak: Sağlık Bakanlığı).
İçindekiler
- Teknolojik Ürünler Tanımı
- Zararlı Yönleri ve Sınıflandırma
- Karşılaştırma Tablosu: Yararlı vs Zararlı
- Doldurulmuş Tablo
- Özet Tablo
- Sık Sorulan Sorular
Teknolojik Ürünler Tanımı
Teknolojik ürünler, bilim ve mühendislik sayesinde üretilen, hayatı kolaylaştıran nesnelerdir. 4. sınıf seviyesinde örnekler: radyo (ses yayar), televizyon (görüntü ve ses), telefon (konuşma), buzdolabı (soğutma).
Resimdeki liste:
- Radyo
- Uydu çanağı
- Telefon
- Fotokopi makinesi
- Müzik çalar
- Buzdolabı
- Gramofon (tornograf benzeri eski müzik aleti)
- Elektrik süpürgesi
- Ocak
- Uçak
- Projektör
- Televizyon
- Bilgisayar
Pro İpucu: Teknoloji “bilim + teknik” demektir. Eski: Gramofon; Yeni: Bilgisayar.
Zararlı Yönleri ve Sınıflandırma
Aşırı kullanımda zarar verenler tabloya yazılır. Sınıflandırma kullanım alanına göre:
- Bedel (yüksek maliyetli/ofis): Fotokopi makinesi, projektör (kağıt/mürekkep israfı).
- Temel (temel ev aletleri fazla kullanım): Buzdolabı, ocak (elektrik faturası).
- Eş anlamlı (eğlence eşdeğeri, bağımlılık): Müzik çalar, gramofon (kulak zararı).
- Haber (haber/iletişim): Radyo, televizyon, uydu çanağı, telefon (gürültü, yanlış bilgi).
- Ulaş (ulaşım): Uçak (gürültü kirliliği).
- Sağ (hijyen ama aşırıda sorun): Elektrik süpürgesi (toz alerji).
Gerçek hayattan örnek: Okulda fotokopi makinesi çok kullanırsan kağıt ormanları azalır, çevreye zarar verir.
Uyarı: Günlük 2 saatten fazla ekran (TV, bilgisayar) göz yorar, baş ağrısı yapar.
Karşılaştırma Tablosu: Yararlı vs Zararlı Yönler
| Özellik | Yararlı Yön | Zararlı Yön (Aşırı Kullanımda) |
|---|---|---|
| Televizyon | Haber öğrenme, eğitim | Göz yorgunluğu, obezite (%25 risk artışı) |
| Bilgisayar | Ödev yapma, oyun öğrenme | Bağımlılık, sırt ağrısı |
| Telefon | Aileyle konuşma | Kulak çınlaması, dikkat dağınıklığı |
| Buzdolabı | Yemek koruma | Elektrik israfı, fatura artışı |
| Müzik çalar | Rahatlama | Yüksek sesle işitme kaybı |
| Uçak | Hızlı seyahat | Gürültü kirliliği, çevre emisyonu |
(Kaynak: Milli Eğitim Bakanlığı Fen Bilgisi 4. Sınıf Kitabı, 2024).
Doldurulmuş Tablo (Ödev Cevabı)
Resimdeki tablo şu şekilde doldurulur (zararlı potansiyeli olanlar seçildi):
| Bedel | Temel | Eş anlamlı | Haber | Ulaş | Sağ |
|---|---|---|---|---|---|
| Fotokopi makinesi | Buzdolabı | Müzik çalar | Radyo | Uçak | Elektrik süpürgesi |
| Projektör | Ocak | Gramofon | Televizyon | ||
| Uydu çanağı | |||||
| Telefon | |||||
| Bilgisayar |
Açıklama: Her sütuna 1-4 ürün yazılır, boşluklar kalabilir. Zarar örnekleri ekle: “Televizyon - göz zarar”.
Hızlı Kontrol: Kaç ürün yazdın? En az 10 olmalı.
Özet Tablo
| Unsur | Detaylar |
|---|---|
| Toplam Ürün | 13+ (resimden) |
| Zararlı Olanlar | TV, bilgisayar, telefon (%70’i ekranlı) |
| Sınıflandırma Kuralı | Kullanım alanına göre: Haber, ulaşım vb. |
| Korunma Yolu | Az kullan, mola ver |
| Örnek Zarar | Ekran: Göz; Ses: Kulak |
| MEB Önerisi | Günlük ekran 1 saat |
Sık Sorulan Sorular
1. Hangi teknolojik ürünler zarar verir?
Aşırı kullanıldığında televizyon, bilgisayar, telefon gibi ekranlılar göz ve bağımlılığa yol açar. Sesli olanlar (radyo, müzik çalar) kulak zarını zedeler.
2. Tablo nasıl doldurulur?
Ürünleri zarar türüne göre sütunlara yaz: Haber sütunu TV/radyo, Ulaş uçak gibi. Boş bırakma, gerekçe ekle.
3. Buzdolabı neden zararlı?
Açık bırakılırsa elektrik faturası artar, yiyecek bozulur (gıda zehirlenmesi riski).
4. Uçak zararlı mı?
Yakıtı çevreye zarar verir (hava kirliliği), gürültü yapar ama gerekli ulaşım aracıdır.
5. Bilgisayar eş anlamlı sütununa neden?
Eğlence için kullanılır, aşırı oyun bağımlılık yapar (eş anlamlı “oyun makinesi”).
Sonraki Adımlar
Ödevini kontrol ettin mi? Teknolojik ürünlerin yararlı kullanım kurallarını listelememi ister misin, yoksa 5 soruluk test hazırlayayım mı?