Teknolojik tekillik nedir?
OAYapay zekânin insarn
zekàsına benzer bir düzeye
gelmesidir.
OB) insanlarin teknolojiye olan
bağımliliğının en úst noktaya
ulaşmast ve fiziksel
yeteneklerinin azalmasıdır.
OC-) Farkli teknolojik cihazların
tek bir platformda birleşerek
kullanıcIya bütünleşik bir
deneyim sunmasidır.
OD-) Bilgisayar işlemci hizlarinin
Moore Yasası’na göre sürekli
olarak katlanarak artması ve
fiziksel sinirlarina ulaşmasıdir.
OE) Internetin yayginlaşmasıyla
birlikte bilginin aninda ve sinirsiz
bir şekilde erişilebilir hale
Teknolojik tekillik nedir?
Teknolojik tekillik (Singularity), yapay zekânın insan zekâsını aşarak kendi kendini geliştirmeye başladığı ve toplumsal değişimin öngörülemez bir hıza ulaştığı teorik bir kırılma noktasıdır.
[ÇÖZÜM ADIMLARI:]
Adım 1 — A Seçeneğinin Analizi
Yapay zekânın insan zekâsına benzer bir düzeye gelmesi, teknolojik tekilliğin temel tetikleyicisidir. Tekillik teorisine göre yapay zeka insan seviyesine ulaştığında (Yapay Genel Zeka), kendi donanım ve yazılımını insan müdahalesi olmadan iyileştirebilecek ve bu durum zekâ patlamasına yol açacaktır. Bu tanım sorudaki temel kavramı karşılamaktadır.
Adım 2 — B Seçeneğinin Analizi
Teknolojiye bağımlılığın artması ve fiziksel yeteneklerin azalması sosyolojik bir değişimdir; ancak bu durum “tekillik” teriminin teknik tanımıyla (zekâ patlaması) doğrudan eşleşmez.
Adım 3 — C Seçeneğinin Analizi
Cihazların tek platformda birleşmesi “teknolojik yakınsama” (convergence) olarak adlandırılır. Kullanıcı deneyimiyle ilgilidir, tekillikle ilgili değildir.
Adım 4 — D Seçeneğinin Analizi
Moore Yasası, işlemci gücünün artışıyla ilgilidir ve tekilliğe giden yolu açan teknik bir gözlemdir; ancak tekilliğin kendisi işlemci hızının sınıra ulaşması değil, zekânın kontrol edilemez bir seviyeye çıkmasıdır.
Adım 5 — E Seçeneğinin Analizi
Bilgiye anında erişim internetin ve dijitalleşmenin bir sonucudur. Bu durum bilginin demokratikleşmesidir, teknolojik tekillik değildir.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
A. Yapay zekânın insan zekâsına benzer bir düzeye gelmesi — Doğru tanım (Tetikleyici olay).
B. Teknoloji bağımlılığı — Yanlış (Psikolojik/Sosyolojik etki).
C. Bütünleşik deneyim — Yanlış (Teknolojik yakınsama).
D. Moore Yasası sınırları — Yanlış (Donanım sınırı).
E. Bilgiye erişim — Yanlış (İnternetin etkisi).
Adım 7 — Son Doğrulama
Teknolojik tekillik kavramı, Ray Kurzweil ve Vernor Vinge gibi fütüristler tarafından popülerleştirilmiştir. Bu teoriye göre, yapay zeka insan zekasını yakaladığı an “tekillik” başlar.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[CEVAP:] A-) Yapay zekânın insan zekâsına benzer bir düzeye gelmesidir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Teknolojik tekilliğin gelecekteki olası etkileri veya “Yapay Genel Zeka” (AGI) kavramı hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misin?