Tek anlamadığınız kısım: x ∈ (∅ ∩ B) ifadesi ve boş küme ile B’nin kesişimi nasıl oldu?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Boş kümenin kesişimi nedir?
Boş küme (∅) içinde hiç eleman yoktur.
Adım 2 — Kesişim kavramı hatırla
İki kümenin kesişimi, her iki kümede ortak bulunan elemanlardan oluşur.
Adım 3 — ∅ ∩ B ifadesini incele
Boş kümenin içinde hiç eleman olmadığı için, boş küme ile herhangi bir kümenin kesişimi yine boş kümedir.
Yani, ∅ ∩ B = ∅ olur.
Adım 4 — Bu yüzden x ∈ (∅ ∩ B) ifadesi x ∈ ∅ ile eşdeğerdir
Boş kümenin elemanı olmadığından, x ∈ ∅ ifadesi hiçbir zaman doğru olamaz.
Özet:
Boş küme ile B kümesinin kesişimi boş kümedir çünkü boş kümede hiç eleman yoktur, dolayısıyla boş kümenin B ile ortak elemanı olamaz.
Boş küme ile B’nin kesişimi nasıl eşitlikten geldi?
CEVAP:
Boş küme ile herhangi bir kümenin kesişimi boş kümedir. Yani, \varnothing \cap B = \varnothing eşitliği tanım gereği doğrudur. Bu nedenle x \in (\varnothing \cap B) ifadesi x \in \varnothing ile eşdeğerdir.
AÇIKLAMA:
Soru da verilen adımlarda A \cap A' = \varnothing (yani bir küme ile tümleme kümesinin kesişimi boş kümedir) ifadesi kullanılmıştır.
Burada B - A = A' \cap B olarak başlamış ve A \cap (B - A) = A \cap (A' \cap B) = (A \cap A') \cap B = \varnothing \cap B = \varnothing sağlamıştır.
Yani anlamı şu: x \in (A \cap (B - A)) ise x \in \varnothing olur; çünkü A \cap A' zaten boş kümedir.
Bu nedenle kesişim işlemi boş küme ile B arasında yapılmış gibi gözükse de aslında temel eşitliklerden ve kümenin tümlemesi tanımından kaynaklanmıştır.
TEMEL KAVRAMLAR:
Kesişim (\cap)
Tanım: İki kümenin kesişimi, sadece her iki kümede bulunan elemanlardan oluşan kümedir.
Problemde: (A \cap A') \cap B = \varnothing \cap B = \varnothing.
Tümleyen Küme (A')
Tanım: Evrensel kümenin A dışındaki elemanlarından oluşan küme.
Özellik: A ile A''nin kesişimi boş kümedir, yani A \cap A' = \varnothing.
Boş Küme (\varnothing)
Tanım: Hiçbir eleman içermeyen küme.
Özellik: Boş küme ile herhangi bir kümenin kesişimi yine boş kümedir.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme!
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?
Ücretsiz Yapay Zeka Soru Cevap ve Ödev Yardımcısı
Sorumatik Yapay Zekaya Ücretsiz Soru Sorun. Şuana kadar 1.6 Milyon üzerinde ücretsiz cevap verildi...