Tecahülüarif Örnekleri
Tecahülüarif Örnekleri
Cevap:
Tecahülüarif, edebi sanatlar arasında önemli bir yer tutar. Bu sanat, kişinin bildiği bir şeyi bilmezlikten gelmesidir. Genellikle okuyucuya farklı bir derinlik katmak ve merak uyandırmak için kullanılır.
Örnekler:
-
Örnek 1:
“Bu ne sevgi ah, bu ne iştir?
Gözlerim yanıyor her baktığımda,
Sen mi ateşsin, ben mi bilmem.”- Açıklama: Burada, şair gözlerinin neden yandığını bilmesine rağmen bilmezlikten gelmektedir. Aşkın şiddetini vurgulamak için bu yöntem tercih edilmiştir.
-
Örnek 2:
“Gör ki ben kimim, kime âşığım,
Sen misin bende bu sevda yangını,
Yoksa ben mi yandım bilmem.”- Açıklama: Şair aşık olduğunu bildiği halde, duygularını daha güçlü vurgulamak için bilmezlikten geliyor ve okuyucuda merak uyandırıyor.
-
Örnek 3:
“Ay doğar mı bu gece bilmem,
Geceler var uzun, karanlık.
Şu yıldızlar senin mi bilmem.”- Açıklama: Burada, gecenin ve ayın varlığını bildiği halde okuyucuda bir gizem yaratmak ve atmosferi yoğunlaştırmak amacıyla bilmezlikten gelmektedir.
-
Örnek 4:
“Senden ayrı kalmanın adı hasret mi?
Yoksa ben mi özlerim her an seni?
Bu nasıl bir duygudur bilmem.”- Açıklama: Şair, hasret ve özlem duygusunu bilse de, bu duyguların etkisini artırmak için bilmezlikten gelmektedir.
-
Örnek 5:
“Kim bilir bu gözyaşlarım neden düşer,
Aşk mı bu, sevda mı yoksa hüzün mü?
Adını koyamadım, bilmem.”- Açıklama: Bu örnekte de, şair hüzün ve aşkın kaynağını bilmesine rağmen bu durumu okuyucuya daha etkili bir şekilde aktarmak için bilmezlikten gelmektedir.
Sonuç:
Tecahülüarif sanatı, okuyucuya duyguları daha derin ve etkileyici bir şekilde hissettirmek amacıyla kullanılır. Şair veya yazar, okuyucuda merak uyandırarak metnin etkisini artırır.