tdk metot nasıl yazılır
Tdk metot nasıl yazılır?
Cevap:
TDK (Türk Dil Kurumu) metot yazımı konusunda, genellikle Türkçe’nin dil kurallarına uygun, anlaşılır, açık ve bilimsel bir dil kullanılması önerilir. “Metot” kelimesi bilimsel çalışmalarda veya araştırma raporlarında kullanılan, bir çalışmanın veya deneyin nasıl yapıldığını adım adım anlatan bölümdür. TDK’nın amaçlarından biri, dilin doğru ve sade kullanılmasını teşvik etmektir.
1. Metot Nedir?
“Metot” bir araştırmada, deneyde ya da projede kullanılan yöntemlerin tam ve ayrıntılı olarak açıklanmasıdır. Bu bölüm:
- Kullanılan araç ve gereçleri,
- Uygulama süreçlerini,
- Yöntemleri açıklar.
Amaç, başka bir araştırmacının metodu okuyarak aynı çalışma veya deneyi tekrarlayabilmesidir.
2. TDK’ya Göre Yazım Kuralları
- Dil kullanımı: Türkçe’yi doğru ve sade kullanmak çok önemlidir. Cümleler açık ve anlaşılır olmalıdır. Gereksiz yabancı kelimelerden kaçınılmalıdır.
- İmla: TDK’nın güncel imla kurallarına uygun yazılmalıdır. Örneğin, noktalama işaretleri doğru yerde ve doğru şekilde kullanılmalıdır.
- Terimler: Bilimsel terimler mümkün olduğunca Türkçe karşılıklarıyla veya TDK’nın kabul ettiği biçimde kullanılmalıdır.
- Yazım biçilimi: “Metot” kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre doğru yazımı “metot” şeklindedir (bazı kişiler “metod” olarak karıştırabilir ama TDK’ya göre “metot” tercih edilir).
3. Metot Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Sade ve Anlaşılır Olmalı: Karmaşık cümlelerden kaçının.
- Sıralı ve Sistematik Anlatım: Deney veya araştırmanın yapıtaşları adım adım yazılmalıdır.
- Kullanılan Malzeme ve Yöntem: Detaylı fakat gereksiz tekrar olmadan yazılmalıdır.
- Örnekler Verilebilir: Gerekirse deney düzeni, ölçüm yöntemleri örneklerle desteklenebilir.
4. Örnek Metot Yazımı (Basit)
Araştırmada kullanılan materyaller; X marka mikroskop, Y türü kimyasal çözelti ve Z türü numunelerden oluşmaktadır.
Deney, 22 °C’de ve %60 nem oranında gerçekleştirilmiştir. Numuneler üç farklı gruba ayrılarak, her grup farklı bir çözeltide 24 saat süreyle bekletilmiştir. Sonrasında her numune mikroskop altında incelenmiş ve gözlemler kaydedilmiştir.
5. Metot Yazımında Tablolar ve Şemalar
- Gerektiğinde metodu desteklemek için tablolar veya şemalar kullanılabilir.
- Bunlar mutlaka numaralanmalı ve metin içerisinde atıf yapılmalıdır (“Tablo 1’de deney gruplarının detayları verilmiştir.”).
Özet Tablosu
| Adım | Açıklama |
|---|---|
| Dil Kullanımı | Türkçeye uygun, sade ve anlaşılır |
| İmla ve Yazım Kuralları | TDK’nın güncel yazım ve noktalama kurallarına uygunluk |
| Metodun Detayları | Deney şekli, kullanılan malzeme, yöntemler ve süreçlerin tanımı |
| Sistematik Anlatım | Adım adım, kronolojik sıra |
| Destekleyici Görseller | Gerekli ise tablo, şekil veya grafik kullanımı |
Sonuç
TDK metot yazımı, Türk Dil Kurumu’nun önerdiği dil kurallarına uygun olarak, bilimsel metot bölümünün açık, yalın ve doğru şekilde yazılmasıdır. Bu sayede metot kısmı, başka kişiler tarafından da kolayca anlaşılabilir ve tekrarlanabilir.
Eğer detaylı bir metot yazımı gerekiyorsa, TDK sözlük ve yazım kılavuzu incelemek faydalı olacaktır.