Taririhh

Mustafa Kemal’in Sözü ve Uygulanmayacak Yönetim Biçimi Analizi

Bu soru, Mustafa Kemal Atatürk’ün halk egemenliği anlayışı çerçevesinde hangi yönetim biçiminin Türkiye’de kabul görmeyeceği üzerine bir değerlendirme yapmamızı istemektedir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Sözü:

Atatürk burada şunu vurgulamaktadır:

• Halkın egemenliği koşulsuz ve sınırsız olarak halkın kendi elinde olmalıdır.
  • Egemenlik, hiçbir kişi/grubun veya dini/siyasi bir unvanın temsilinde olamaz.
  • Ulusun geleceği ve yönetimi tüm halkın ortak çıkarını kapsamalıdır; bireysel veya azınlık çıkarları değil.

Bu ifadelerden aşağıdaki sonuçlar çıkarılabilir:

• Meşruti Yönetim (A): Bunun uygulanamayacağı vurgulanmaktadır. Çünkü meşruti yönetim, bir hükümdarın yetkilerini bir meclis ile paylaşarak halk adına yönetimi sürdürmesine dayanır. Atatürk’ün halk egemenliği anlayışı, hükümdarlık sistemini tamamen reddetmektedir. Bu sebeple doğru cevap A şıkkı olacaktır.

Diğer Şıkların Analizi:

• Liberal Ekonomi (B): Mustafa Kemal ekonomik sistem ile ilgili bir vurgu yapmamış, bu sebeple konu dışı kalır.
  • Kabine Sistemi (C): Kabine sistemi, genelde parlamenter yönetimlerde görülür ve halk egemenliğine aykırı değildir.
  • Çoğulcu Demokrasi (D): Atatürk esasen çoğulcu demokrasiye olumlu bir bakış açısına sahiptir.
  • Çok Partili Siyasi Yapı (E): Bu yönetim biçimi halkın yönetimi ile uyumludur ve Atatürk tarafından benimsenmiştir.

Sonuç:

Doğru cevap: A) Meşruti Yönetim
Bu yönetim biçimi halkın sınırsız egemenliği anlayışına tamamen ters düşmektedir.

@feyzanur_b

“Mustafa Kemal bu sözleri ile aşağıdakilerden hangisinin Türkiye’de uygulanamayacağını vurgulamıştır?”

Cevap:
Mustafa Kemal’in “Egemenlik hiçbir anlamda, hiçbir biçimde, hiçbir renk ve belirtide ortaklık kabul etmez.” sözleri, ulusal egemenliğin kesin ve bölünmez bir ilke olduğunu anlatmaktadır. Bu ifade, halkın kendi kaderini tayin etmesinde herhangi bir başka otorite veya makamla (örneğin padişah, halife ya da hanedan) paylaşıma gidilemeyeceğini vurgular. Dolayısıyla, egemenliğin bir hükümdar veya hanedanla paylaşıldığı, yani “padişahın varlığını” ve “yasama-yürütme” yetkilerinin bir bölümünü elinde tuttuğu bir sistem Türkiye’de uygulanamaz. Bu nedenle, meşruti yönetim (meşrutiyet) anlayışı Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası ve ulusal hukuki yapısında yer almaz.

Örneğin meşrutiyet döneminde padişahın bazı yetkileri anayasal çerçevede kısıtlansa bile yine de padişahlık makamı varlığını sürdürür. Oysa Mustafa Kemal, “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” ilkesinin gereği olarak egemenliğin, yalnızca millete ait olduğunu tartışmasız şekilde kabul etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nde devletin yönetim biçimi olarak meşruti yönetime geri dönülmesi söz konusu olamaz.

İçindekiler

1. Mustafa Kemal’in Konuşmasının Arka Planı
  2. Egemenliğin Paylaşılmazlığı İlkesi
  3. Meşruti Yönetim Nedir?
  4. Mustafa Kemal’in Sözleriyle Neyi Reddeder?
  5. Cumhuriyet Yönetimi ve Ulusal Egemenlik
  6. Diğer Seçeneklerin Değerlendirmesi
  7. Özet Tablo
  8. Kısa Özet

1. Mustafa Kemal’in Konuşmasının Arka Planı

Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nın ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında yeni bir devlet kurma aşamasında ulus egemenliğini esas alan bir yönetim yapısına öncülük etmiştir. Bu dönemde, hanedanlığın ve hilafetin kaldırılması gibi köklü reformlar hayata geçirilmiştir. Dolayısıyla egemenliğin millete geçtiği bu süreçte, ne padişah ne halife ne de başka bir otorite, ulusun egemenlik hakkına ortak olamaz hale getirilmiştir.

2. Egemenliğin Paylaşılmazlığı İlkesi

Mustafa Kemal’in konuşmasında yer alan “Egemenlik hiçbir anlamda, hiçbir biçimde, hiçbir renk ve belirtide ortaklık kabul etmez.” ifadesi, ulusal egemenliğin bölünmez bir yapıda olması gerektiğini yineler. Yani halk iradesi, tek meşru erk olarak kabul edilir ve bu iradeye eklemlenmiş bir başka mekanizma (örneğin padişah, halife veya bir hanedan) söz konusu değildir.

3. Meşruti Yönetim Nedir?

Meşruti yönetim (ya da meşrutiyet) temelde monarşik yapının devam ettiği, ancak bir anayasa tarafından sınırlandırıldığı veya meclisli bir sistemle desteklendiği yönetim şeklidir. Burada tahtı elinde tutan hanedan mensubu (padişah, kral vb.) konumunu korur. Meşrutiyet koşullarında padişahın temsilî ya da sınırlı da olsa yetkileri bulunmaktadır. Fakat Mustafa Kemal’in bahsettiği demokratik cumhuriyet düzeninde, hiçbir şekilde soy ya da hanedan temelli bir gücün var olması mümkün değildir.

4. Mustafa Kemal’in Sözleriyle Neyi Reddeder?

Mustafa Kemal’in sözleri, halk egemenliğinden ödün veren veya ulusal iradeyi başka bir otoriteyle paylaşan tüm rejim biçimlerine karşıdır. Halifelik veya padişahlık gibi kurumların varlığını sürdürebileceği, egemenlik yetkisinin paylaşıldığı bir sistem düşünülemez. Bu sebeple cumhuriyet rejiminde meşruti yönetim gibi yaklaşımların yaşamasına izin verilmez.

5. Cumhuriyet Yönetimi ve Ulusal Egemenlik

1923’te cumhuriyetin ilanı ve sonrasında tamamlanan inkılaplarla (saltanatın kaldırılması, hilafetin kaldırılması, Tevhid-i Tedrisat Kanunu vb.) millete dayanan yönetim yapısı güçlendirilmiştir. Ulusal egemenliğe dayanarak yönetilen devletlerde egemenliğin kaynağı halk olduğundan, meşruti yönetim gibi “paylaşımlı egemenlik” öğeleri barındıran sistemler, cumhuriyetçi rejime aykırıdır.

6. Diğer Seçeneklerin Değerlendirmesi

• Liberal ekonomi (B): Ekonomik sistemle ilgilidir, siyasi egemenlik ilkesiyle doğrudan çelişmez.
  • Kabine sistemi (C): Cumhuriyet yönetiminde de kullanılan ve parlamenter sistemin parçası olabilen bir yöntemdir.
  • Çoğulcu demokrasi (D): Temelinde birçok farklı siyasi görüşün yaşamasını sağlayan demokratik modeldir. Ulusal egemenlik ilkesini güçlendirir.
  • Çok partili siyasi yapı (E): Farklı partilerin var olduğu demokratik rejim, yine ulusal egemenlik ilkesiyle uyumludur.

Bu seçeneklerin hiçbiri “egemenlik paylaşıyor” anlamı taşımaz. Oysa meşruti yönetim, bir hanedan veya kral/padişahın varlığıyla egemenliği kısmen paylaşır.

7. Özet Tablo

Kavram Tanım Cumhuriyetle Uyumu
Meşruti Yönetim Yasaları meclisin yaptığı, ancak yetkilerin bir bölümünü hükümdarın koruduğu sistem Ulusal egemenlikle bağdaşmaz (Paylaşımlı egemenlik söz konusu)
Liberal Ekonomi Ekonomik faaliyetlerde piyasanın özgür bırakılması Siyasal rejimden bağımsız, cumhuriyetle çelişmez
Kabine Sistemi Bakanlar kurulunun yasama karşısında sorumlu olduğu hükümet modeli Demokrasi ve parlamenter sistemle uyumlu
Çoğulcu Demokrasi Farklı siyasi ve toplumsal kesimlerin yönetime katılabildiği demokrasi anlayışı Ulusal egemenlik ilkesiyle tamamen uyumlu
Çok Partili Yapı Çeşitli partilerin serbestçe kurulabildiği ve seçimlere katılabildiği sistem Cumhuriyeti güçlendirir, çok seslilik üzerinden ulusal irade yansır

8. Kısa Özet

Mustafa Kemal’in “Egemenlik hiçbir anlamda, hiçbir biçimde… ortaklık kabul etmez.” sözleri, ulusun egemenliğinin herhangi bir şahıs, hanedan veya makamla bölüşülemeyeceğini belirtir. Bu anlayış, meşruti yönetim gibi padişahlığın bir şekilde devam ettiği sistemleri reddeder. Cumhuriyet, ulusal egemenliğe dayanır ve bu egemenlik bölünemez; dolayısıyla meşrutiyet türü bir yönetim kabul edilemez.

@feyzanur_b