- Eğer pazara sabah erken bir saatte gittiyseniz sadece
tadımlıklarla bile nefis bir kahvaltı yapabilirsiniz.
Bu parçadaki altı çizili. sözlerden hangisiGikart
lirsa cümlenin anlamında bir daralma ya da bo-
ersey
zulma olmaz?
Tadımlıklarla Bile Nefis Bir Kahvaltı Yapabilirsiniz
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Soru Kökünü ve Cümleyi İnceleyelim
Soruda bir cümleden hangi altı çizili söz çıkarılırsa anlamda bir “daralma” veya “bozulma” olmayacağı sorulmaktadır. Bu durum genellikle cümlede gereksiz sözcük kullanımı (anlatım bozukluğu) olduğunda gerçekleşir. Eğer iki sözcük aynı anlamı karşılıyorsa, birinin çıkarılması anlamı bozmaz.
Adım 2 — Altı Çizili Sözcükleri Analiz Edelim
Cümlemiz: “Eğer (I) pazara sabah erken (II) bir saatte gittiyseniz sadece (III) tadımlıklarla (IV) bile (V) nefis bir kahvaltı yapabilirsiniz.”
- I (Eğer): Koşul anlamı katar. Çıkarılırsa koşul anlamı zayıflar.
- II (Erken): Zamanın niteliğini belirtir. Çıkarılırsa “ne zaman?” sorusu cevapsız kalır, anlam daralır.
- III (Sadece): Teklik, sınırlama anlamı katar.
- IV (Tadımlıklarla): Kahvaltının ne ile yapıldığını belirtir, cümlenin ana ögelerindendir.
- V (Bile): “Dahi, dahi anlamındaki de/da” anlamı katar.
Adım 3 — “Sadece” ve “Bile” Arasındaki İlişkiyi İnceleyelim
Cümlede “sadece” (III) ve “bile” (V) sözcükleri bir arada kullanılmıştır. Cümleyi tekrar okuyalım:
“…sadece tadımlıklarla bile…”
Buradaki “sadece” kelimesi zaten bir sınırlama yaparak “başka bir şeye ihtiyaç duymadan, yalnızca” anlamı vermektedir. “Bile” edatı ise burada “bile, dahi” anlamıyla yine aynı sınırlı durumu pekiştirmektedir.
Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması
- A, B, D Seçenekleri: Bu sözcükler cümlenin temel anlam taşlarıdır, çıkarılamazlar.
- C ve E Seçenekleri: “Sadece” ve “bile” sözcüklerinden biri cümlede gereksizdir. Genellikle bu tip sorularda edat olan "bile"nin kullanımı, “sadece” zarfının anlamını zaten içinde barındırır veya onu destekler. Ancak cümleden “sadece” (III) sözcüğünü çıkardığımızda:
“…tadımlıklarla bile nefis bir kahvaltı yapabilirsiniz.” cümlesinde hiçbir anlam kaybı veya daralması yaşanmaz. “Bile” kelimesi o sınırlama ve şaşırma anlamını tek başına korur.
Adım 5 — Final Doğrulama
Türkçede “Sadece … bile” yapısında bir anlatım kusuru (gereksiz sözcük kullanımı) mevcuttur. “Sadece” kelimesi cümleden atıldığında anlam bütünüyle korunmaktadır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: C) III (Sadece)
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Gereksiz Sözcük Kullanımı
- Tanım: Cümlede aynı anlamı karşılayan sözcüklerin veya eklerin bir arada kullanılmasıdır.
- Bu problemde: “Sadece” ve “bile” sözcükleri benzer bir sınırlama/vurgu görevini üstlendiği için birinin varlığı yeterlidir.
SIK YAPILAN HATALAR:
Bütün Sözcüklerin Gerekli Olduğunu Düşünmek
- Yanlış: “Cümledeki her kelime bir anlam katıyor, biri çıkarsa mutlaka bir şeyler eksilir.”
- Doğru: Anlatım bozukluğu sorularında, eş anlamlı veya anlamı birbirini kapsayan sözcüklerin tespiti önemlidir.
- Neden Yanlış: “Sadece” ve “bile” aynı vurgu kapısına çıktığı için "sadece"nin çıkması bir “bozulma” yaratmaz.
Bu dil bilgisi sorusunda anlamdaş sözcüklerin kullanımı üzerine başka bir örnek incelemek ister misin?
cevap A diyor ama
{ÇÖZÜM ADIMLARI:}
Adım 1 — Soru Kökünü Yeniden Değerlendirme
Cemile, verdiğin bilgiye göre cevabın A seçeneği olması, sorudaki “koşul” (şart) anlamının nasıl sağlandığına bakmamızı gerektiriyor. Soruda “hangisi çıkarılırsa anlamda daralma veya bozulma olmaz” deniyor.
Adım 2 — “Eğer” (I) Sözcüğünün İşlevini İnceleyelim
Cümlede fiilimiz “gittiyseniz” şeklinde çekimlenmiştir. Buradaki “-se/-sa” eki zaten cümleye kendiliğinden koşul (şart) anlamı katmaktadır.
- Cümle: “(Eğer) pazara sabah erken bir saatte gittiyseniz…”
- Analiz: Cümledeki “-iseniz” (gittiyseniz) eki koşulu tek başına kurabildiği için, cümlenin başında kullanılan “Eğer” sözcüğü bu anlamı pekiştirmekten başka bir görev üstlenmez.
Adım 3 — Sözcüğü Çıkararak Test Edelim
“Eğer” sözcüğünü cümleden atıp tekrar okuyalım:
“Pazara sabah erken bir saatte gittiyseniz sadece tadımlıklarla bile nefis bir kahvaltı yapabilirsiniz.”
Gördüğün gibi, cümledeki koşul anlamı hiçbir zarar görmedi, anlamda bir daralma veya anlatımda bir bozukluk oluşmadı.
Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması
A. I (Eğer): Koşul anlamı yüklemdeki ekle sağlandığı için çıkarılması anlamı bozmaz. (Gereksiz sözcük kullanımı)
B. II (Erken): Çıkarılırsa zamanın niteliği (erkenliği) kaybolur, anlam daralır.
C. III (Sadece): Çıkarılırsa “tek başınalık” vurgusu azalabilir.
D. IV (Tadımlıklarla): Cümlenin ne ile ilgili olduğunu belirttiği için asla çıkarılamaz.
E. V (Bile): Çıkarılırsa “dahi” anlamı ve kattığı şaşırma/vurgu etkisi kaybolur.
Adım 5 — Final Doğrulama
Türkçede şart kipiyle (-se/-sa) kurulan cümlelerde “eğer, şayet” gibi sözcüklerin kullanılması zorunlu değildir. Bu sözcükler cümlede bulunsa da anlamı pekiştirir, çıkarıldıklarında ise anlam yüklemdeki ekte korunduğu için bir bozulma meydana gelmez.
{CEVAP:} A) I (Eğer)
{TEMEL KAVRAMLAR:}
1. Koşulda Gereksizlik
- {Tanım:} Cümlede koşul anlamı sağlayan bir ek (-se/-sa) varken ayrıca “eğer” sözcüğünün kullanılmasıdır.
- {In this problem:} “Gittiyseniz” kelimesindeki “-se” eki koşulu kurduğu için “Eğer” gereksizdir.
{COMMON MISTAKES:}
Ek-Kelime İlişkisini Kaçırmak
- {Wrong:} “Eğer kelimesi çok önemli bir bağlaçtır, o giderse cümle devrilir.”
- {Right:} Ekin olduğu yerde aynı anlamdaki kelime yardımcı unsurdur.
- {Why it’s wrong:} Türkçede ekler, kelimelerin görevlerini üstlenebilir. Ek varsa kelimenin çıkarılması bozulma yaratmaz.
Anlatım bozukluklarında eklerin ve kelimelerin aynı anlamı taşıdığı diğer örnekleri (örneğin: “ile” ve “birlikte”) beraber incelemek ister misin?
cevap A diyor ama
{KULLANILAN KURAL:} Gereksiz Sözcük Kullanımı (Anlatım Bozukluğu)
Bir cümlede aynı anlamı karşılayan bir ek ile bir sözcüğün bir arada bulunması, sözcüğü gereksiz kılar. Sözcük cümleden çıkarıldığında anlamda bir daralma veya bozulma meydana gelmez.
{ÇÖZÜM ADIMLARI:}
Adım 1 — Yüklemdeki Koşul Ekini Tespit Etme
Cümleyi incelediğimizde “gittiyseniz” kelimesinde yer alan “-se / -sa” eki, cümleye zaten koşul (şart) anlamı kazandırmaktadır. Cümlenin anlamı bu ek üzerinden kurulmuştur.
Adım 2 — “Eğer” Sözcüğünün İşlevini Analiz Etme
Cümlenin başında yer alan “Eğer” (I) sözcüğü, yüklemdeki “-se” ekinin sağladığı koşul anlamını sadece pekiştirmek için kullanılmıştır. Türkçede koşul anlamı ekle sağlandığında, “eğer” veya “şayet” gibi sözcüklerin kullanımı isteğe bağlıdır.
Adım 3 — Sözcüğü Cümleden Çıkarma Testi
“Eğer” kelimesini cümleden çıkarıp cümleyi tekrar okuyalım:
“Pazara sabah erken bir saatte gittiyseniz sadece tadımlıklarla bile nefis bir kahvaltı yapabilirsiniz.”
Cümledeki “pazara gitme şartı” hala devam etmektedir. Anlamda hiçbir eksilme veya yapısal bir bozukluk oluşmamıştır.
Adım 4 — Diğer Seçeneklerin Neden Olmayacağının Analizi
- II (Erken): Çıkarılırsa kahvaltının “erken gitme” özelliği kaybolur, anlam daralır.
- III (Sadece): “Tadımlıklar” dışındaki seçenekleri elediği için anlamı daraltır.
- IV (Tadımlıklarla): Cümlenin ana nesnesidir, çıkarılamaz.
- V (Bile): “Dahi” anlamı katarak şaşırma ve pekiştirme sağlar, çıkarılırsa bu duygu kaybolur.
Adım 5 — Son Doğrulama
Cevap anahtarının A demesinin sebebi, “-se / -sa” ekinin olduğu her cümlede “eğer” sözcüğünün yapısal olarak fazlalık (gereksiz) kabul edilmesidir. Bu, KPSS ve benzeri sınavlarda sıkça sorulan bir anlatım bozukluğu kalıbıdır.
{CEVAP:} A) I (Eğer)
{TEMEL KAVRAMLAR:}
1. Gereksiz Sözcük Kullanımı
- {Tanım:} Bir cümlede anlamı başka bir sözcük veya ek tarafından karşılanan kelimenin kullanılmasıdır.
- {Bu problemde:} “Eğer” sözcüğünün anlamı, "gittiyseniz"deki “-se” eki tarafından karşılanmaktadır.
{SIK YAPILAN HATALAR:}
Sözcüğün Vurgusuna Aldanmak
- {Yanlış:} “Eğer” kelimesi cümleyi başlatıyor, o yüzden çok önemlidir.
- {Doğru:} Cümleyi başlatsa bile, görevi yüklemdeki ekle aynıdır.
- {Neden Yanlış:} Dil bilgisinde anlamın hangi ögeyle (ek mi, kelime mi) taşındığına bakılır. Ek varsa kelime ikincildir.
Bu sorudaki gibi “ek ile kelimenin aynı anlamı taşıdığı” (örneğin: “onunla birlikte” ifadesindeki “ile” ve “birlikte”) diğer anlatım bozukluğu örneklerini de incelememi ister misin?