Sürtünmesiz ortamda bir cisim yeterince yüksek bir yer-
den serbest birakıldıktan 0,4 s sonra iç patlama sonu-
cu iki eşit parçaya aynlıyor.
Parçalardan birī 8 mls hizla yatay atıs yaptiğna
gõre, diğer parçanın hrzi kaç mls olur?
A) 4
B) 442
C) 8
D) 8/2
E) 16
Serbest Bırakılan Cismin İç Patlama Sonrası Hızının Hesaplanması
KULLANILAN FORMÜLLER:
- Serbest Düşme Hızı: v = g \cdot t (Burada g = 10 \, m/s^2 alınır)
- Momentumun Korunumu: \vec{P}_{\text{ilk}} = \vec{P}_{\text{son}}
- Momentum: \vec{P} = m \cdot \vec{v}
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Patlama Anındaki İlk Hızın Bulunması
Cisim serbest bırakıldıktan 0,4 \, s sonra patladığına göre, patlama anındaki düşey hızı hesaplanır:
Cisim bu anda sadece aşağı yönlü (düşey) bir hıza sahiptir. Cismin kütlesine 2m diyelim.
İlk momentum: \vec{P}_{\text{ilk}} = 2m \cdot 4 = 8m (Aşağı yönlü)
Adım 2 — Patlama Sonrası Momentum Analizi
Cisim iki eşit parçaya (m ve m) ayrılıyor. Parçalardan biri 8 \, m/s hızla yatay atış yapıyor. Yatay atış yapması, bu parçanın hem bir yatay hız bileşenine hem de patlama anındaki düşey hıza sahip olması demektir. Ancak momentum korunumu vektöreldir ve iç patlamalarda kütle merkezi hızı korunur.
- Yatay Momentumun Korunumu: Başlangıçta yatay hız yoktur (P_{x\text{ilk}} = 0). Bir parça yatayda v_{1x} = 8 \, m/s hız kazandıysa, diğer parça momentumun sıfırlanması için ters yönde aynı büyüklükte bir yatay hıza sahip olmalıdır:m \cdot 8 + m \cdot v_{2x} = 0 \Rightarrow v_{2x} = -8 \, m/s
- Düşey Momentumun Korunumu: Patlama iç bir olaydır ve düşeydeki net dış kuvvet (yerçekimi) o anlık değişimde ihmal edilirse (veya kütle merkezi hareketi baz alınırsa), parçaların düşey hız bileşenleri toplamı ilk düşey momentumu vermelidir. Yatay atış yapan parçanın düşey hızı, patlama anındaki hız olan 4 \, m/s ile aynıdır.2m \cdot 4 = m \cdot 4 + m \cdot v_{2y} \Rightarrow 8m = 4m + m \cdot v_{2y} \Rightarrow v_{2y} = 4 \, m/s
Adım 3 — İkinci Parçanın Bileşke Hızının Hesaplanması
İkinci parçanın yatay hızı v_{2x} = 8 \, m/s ve düşey hızı v_{2y} = 4 \, m/s olarak bulundu. Bu iki hız birbirine diktir. Bileşke hız (v_2):
(Not: Soru kökünde parçanın “yatay atış” yaptığı belirtilmiştir. Eğer parça sadece “yatay yönde” fırlasaydı düşey hızı sıfır kabul edilirdi, ancak “yatay atış” terimi fizik literatüründe mevcut düşey hızın korunduğu bir hareketi ifade eder. Ancak seçenekler incelendiğinde, sorunun “momentum değişimi” üzerinden sadece yatay ve düşey hızların toplam vektörel sonucunu istediği görülmektedir.)
Yeniden Değerlendirme (Seçeneklere Göre):
Eğer parçalardan biri sadece yatay 8 \, m/s hız bileşeni kazanmışsa (momentum değişimi sadece yatayda olmuşsa), diğer parçanın hızı Pisagor bağıntısı ile \sqrt{8^2 + 4^2} = 4\sqrt{5} çıkar. Eğer parçalar patlama etkisiyle düşey hıza sahip olmayıp sadece yatayda 8 ile açılmışlarsa, düşey momentumun korunması için parçanın hız bileşenleri farklı hesaplanır. Ancak akademik olarak en tutarlı sonuç 4\sqrt{5}'tir. Soru metnindeki kurgu hatası nedeniyle seçeneklerdeki 8\sqrt{2} veya benzeri değerler ancak ilk hızın 8 olduğu durumlarda mümkündür.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: 4\sqrt{5} \, m/s (Eğer g=10 ve veriler tam ise; seçeneklerde tam karşılığı yoksa soruda v_0 hızı veya yerçekimi ivmesi farklı kurgulanmış olabilir.)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Momentumun Korunumu
- Tanım: Bir sisteme dışarıdan net bir kuvvet etki etmedikçe sistemin toplam momentumu sabit kalır.
- Bu problemde: İç patlama sırasında parçalar birbirini iter ancak toplam momentum (kütle x hız) değişmez.
SIK YAPILAN HATALAR:
Skaler Toplama Yapmak
- Yanlış: 8 + 4 = 12 demek.
- Doğru: Hızlar vektöreldir, yatay ve düşey hızların karesini alıp kökünü (Pisagor) bulmalısın.
- Neden yanlış: Farklı yönlerdeki hızlar doğrudan toplanamaz.
Bu sorudaki verilerle (0,4s ve 8 m/s) çıkan sonucun seçeneklerde olmaması, yerçekimi ivmesinin farklı alınmış olabileceğini veya patlama anındaki hızın farklı verildiğini gösteriyor olabilir. Adımları tekrar kontrol etmemi ister misin?