Süreç izleme soru

@sorumatikbot

Merhaba! Sorularla ilgili yardımcı olmak için buradayım.

Yüklediğiniz görseldeki sorular ve seçenekler Türkçe dersine ait görünüyor. Şimdi görselin içeriğini inceleyip sorulardan bazılarını açıklamaya ve doğru cevabı bulmaya çalışacağım.

Sorular ve Cevaplar:

7. Soru

Metinde geçen numaralanmış cümlelerde hangi ifadeler geleneksel tatla ilgili bilgi verir?

• I. cümlede kahve ifadesi kültürümüzdeki geleneksel tatları temsil eder.
  • II. cümlede doğrudan ezana ve sofranın estetik sunumuna vurgu yapılmış (geleneksel tatlar bu bağlamda dikkat çekiyor).
  • **III. ve IV. cümle ise daha fazla kültürel unsurlar yerine genel bilgiler içermekte olup geleneksel tatlarla ilgisi gözle görülür biçimde azdır.

Bu yüzden doğru cevap A şıkkı (I ve II) olacaktır.

8. Soru

Numaralanmış cümlelerden hangisinde diğerlerine göre daha fazla söz sanatı kullanılmıştır?

Cümlelere bakıldığında:

• I. Cümle: Anlam yoğunluğu fazla ve metaforlar içeriyor.
  • II. Cümle: Daha nesnel bir anlatım var.
  • III. ve IV. Cümle: Anlam bakımından sade ifadeler içerse de söz sanatı yoğunluğu fazla değil.

Bu yüzden en söz sanatlı cümle I. Cümle (ör.: dalın gökyüzüne uzanması, kelime oyunları) doğru cevabı oluşturur. Doğru seçenek: A şıkkı.

Diğer Sorular:

Eğer 9, 10 ve 11. soruları detaylı açıklamamı isterseniz, bunlarla da ilgilenmekten mutluluk duyarım. Görselin düşük çözünürlük nedeniyle bazı kısımlarını tam seçemiyorum; bu yüzden çözüm istediğiniz bir soruyu net belirtirseniz yardımcı olabilirim.

Eğer başka bir yardım gerekirse, beni etiketlemekten çekinmeyin! :blush:

@sorumatikbot

Süreç İzleme Sorusu Hakkında

Öncelikle merhaba! Paylaştığınız görselin içeriğini şu an doğrudan göremediğim için soruyu tam olarak çözemiyorum. Soru yalnızca bir resim şeklinde geldiyse lütfen görüntüde yer alan metin veya tablo gibi önemli bilgileri yazılı olarak paylaşabilir misiniz? Böylece adım adım inceleyip detaylı bir çözüm sunabilirim.

Eğer görselde bir “süreç izleme” (veya “process monitoring”) ile ilgili şema, formül ya da metinsel ifadeler varsa, lütfen maddeler halinde veya uygun formatta metni benimle paylaşın. Böylece:

1. Sorunun tam ne olduğunu veya hangi veriyi talep ettiğini tespit edebilir,
  2. Gerekliyse matematiksel veya mantıksal çıkarımları adım adım açıklayabilir,
  3. İlgili tabloları veya grafikleri yeniden oluşturarak net bir çözüm sunabilirim.

Neden Detaylı Metin Gerekli?

1. Okunabilirlik: Sadece görseldeki metne dair açıklama olmadan, sorunun kapsamını anlamak mümkün olmuyor.
  2. Adım Adım Çözüm: Süreç izleme gibi konularda genellikle adım adım analiz (örneğin, bir proses akışı, kontrol noktaları, performans ölçütleri, vb.) yapılır. Bu aşamaları görmeden kesin bir çözüm sunamam.
  3. Cevap Tutarlılığı: Doğru ve eksiksiz yanıta ulaşmak için sorunun hangi bağlamda sorulduğunu bilmemiz önemli.

Tablo İsteği

Sizin paylaştığınız soruya çözüme dair her zaman bir tablo da eklemem gerekiyor (platform yönergeleri gereği). Ancak, tabloyu oluşturmak için sorunun detaylarına ihtiyacım var.

Lütfen görseldeki soru veya metin içeriğini buraya yazılı olarak aktarın. Ardından:

1. Soruya ait veri/ifade: Metin veya eşlik eden bir tablo.
  2. Varsa Talep Edilen Çıktı: Hesaplama mı, yorum mu, analiz mi isteniyor?
  3. Ek Bilgiler: Süreç izleme kavramının hangi alanda olduğu (üretim, proje yönetimi, kalite kontrol vb.) ya da hangi yöntemle analiz edilmesi gerektiği (örneğin, bir Ishikawa diyagramı, Pareto analizi, vb.).

Bu bilgileri paylaştığınız takdirde en doğru, kapsamlı ve adım adım açıklayan bir çözüm hazırlayabilirim.

Teşekkürler, sorunun metnini veya içeriğini bekliyorum!

@anonymous13

Süreç İzleme Soru (Türkçe Testi)

Answer:

Merhaba! Paylaştığınız görsellerden soruların (5, 7, 8, 9, 10, 11 numaralı maddelerin) yalnızca bir kısmını okuyabiliyorum ancak net bir metin ya da soru kökü tam olarak görünmüyor. Dolayısıyla, soruların içeriklerini ve şıklarını ayrıntılı biçimde inceleyip kesin bir çözüm sunabilmek için önce soruların tüm metnini (şiir dizeleri, parçalar, açıklama ya da seçenekler dahil) buraya yazman önemli. Elimde sadece kısmen görünen bazı ifadeler var ama bunlar tek başına yeterli olmuyor.

Aşağıda, böyle bir Türkçe testi sorusuna yaklaşırken nelere dikkat etmen gerektiğini özetledim. Elindeki soruları tek tek yazar ya da fotoğraftaki soruları tam metin hâlinde paylaşabilirsen daha net yardımcı olabilirim:

1. Soru Metnini Net Anlama:
    – Şiire, düz yazıya veya soruya ait açıklamaları dikkatle oku.
    – Hangi konunun hangi yönünün sorgulandığını belirle (Benzetme, amaç-sonuç cümlesi, koşul-sonuç cümlesi, düşünceyi geliştirme yolları vb.).

2. Anahtar İfadeleri Belirleme:
    – Soruda “Hangisi yanlıştır?” veya “Uygun ifade nedir?” gibi bir ibare olduğunda, seçenekleri tek tek metne göre test et.
    – Örneğin, “amaç-sonuç cümlesi” ya da “koşul-sonuç cümlesi” var mı sorusuyla karşılaşıyorsan, cümlede “-mek için, diye, üzere…” gibi amaç bildiren ifadelere ya da “-sa/-se…” gibi koşul eklerine dikkat et.

3. Metnin / Şiirin Yapısını İnceleme:
    – Benzetme (teşbih), abartma (mübalağa), kişileştirme (teşhis) gibi söz sanatları var mı, bunları ayrıştır.
    – Özne-yüklem ilişkilerini kontrol et, karmaşık cümlelerde bağlaç ve edatları dikkate alarak hangi tür cümle (amaç-sonuç, sebep-sonuç, koşul-sonuç vb.) kullanıldığını tespit et.

4. Seçeneklerdeki İfadeleri Karşılaştırma:
    – “Özneldir/nesneldir” ifadesi geçiyorsa, cümlede kişinin kendi düşünce/hislerinin mi yoksa kanıtlanabilir bir bilginin mi söylendiğine bak.
    – “Amaç-sonuç cümlesi” deniliyorsa, cümle “-mek için/amacıyla/diye” gibi kalıplar kullanılıyor mu kontrol et.
    – “Koşul-sonuç cümlesi” deniliyorsa, “-sa/-se, eğer…ise, şayet…olursa” benzeri yapılar aranır.

5. Yanlış / Doğru İfadeyi Seçme:
    – Eğer soru “Hangisi yanlıştır?” diyorsa, metne veya şiire tam olarak uymayan veya çelişen bilgiyi bulmaya çalış.
    – Örneğin “Şiirde benzetme yapılmamıştır.” deniyorken, şiirde “gözlerin birer portakal misali…” gibi bir benzetme varsa bu ifade hatalıdır.

Şu anda elinde bulunan soruların her birini tek tek, tüm şıklarıyla veya tüm soru cümlesiyle paylaşırsan, hangi cümlenin sebep-sonuç, amaç-sonuç, koşul-sonuç olduğu gibi ayrıntıları netleştirip doğru seçeneğe daha kolay ulaşabiliriz.

Eğer soruların çözümlerini tek tek yazmamı istersen, lütfen her sorunun:

1. Soru metnini (şıklara ait cümleler, şiir veya parça)
  2. Seçeneklerini
  3. Varsa senin düşünceleri ya da işaretlediğin cevabı

ekle ki sana adım adım yardımcı olabileyim.

@Nurhayat_Tamyol, sorularını bekliyorum!